Skocz do zawartości

Zwardoń, czy ktoś tu szukał?

yarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Walka o wyzwolenie Żywiecczyzny rozegrał się na górze Szklanówka położonej pomiędzy Zwardoniem, Nieledwią, Szarem i Lalikami. Był to rejon umocniony. Front zatrzymał się ponownie na linii Skoczów, Szczyrk, Kamesznica, Szklanówka, Rycerka Górna. Walki trwały tu jeszcze przez trzy tygodnie. Bunkry na Szklanówce zdobyte zostały 30 kwietnia, a więc na tydzień przed ostateczną kapitulacją Niemiec."
Czy ktoś tam szukał, jesli tak to proszę o kontakt, byłem tam parę razy i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami.
Pozdrawiam, Jarek
Napisano
Z rzeczy wielkogabarytowych - kilkanaście Kochbunkrów" na Mycie. Ciągną się one dalej na południe w stronę Skalitego na Słowacji, i na północ w stronę Żywca - jeden na przykład leży (leżał?) w korycie Soły w Węgierskiej Górce.

To oczywiście kawałek całej linii -ileś tam", ale nie wiem dokładnie której, bo nie zajmuję się tak szczegółowo fortyfikacją niemiecką, zaś okolice Zwardonia złaziłem swego czasu pieszo i na nartach w celach czysto turystycznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie