Skocz do zawartości

Mundur Hitlerjugend

M98k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, poszukuje zdjęć i rysunków na temat umundurowania Hitlerjugend (najlepiej kolorowych). Nie chodzi mi o mundury w których walczyli ale te paradne" lub jak kto woli te na co dzień, czyli koszule, krawaciki itd.

Z góry dzięki M98k
Napisano
Jeszcze jedno pytanie:
-jakie kolory umundurowania przeważały w HJ ?? (zdjęć wynika że taki sam jak NSDAP ale czy mieli mundury innego koloru??
-jakie oznakaowania (naszywki na rękawach, pagony, patki itd) mieli??

Pozdrawiam M98k
Napisano
Powyzszy link to jakieś forum czy coś podobnego ,możesz sprubować skopiować zdjęcie i wkleić np.do Worda i tam powiększyć ,ale jakość nie będzie fascynująca.
pozd.
Napisano
Jeszcze jedno pytanie:
-jakie kolory umundurowania przeważały w HJ ?? (zdjęć wynika że taki sam jak NSDAP ale czy mieli mundury innego koloru??
-jakie oznakaowania (naszywki na rękawach, pagony, patki itd) mieli??"

Oj, co za leniuszki.
Poza tem, M, to są dwa pytania... :-)
A tak na poważnie, to o jakie HJ Ci chodzi? O całość nazistowskiej organizacji młodzieżowej dla obojga płci od 10 do 18-21 roku życia, czy o HJ jako taką, dla kolesi w wieku 14-18 lat? Bo ma to zasadnicze znaczenie dla odpowiedzi.
Wracając do sedna problemów - zasadniczym kolorem umundurowania nie-bojowego tego drugiego HJ (nie wnikając tu w kwestię Marine-HJ etc.) były takie, jak wspomniałeś - czarne porcięta, sraczkowata koszula i kurtka, koloru płaszcza nie pomnę, ale chyba też sraczka. Do tego czarna chusta z plecionym skórzanym 'węzłem'. No i czarny nóż HJ.
Co do oznakowania - dwa naramienniki, początkowo brązowe, potem czarne, z oznaczeniem stopnia i numerem jednostki (bodaj Gefolgsschaftu, o ile mnie pamięć nie zawodzi), z kolorową lamówką oznaczającą bądź jednostkę, bądź specjalizację - zależnie od wersji. Na lewym ramieniu opaska HJ, a powyżej niej wprowadzony w 1933 roku Armdreieck z nazwą Gebietu i Obergebietu. Ogólny system tworzenia i oznakowania jednostek był zbliżony w filozofii do podobnych formacji opartych na strukturze terytorialnej, żeby wymienić Allg.-SS czy SA. Dodatkowym elementem był kolorowy akselbant funkcyjny, oznaczający pełnioną funkcję (np. Gefolgsschaftfuehrera, Kameradschaftfuehrera etc.), która nie musiała się pokrywać z tak samo brzmiącą nazwą stopnia. Odznaczenia, np. pamiątkowe czy sprawnościowe (Leistungsabzeichen der HJ na przykład) noszone były na lewej kieszeni na piersi.
Zarówno na naramiennikach, jak i na Armdreiecku mogły pojawić się dodatkowe oznakowania, tradycyjne, czy ochotnika służby wojennej.
Mundury innego koloru były, owszem, pomijając już panienki, np. noszone przez DJV (chłopcy 10-14 lat), Marine-HJ, a także, w późniejszym okresie, ale nie mam pojęcia od kiedy dokładnie (na oko gdzieś od 1943-44), polowe kombinezony HJ i Flakhelferów.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie