Skocz do zawartości

Próba stworzenia 28.SS-Freiwilligen-Panzergrenadier Division Wallonien na Śląsku!!

Folkersam

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 169
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Panzergrenadier ma niewatpliwie racje.Nasi pod Krojantami(i nie tylko)zwiewali.gen Heinz guderian wspomina tak swój powrót z lustracji wojs, które wdarły sie już 50 km w głąb Polski, do swego sztabu w Czcianach:
..... nagle bezpośrednio pod Czcianami usłyszałem wołajce mnie głosy i zastałem ludzi z mego sztabu w hełmach bojowych w trakcie ustawiania działka ppanc na stanowisko ogniowe.Na moje pytanie, co ich do tego skłoniło otrzymałem odpowiedz że w kazdej chwili może pojawic się polska kawaleria która rozpoczeła natarcie........ zmot.dyw.piech zameldowała po północy, ze naciskana przez polską kawalerię zmuszona jest sie cofac.....W pierwszej chwili po prostu oniemiałem............Jeszcze 2 wrzesnia sztab 2 DPZmot jest w dalszym ciągu do pewnego stopnia bezradny i dopiero po szeregu osobistych nader energicznych interwencji stwierdza :Panika pierwszego dnia wojny była przezwycieżona"
Tyle Guderian ale pewnie jest to wymysł Niemieckiej propagandy.Bo przecież zolnierz niemiecki nie panikował ani nie uciekał on wycofywał się na zgóry upatrzone pozycje a wróg w nieładzie nie mógł za nim nadażyc.
Pozdrawiam

Mnie się już nawet nie chce komentować tych głupot wypisywanych przez Panzera.
Komentarz ze wspomnień Guderiana jest najlepszym podsumowaniem tego wątku , a szczególnie akapit:
...Jeszcze 2 wrzesnia sztab 2 DPZmot jest w dalszym ciągu do pewnego stopnia bezradny i dopiero po szeregu osobistych nader energicznych interwencji stwierdza :Panika pierwszego dnia wojny była przezwycieżona"

Ciekawe stwierdzenie niemieckiego dowódcy w świetle informacji serwowanych przez Panzera

papa

I tak prysł mit o niezwycieżonym Wermachcie.
Fakt Bjar ma racje nalezy przyjaznic sie z GRH(bez urazy Panowie) i starymi dziadkami.A wiedza popłynie szeroką strugą i oświeci nasze ciemne umysły zapatrzone w sukcesy kampanii wrześniowej.
Pozdrawiam

Jaca raz juz nie wyczułeś ironi to teraz spytam się wprost: Czy dla Ciebie sukcesem jest przegranie wojny w 30 dni, oddanie państwa okupantom i ucieczka Wojska Polskiego do Francji? Bo jeśli tak to ja z tego tramwaju wysiadam. Chłopie ja powiedzialem co wiem o Krojantach i dalej obstaje przy swoim bo nasza historia ma wiele przekłamań. Bardziej wierzę staremu czlowiekowi który jako dzieciak widzial to niż setkom historyków którzy tego nie widzieli. Zawsze bardziej wiarygodne są zdjęcia i zeznania swiadków niż mędrca szkielko i oko". Ot tyle mam do powiedzenia. A Ty Akagi byłeś się zdaje taki mądry w poście o kodeksie reenactora i jakos sie widzę migasz od napisania swojego sławetnego już wywodu. Czy mi sie zdaje czy to byl tylko blef?

Panzer - nie wzburzaj się! Sukcesem Wrzesień nie był ,ale powiedz mi co mogliśmy zrobić w konfrontacji z krajem ,który wydawał na zbrojenia kilkadziesiąt razy więcej niż my? Zrobiliśmy co mogliśmy i szwabom tez krwi napsuliśmy! Pozatym Polska odrodziła się w 1918 roku ,po 123 latach niewoli! A żabojady ile się broniły? Jest nawet taki kawał :

- Ilu Francuzów potrzeba do obrony Paryża?
- .... ???
- Nie wiadomo ,nigdy tego nie próbowano.

...

I jaka Ucieczka Wojska Polskiego do Francji"? Większość żołnierzy WP zginęła ,została ranna ,dostała się do niewoli ,lub została w kraju walcząc w konspiracji.
Rząd uciekł ,ale żołnierz bronił Ojczyzny w przygniatającej przewadze nieprzyjaciela.

Bjar nie obruszam sie poprostu litość mnie bierze jak widzę megalomanię a tak naprawdę nie mieliśmy wielkiej wiktorii od czasów Wiednia. Brata pita jak zawsze oleję... Jaca datę zauważylem i dlatego napisalem że kraj oddano okupantom a nie okupantowi. Wybacz ale nie zganiaj teraz na francuzów i brytoli (choć ich postawa była karygodna) ale państwo powinno liczyć na siebie a nie na sojuszników. To ewidentnie nasza wina ze nie stworzyliśmy silnej i nowoczesnej armii. Takie pieniadze jakie III Rzesza wydała na zbrojenia Polska roztrwonila w aferach i dotacjach na wiecznie nienapasiony kościół katolicki co zreszta pisze minister Beck w swoich wspomnieniach. Nie mamy powodów do dumy i zamiast teraz pokazywać znów co to nie my to warto by bylo spojrzeć krytycznie, wyciagnąć wnioski i postarać sie aby wiecej do takiej sytuacji nie dopuścić. Ale polska mentalność jest taka ze lepiej dalej jest machać szabelka...

No wielkiej wiktorii od Wiednia nie było ,bo i nas na mapach nie było. Jak naszą winą może być brak nowoczesnej armii ,skoro Polska powstała po 123 latach niewoli ,kraj był zniszczony przez zaborców itp. itd. Jak możesz nawet pisać ,że Takie pieniadze jakie III Rzesza wydała na zbrojenia Polska roztrwonila w aferach i dotacjach na wiecznie nienapasiony kościół katolicki". Wiesz przecież że w Niemczech były armaty zamiast masła" :) ludzi nie nażarci a czołgi były!

Nie mamy powodów do dumy i zamiast teraz pokazywać znów co to nie my to warto by bylo spojrzeć krytycznie, wyciagnąć wnioski i postarać sie aby wiecej do takiej sytuacji nie dopuścić. Ale polska mentalność jest taka ze lepiej dalej jest machać szabelka..."
Jeśli mielibyśmy wyciągnąć wnioski z historii, to jako V kolumna pewien osobnik winien zostać wydalony z Najjaśniejszej. Szkoda, że nie wyciągamy takich wniosków.
Każde dojrzałe towarzystwo takich umysłowo chorych osobników wyrzuca poza margines (czyli jak piszą małolaty olewa").
Szerzenie nazistowskiej propagandy, symboli, haseł itp., jest jak na razie zabronione. Nawet jeśli niektórym „oświeconym” wydaje, że mogą robić co się żywnie podoba i że na tym polega demokracja.
A owi osobnicy niech wrócą do szkolnej ławy i nich poduczą się historii i języka polskiego. Jak na razie to on jest obowiązujący w tym kraju.

Kolega Panzer dalej nie zauwaza przewagi jaką niemcy mieli w 39.Mieli bo naród niemiecki był trochę liczniejszy niemcy poza tym mieli zamorskie kolonie z których wiele surowców potrzebnych w przemyśle zbrojeniowym przywozili mieli przemysł zbrojeniowy który w Polsce dopiero był budowany(COP)Moze to i drobiazg który nie powinien rzutowac na to że polska armia powinna być silna(no w końcu tworzona od 1918 roku no nie?)No w końcu wojna 1920 roku tez nie powinna rzutowac na kondycje Państwa Polskiego.No i ten cholerny kościół który wysysał co się dało z finansów państwa.No i doszlismy do sedna. Klęske spowodowało to że Panzergrenadier urodził się troche za póżno aby pokierowac Państwem Polskim Wygnac diabła z narodu i zbudowac silną armie która niemiaszków oraz tych wszystkich którzy mieliby zakusy na Nasz kraj rozgoniłaby na cztery wiatry w ciagu 3 dni.
Wybacz kolego Panzer ale w świetle historycznych faktów ja nie wyrażę swojej opini co mieliśmy zrobić aby września uniknąć.takiej odpowiedzi nie ma i nie będzie.Jest tylko fakt że Wojsko Polskie walczyło w osamotnieniu przez 35 dni przeciwko dwóm wrogom zostało pokonane ale broni nie złożyło i było dalej obecne na wszystkich frontach od pierwszego do ostatniego dnia wojny.A co najwazniejsze nigdy Polska nie podpisała kapitulacji.A twój sławny Wermacht nie dośc ze dostał w końcu w tyłek(moze to i dzieki WP na frontach) to jeszcze podpisał bezwarunkową powtażam BEZWARUNKOWĄ kapitulację.
To tyle gwoli ścisłości.
Dziwie się ze w tym kraju sa ludzie którzy potrafia sr.ć we własne gniazdo.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie