Gość Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Witam Szanownych Kolegów,wybieram się na weekend do Wrocławia, czy może mi ktoś polecić co ciekawsze miejsca/skanseny/muzea związane z tematyką historyczną i militarną w samym Wrocławiu albo gdzieś w okolicach? oczywiście, są przewodniki, ale chodzi mi tu bardziej o takie rzeczy, o których w przewodnikach nie przeczytam. No i oczywiście - w przewodnikach każde muzeum jest ciekawe, a ja chciałbym nie tracić czasu na bzdety.PozdrawiamJaśko
past Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 z ciekawostek muzemu militarii w Arsenale , dość duża kolekcja hełmów. Z ciekawostek militarnych w samym mieście to ciężko coś zwiedzić nie znając miasta. Ewentualnie kilka bunkrów -- do zobaczenia z zewnątrz. A okolica ??? Zależy ile km. Ale bilzko to jest problem. Może sprecyzuj co chcesz zobaczyć konkretnie? No i twój środek transportu.
Gość Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 środek transportu to samochód, więc jestem całkiem mobilny, okolica do 100 km wokół Wrocławia nie nastręcza chyba większych problemów. Tych dużych schronów parę już widziałem kiedyś gdy tam byłem, chyba dwa, jeden okrągły na jakimś rondzie, a drugi gdzieś między zabudowaniami, kwadratowy. Ale z planem miasta chyba sobie poradzę, jeśli będę znał namiary na konkretne miejsca na jakichś ulicach.
marecki. Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 polecam lasek osobowicki a w nim pozostałości po dawnych koszarach , wał po byłej sztrzelnicy , szaniec szwedzki , dwa duże schrony piehoty niestety wysadzone kompleks schronów na polanowicach z doskonale zachowanymi transzejami betonowymi i wszędzie można sie dostać by wszystko zobaczyć w głównym schronie doskonale zachowany szalet z przełomu wieku i studnia na przeciwko katedry po drugiej stronie odry pozostałości po bastionie polskim z kilkoma komorami podziemnymi jak na jeden dzień to wystarczy :)pzdrmarecki
general1006 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 masz jakieś info na temat szańca? Ponoć była tam wieża obserwacyjna. Kopałem tam i tylko same odłamni i porozrywane łuseczki. Czy tam czasem nie było jakiegoś składu amunicji?
Gość Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 dzięki za info, a coś może ze świeższej historii, tj. Festung Breslau?
marecki. Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 do general 1006podsyłam ci link na którym są fotki tej wieży o którą pytasz jak i pozostałosci po schronach koszarach itpno cóż odłamków jest tam masa z powodu częstego bombardowania tego terenu niemcy bronili tego szańca bardzo skutecznie http://hydral.com.pl/neo/test.php?obiekt=000101&level=upzdr
general1006 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 do marecki wielkie dzięki, a masz coś o jednostce wehrmachtu na Kozanowie obecnie Policja. Może masz jakieś plany walk w rejonie Osobowic i Kozanowa.
general1006 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 A ty marecki znalazłeś tam coś ciekawego?
past Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Gość" wejdź na strone podaną przez mareckiego , jest tam dużo ciekawych obiektów w okolicach. Co do festung , niestety niewiele pozostało , a jeszcze mniej jest do zwiedzania. Ale 100 km to góry Sowie , na 1 dzień atrakcji aż nadto
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 dzięki, przyglądam się właśnie stronce, na 2 dni powinno wystarczyć, zwłaszcza zGórami Sowimi ;-)pozdrm
general1006 Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 mając samochód możesz podskoczyć do Lubiąża. Kierunek Na Legnicę. Warto zobaczyć Klasztor Cystersów.
marecki. Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 :))))Peter przywież ten sprzęt co testujesz za kilka tysiaków euro to wejdziemy bez kopania :))))pzdr !
Trockey Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Co do walka na Kozanowie - walki szly wzdluz Legnickiej.Koszary jakby byly pominiete. A ciekawe bo od północy, koszar bronił bunkier (na pólnoc od koszat) i jakaś linia obrony tam była... byc moze jakies walki też. Z tego co wyczytalem to przez ten teren uciekal zdaje sie pułk Mohr, poszedl tendy na polnoc, i przez Odre.
POLI Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 A dokładnie to było to tak http://hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=9321&type=z&thread=0&f=1
Peter Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 Marecki, Ty nie bądź taki Kuroń. Wypożyczenie też kosztuje. Testowali tam gdzie chcieli, ja dałem tylko kilka lokalizacji do wyboru. Nawet efektów nie znam bo przekrojów po obróbce jeszcze nie przysłali. Znajdź klienta na cały zestaw, to dostaniemy za darmo na testy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.