Skocz do zawartości

pomniki -niemieckie

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A oto Kluczbork. Pomnik zbudowany ku czci ofiar I wojny światowej. W środku kopuły" znajdowały się tablice z nazwiskami poległych żołnierzy z Kluczborka i okolic. Dzis też nieźle się trzyma. Ale tablice juz zniszczone, krzyża na zwieńczeniu pomnika brak :(

Napisano
dajcie mi cyfre a podesle fajne fotki, jak to chrzescijanie wyrzucaja resztki nagrobkow ,tzn. plyty z napisem w gotyku do dolow ze smieciami u nas w kluczborku... chcialem je zabrac i jakos poustawiac ale za ciezkie.poza tym nie wiem jak by do tego podeszli ludzie z okolicy...ale jak znacie kogos kto to potraktuje z szacunkiem to daje namiary.
pozdro tomek
  • 1 year later...
Napisano

Pocztówka z lat 30-tych z Opola. 5 października 1930 przy wejściu do budynku dyrekcji kolei ustawiono pomnik ku czci poległych w I wojnie pocztowców autorstwa berlińskigo rzeźbiarza Felixa Kupscha.
Ten potężny budynek po drugiej stronie budynku to obecnie siedziba komendy wojewódzkiej policji.

To jedyny niemiecki pomnik, który ocalał, obecnie odnowiony stoi w tym samym miejscu.

• 2 months later...
Napisano
Może ktoś z okolic Wielbarka,Chorzel widział w miejscowości Opaleniec,po drugiej stronie ulicy za kościołem,w krzakach obelisk z nazwiskami poległych w 1915r.pozdro.
Napisano

oto pomnik z Deutsch Eylau (dziś Iława). upamiętniał poległych zołnierzy z 59 IR stacjonujacego w Dt.Eylau. jako ciekawostke podam, ze posiadam artykol z Deutsch Eylauer Zeitung wzywajacy weteranow i rezerwistow 59 IR o zrzutke na pomnik!

Napisano

i oto widok dzisiejszy. foto zrobione pod tym samym katem co z epoki dlatego nie widac orla na pomniku. w 1947 roku zrzucono żołnierza i postawiono orla. co ciekawe orzel pochodzi z innego niemieckiego pomnika z miejscowosci Matyty. orzel to wypisz wymaloj orzel z trojakow fryderyka wilhelma II tylko utracili mu korone berło i bulawe:)
pzdr
Barnaba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie