Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelniki, zamek kar..

comet.pl

Pytanie

Napisano
Cześć! Coś dla fachowców. Blachy owal, dwa otwory u góry, trzy podłużne wycięcia pośrodku.
treść: B1.

OTTO LENDT
HAMBURG. 27. CROSMEUNPLATZ.1.
6. 11. 91.
FL.B. SCH. THORN.
3.K. NR.206.
-----------------------------

B2.

Martin Heider.
KOTZSCHLITZ./MER?EBURG.
24. 2. 98.
II.ERS. BAL. J. ?. 165.
REKR. DEP. NR:4392.

Blachy są w dobrej kondycji. Zapis jest w formie oryginałów, niestety niewiem jak usunąć z powieżchni chyba siarczki w postaci kremowych strupków. Blachy są z cynku.
Drugi temat: Zamek od karabinu.
Jak dla mnie nietypowy (nie jestem obeznany w temacie):
Długość 21cm! (rura, otwór przelotowy), średnica 18/12mm., rączka prosta, na gałce numer chyba pięciocyfrowy, u nasady rączki znaczek, tak jakby greckie pi, lub pisane duże D. Dwa, lud trzy rygle. Stan faktyczny po oczyszczenie i konserwacji: miejscowe, głębokie wżery i ubytki mat..
No to hej.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Próbowałem z elektrolizą, efekt dobry tylko pojawił się inny problem: powieżchnia szybko ciemnieje więc je trzymam w wodzie. Zastanawiam się nad ich polakierowaniem.
Czytałem o zabezpieczeniu monet lakierem spirytusowym, tylko nie pamietam gdzie.
Zamek oksydowałem.
Napisano
Cześć! Coś dla fachowców. Blachy owal, dwa otwory u góry, trzy podłużne wycięcia pośrodku.
treść: B1.

OTTO LENDT
HAMBURG. 27. CROSMEUNPLATZ.1.
6. 11. 91.
FL.B. SCH. THORN.
3.K. NR.206.
-----------------------------

B2.

Martin Heider.
KOTZSCHLITZ./MER?EBURG.
24. 2. 98.
II.ERS. BAL. J. ?. 165.
REKR. DEP. NR:4392.

Blachy są w dobrej kondycji. Zapis jest w formie oryginałów, niestety niewiem jak usunąć z powieżchni chyba siarczki w postaci kremowych strupków. Blachy są z cynku.
Drugi temat: Zamek od karabinu.
Jak dla mnie nietypowy (nie jestem obeznany w temacie):
Długość 21cm! (rura, otwór przelotowy), średnica 18/12mm., rączka prosta, na gałce numer chyba pięciocyfrowy, u nasady rączki znaczek, tak jakby greckie pi, lub pisane duże D. Dwa, lud trzy rygle. Stan faktyczny po oczyszczenie i konserwacji: miejscowe, głębokie wżery i ubytki mat..
No to hej.
Napisano
Frozzer czy do czyszczenia nieśmiertelników musi być olej z oliwek? a może być zwykły olej słonecznikowy?Czy wiesz moze jak wyczyscić nieśmiertelnik, który ma na sobie ślady spalenizny?

Pzdr
Napisano
To nie jest trzon zamkowy, tylko przyrzad do czyszczenia broni. Kilkakrotnie widzialem takie wykopane w miejsach walk 1939. Wkladany zamiast zamka umozliwial sprawne czyszczenie lufy wyciorem od strony komory napojowej.
Produkcja najprawdopodobniej polska.
Napisano
Dziąki za inf.. Dziwi mnie ta, że ten niby zamek miał służyć do czyszczenia broni. Czyściłem broń wielokrotnie i muszę przyznać, że jest to zajęcie dość upierdliwe. Wyglądało to miej więcej tak, że kolbę opierało się o podłoże, jedna ręką trzymało za lufe, a drugą uzbrojoną w wycior wykonywało się wiadome ruchy. Gdy odwrócimy sytuację, to lufa ugrzęzłaby w glebie, ponadto przeszkadzałaby kolba. Ponadto wycior czasami zacina sie w lufie i trzba goa dużą siłą wyszarpnąć.
Będę wdzięczny za następne inf. sugestie.
Napisano
niesmiertelniki sproboj pomoczyc w oleju z oliwek, te biale plamki powinny odpasc i blaszka powinna nabrac jednolitego koloru

ja robiuloem tak z cynkowymi stalagowymi, i efekt byl dobry
poki co to byl najlepszy sposob na czyszczenie cynku jaki wyprobowalem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie