Alkali Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Jak w tytule. Sporo tego wala się w lesie niedaleko mojego domu. Czy ktoś może zidentyfikować to żelastwo ?Z góry wielkie dzięki,Pozdrawiam,Alkali
Domino(*) Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 A czy to nie będzie nosidło na pociski do niemieckiej haubicy 10,5 cm leFH 18??Pzdr
Kiler Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Mozliwe, ze to od 7,5cm leIG 18. Bjar_1 ma pojemnik wiklinowy na pociski, moze wewnatrz sa takie kubeczki". Trzeba go zapytac. Sam zreszta znajdywalem, co prawda pojedyncze takie kubki, ale w towarzystwie ammo do wyzej wspomnianej haubicy.Rowniez, jak mowi przedmowca, moga byc od 105, czesto zapalniki byly takie same. Najlepiej wstawic cos w te kubki i zobaczyc jak beda pasowaly na szerokosc.:)
Alkali Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Oj Panowie, zawzięliście się na tę haubicę ;-) No dobra, moja strata, nie poruszałem tego puszczając ten temat bo nie chciałem niczego sugerować. W tym lasku jest 6 betonowych stanowisk (jedno na fotce) i raczej na 100 % jest to bateria flak. Chodzę tam prawie codziennie z psiakiem i widzę jak teren jest coraz bardziej „meliorowany”. Jakiś czas temu w obrębie jednego ze stanowisk ktoś wykopał sporą ilość tego żelastwa. Sam nie kopię więc nie wiem czy są lub były tam łuski. Dręczy mnie co za działa tam stały. Zdjęcie podstawy puściłem już na forum przy innym temacie ale bez efektów. Myślałem, że po tym żelastwie ktoś zidentyfikuje amunicję.Alkali
grove3 Napisano 23 Maj 2005 Napisano 23 Maj 2005 Mial masz chyba racjęWysokość 50 cm średnica 9 cm i nie ma tych metalowych uchwytów . Może jakaś teoria na temat tego nosidła ?Nie za bardzo sie na tym wyznaję w środku była jeszcze tabliczka PANZER BODEN z mosiądzu jak zrobię fotkę to wkleję.Pozdr
Pytanie
Alkali
Jak w tytule. Sporo tego wala się w lesie niedaleko mojego domu. Czy ktoś może zidentyfikować to żelastwo ?
Z góry wielkie dzięki,
Pozdrawiam,
Alkali
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.