Skocz do zawartości
  • 0

guzik z gryfem?

wons

Pytanie

Napisano

Guzik wykonany z mosiądzu, troszeczkę większy od guzików WH, co widać na zdjęciu. przedstawia gryfa (chyba), stojacego na mieczu(kojazy się z tatarskim). tło guzika prążkowane. Znaleziony (2szt) wśród ok. 500 guzików WH w dole. Co to za guzik? czy uzywany był przez wojsko? czy może przez jednostki cudzoziemców służących w WH? z tyłu napis SOUME - jeśli dobrze rozczytałem, jutro jeszcze sprwdzę:).
pozdr.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wons już Ci mówiłem,że jest to heraldyczne przetstawienie lwa stojacego na wschodnim mieczu. Zagrzebie się w heraldyce to coś więcej znajdę.
Napisano

Guzik wykonany z mosiądzu, troszeczkę większy od guzików WH, co widać na zdjęciu. przedstawia gryfa (chyba), stojacego na mieczu(kojazy się z tatarskim). tło guzika prążkowane. Znaleziony (2szt) wśród ok. 500 guzików WH w dole. Co to za guzik? czy uzywany był przez wojsko? czy może przez jednostki cudzoziemców służących w WH? z tyłu napis SOUME - jeśli dobrze rozczytałem, jutro jeszcze sprwdzę:).
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie