Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Witam!Od nie dawna przeglądam to forum, i bardzo mi się podoba.Wraz z kolegą postanowiłem poszukać kamieni granicznych. Kumpel zajmował się tym kilka lat temu. Ma w kolekcji 3 kamienie z cyframi, 2 z napisem FD D i 2 FD P. Mam upatrzone kolejne 3 FD D i jeden z cyframi. Może wiecie gdzie są jeszcze jakieś kamienie.Od razu chce powiedzieć, te kamienie powinny zasilić prywatne kolekcje. Są to niechlubne pamiątki po czasach germanizacji naszego Gdańska!
the_tuna Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 tak własnie tak....niechlubne pamiątki to najlepiej zniszczyć a jeszcze lepiej zabrać sobie do domu...hahhahahaha...zasilić prywatne kolekcje hehhe no rozbawił mnie kolega..a co nastepne...poniemieckie bunkry z brzeżna w koncu to tez niechlubna historia gdanska..hahaha
dago Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Idiotyzm, to są zabytki jak każdy inny obiekt historyczny i powinny zostać tam gdzie są. Ten sposób myślenia o mały włos nie doprowadził do....rozebrania malborskiego zamku jako pomnika germańskiej pychy". A co z zabytkowymi niemieckimi fortyfikacjami, bunkrami itp.? Tym razem nie pozdrawiam.
krecio Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Ty kolego to nie jesteś żaden patryjota. Ani prawy ani lewy. Ty po prostu jesteś złodziej. Najzwyklejszy i pospolity.nie pozdrawiam
IRONRAT Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Panzer VI, czy też FW-190 z pobliskiego lasku czy jeziora, to pewnie też są niechlubne pamiątki??Ironrat
jaca2003 Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 zamiast brac do domu kamienie graniczne weż se kolego jakiś bunkier.Tez duzy i też w wiekszości na terenie Gdańska jest niechlubną pamiątką.To dopiero bedzie ozdoba kolekcji.pozdrawiam
wons Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 proponujemy osobie (bo za kolegę nie uważamy)zacząć zbierać puszki po piwie z plaż! Przynajmniej jakiś pożytek z tego będzie dla przyrody i ludzi!
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Dobara, dobra. Wy mnie złodziejem nazywacie??? A sami to kim w takim razie jesteście. Przykład, chćby te bunkry o których tu pisaliście, wielka pamiątka, a jak tylko jeden z was wleźe do takiego bunkru, znajdzie resztki dawnego wyposażenia od razu, bez namysłu werwie co się da, rozwalając połowe bo to fajne fanty"
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 A tak poza tym to aż tak mi nie zależy na tych kamieniach. Ja już mam. I tak prędzej czy później jeden z WAS je zabierze!
MTC Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Witam , chciałbym tylko zauważyć , że owe słupki graniczne są prawnie chronione na mocy Ustawy o ochronie dóbr kultury. Wszelkie ich usuwanie jest zabronione. Swojego czasu był na ten temat art. w 30 DNI"Pozdrawiam wszystkich normalnych poszukiwaczy.
Bocian Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 PrawyPatryjota => Pietrucha = niepotrzebna prowokacja?
Bocian Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Może to głupie co napiszę ale lepszym rozwiązaniem niż wyrywanie byłoby wykonanie kompletnej dokumentacji fotograficznej + dokładne umiejscowienie z pozycją GPS i opisem otoczenia. W razie jak ktoś wyrwie pozostanie jakiś ślad.
jaca2003 Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 I pewnie jeszcze opublikowac żeby komuś ułatwic wyrwanie.Miło jest moim zdaniem pójść z rodzinką z głębi polski i powiedzieć Oto kamień graniczny WMG.A tak to będzie można powiedzieć Tu był kamień graniczny WMG.Niby mała różnica ale jednak jest.pozdrawiam
Bocian Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Nie pisałem o opublikowaniu tylko o wykonaniu jak najpełniejszej dokumentacji tak aby pozostał ślad jeżeli ktoś się nim zaopiekuje. I nawet nie chodzi o dokumentację odtworzeniową ale dla pozostałych pokoleń. Trzeba dokumentować to co jeszcze pozostało.
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 chętnie spotkam w lesie taka kreaturę jak ty...trzeba wyrwać chwasta....
the_tuna Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 hehhe ja jestem bliżej wiec szybciej go wyrwe...
the_tuna Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 kolega bocian ma chyba racje to jakaś prowokacja...po prostu starą metodą -ignorujmy tą kreaturę tu na forum..a jak spotkacie na wybiegu to niech ktoś urwie łeb
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Jest grupka osób, która dokumentuje ślady po granicy WMG. Rezultaty (bez dokładnej lokalizacji;) można obejrzeć na http://www.dawnygdansk.pl/slady.htm . Informujemy się o tym kto gdzie był, żeby się nie dublować. Jeśli są wsród Was jacyś poszukiwacze słupków to bardzo proszę o kontakt na maila. A Patriotę proszę, żeby się nie wygłupiał, prowokacja już się udała.
Gość Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Poczekam z naostrzoną saperką przy tym słupie co sie na niego czaisz buraku ... Bedzie lekcja historii heheh!!!!
turtur Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Do Prawego Patrioty - jest tez slup graniczny na Mazurach w Prostkach. Ten dopiero zasililby Twoja kolekcje. Jest duzy, zadbany, akurat do postawienia w kaciku pokoju...
jaca2003 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Gorzej będzie jak koles pojedzie i zdemontuje chałupkę co stoi przy trasie na Kościerzyne.Ci co tam mieszkają to się dopiero zdziwią.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Przy trasie do Szczytna też jest fajny domek, który służył kiedyś za punkt graniczny IIRP/Prusy, ale nie wiem, czy właściciele pozwoliliby go rozebrać.Ironrat
krecio Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Masz na mysli ten domek za Chorzelami? Fajny, ale tam piesek sobie biega po podworku. Jeszcze 15 lat temu był widoczny pas graniczny. Wycięty, szeroki pas wśród lasu. Jak byłem tam w zeszłym roku to już wszystko zarośnięte. Może to też jakis amator zacierania niechlubnych śladów nasadził?
jaca2003 Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Kest jeszcze jeden domek na erlince"za Chojnicami.też placówka graniczna.Może też nadaje się na ozdobę kolekcji?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.