Duncam Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 Ostatnio widziałem niemiecką książkę o pancernych policyjnych kompaniach z lat 1939-1945. Jak wiadomo, w okupacyjnej hitlerowskiej policji wojskowej stosowano czołgi, od Pz I aż po T-34 i P 40. Widziałem też zdjecie plutonu naszych 7TP. Szare, a na wieżach policyjne wrony".Czy ten pluton trafił do Norwegii? Czy ktoś dysponuje dokładniejszymi informacjami na ten temat?
Grendel Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 Ksiazka znana i zdjecie rowniez.Problem w tym, ze w ksiazce nie ma NIC o uzyciu 7TP :( Szczerze mowiac - puscilem ja w ludzi na e-bay zaraz po przeczytaniu. Niestety nikt nie jest w stanie potwierdzic na podstawie dokumentow co stalo sie z ex-polskimi 7TP.Legend chodzi wiele, ale najbardziej racjonalna wydaje mi sie ta, ze uzywano je do zadan policyjnych na terenach Polski, a po wybuchu wojny z Sowietami, takze na wschodzie.O wyslaniu ich do Norwegii nic nie wiem.Trafily tam nowsze polskie tankietki, wiec moze i czolgi, kto wie?Tyle, ze nie zachowaly sie zadne zdjecia.Co w sumie jest dziwne, bo na tym etapie wojny Niemcy jeszcze DUZO fotografowali.Moze Trufelhunter cos zdradzi?PozdrowieniaGrendel
sten Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Ja mam te knige i tam jest pare info na temat uzycia 7TP w Rosji!n.p..Komendanturze w Smolensku(42r) podlegala 10(sch.) Kp.Pol.Rgt.mittewyposazona w:1 pluton zlozony z 2wozow pancernych(h)1 pluton -II- z 3 czolgow 7TP (p).......na stanie Kampfgruppevon Gotteborg"10.stycznia znajdowaly sie 3 BA-10 i ostani 7TP.chyba ze wam o inne informacje chodzilo.Pzdrsten
Grendel Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Hmmm...Nie sadze bym przeoczyl.Moze mowimy o innych ksiazkach?Moja broszure popelnil niejaki p.Muller i nosi tytul (w przekladzie - mialem anglojezyczne wydanie):Armored Polizei Regiments 1939-1943"(lub bardzo podobnie).PozdrowieniaGrendel
sten Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Sorry ze zamieszalem;)Ja mam Wernera Regenberga Panzerfahrzeuge und Panzereinheiten der Ordnungspolizei 1936-45"Pare fotek z tej knigi wstawilem w temacie 7TP.Pzdr.sten
Grendel Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 O ksiazce Ragenberg'a kiedys na tym forum wspominalem i odradzono mi jej kupno.Chyba jeszcze raz nad nia pomysle...PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.