woojec Napisano 26 Wrzesień 2004 Autor Napisano 26 Wrzesień 2004 Tafił mi się ostatnio taki oto medal. Gdyby nie data 1941 pomyślałbym, że to coś współczesnego. CZy ktoś z szanownego grona Forumowiczów może coś więcej powiedzieć na ww. temat??Pzdr, Woojec
Dundee Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 ladny :)na awersie krucjata przeciwko komunistom"na rewersie Rumunia jest wdzieczna"Medal ustanowiony 1 kwietnia 1942 (prima aprilis :)))(dekret 1014)Odznaczano nim za bitwy na froncie wschodnimPo 1944 nie odznaczano tym medalem z wiadomych powodowRumunia byla juz rosyjskapozdrowionka
woojec Napisano 26 Wrzesień 2004 Autor Napisano 26 Wrzesień 2004 Wielkie dzięki Dundee!!Już myślałem ,że to coś z epoki ; Czauszesku ;Jak myślisz , czy jest to coś pospolitego , czy też jest to jakaś ciekawostka.Pzdr. Woojec
Dundee Napisano 26 Wrzesień 2004 Napisano 26 Wrzesień 2004 nie mam pojecia ile tego natrzepali, ale jak Ruskie weszlyto masowo pozbywano sie tych blaszek, bo szlo dostac w czape. Moim zdaniem ciekawe znalezisko i w dobrym stanie :)
woojec Napisano 26 Wrzesień 2004 Autor Napisano 26 Wrzesień 2004 Może jeszcze zapytam ?Jak ich nazywano ? A może były specjalne jednostki do których wcielano Rumunów ?Woojec
woojec Napisano 27 Wrzesień 2004 Autor Napisano 27 Wrzesień 2004 Dzięki ! pomsee a może wiesz jakie symbole lub znaki nosili rumuni wcieleni do niemieckiego wojska ?
pomsee Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 Wojsko rumunskie walczylo na froncie wschodnim jako samodzielne jednostki operacyjne. Z tego co wiem do jednostek niemieckich wcielano rumunskich Niemcow z Siedmiogrodu, mieli tez oni swoja jednostke waffen SS.
Pytanie
woojec
Tafił mi się ostatnio taki oto medal. Gdyby nie data 1941 pomyślałbym, że to coś współczesnego. CZy ktoś z szanownego grona Forumowiczów może coś więcej powiedzieć na ww. temat??
Pzdr, Woojec
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.