Skocz do zawartości

sygnowanie łódek nabjowych

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie to samo ,co na niemieckich łuskach :)

P = Polte A.G. Werk Magdeburg
P25 = Metallwarenfabrik Treuenbrietzen G.m.b.H., Werk Sebaldushof.

pzdr

bjar_1

Napisano
A czy może mi ktoś powiedziec dlaczego na żadnej z moich łódek nie ma sygnowań?Mam 7 łódek I wojennych i 3 II wojenne i żadne nie posiadają bić.Dlaczego?

Pzdr
Napisano
Na pierwszowojennych nie widziałem sygnowań. Na drugowojennych widocznie nie były na wszystkich. Ja mam P ,P25 i taką ze znaczkiem trójkącika i cyfrą 29 oraz późnowojenne stalowe z kodem producenta 'hhw' (Metallwerke und Silberhütte G.m.b.H., St. Andreasberg). Mam tez łódki bez sygnatur.

pzdr

bjar_1
Napisano
na pierwszowojennych niemieckich też są sygnatury- njcześciej spotkałem się z DM, I lub II (te dwie ostatnie to nie wiem co oznaczają). Czy wszystkie polskie łódki miały sygnatury?mam jedna która tak na 70% jest polska a nic na niej nie pisze??

zaraz wrzucę fotki
Napisano

Nie wiem czy polskie wszystkie były sygnowane... Te na fotce (z Allegro) sa polskie ,widać sygnatury. Ja a żywca" widziałem tylko z 'Pk'.

pzdr

bjar_1

Napisano
Witam
Raczej czechosłowacka, łódki sygnowano takimi samymi symbolami jak amunicję , czyli Z, M, JR i SB (ta ostatnia trochę bardziej ozjechana" niz na łusce).
Pzdr
Napisano
SB to firma Sellier & Bellot z Czechosłowacji przejęta przez Niemców, akurat łódki ich produkcji wykazują się dobrą jakością i dobrze się zachowują.
Napisano
Witam,
kolega znalazł dwie łuski od mausera, pierwsza jest aluminiowa z aluminiową sprężyną, sygnowana AP - 2 - 38 - D;
druga jest prawdopodobnie mosiężna sygnowana P(? słabo widoczne)- 28 - 36;
Kto mógł wyprodukować te łódki?
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano

Witam
Z lewej dwie pierwsze CZ czyli Ceska Zbrojovka Brno.
I kolejno sygnowana G ? - trzecia z lewej.
Nastepna P 28-36 oraz P- na tej jest jeszcze czerwona farba w rowkach.
I osttanie trzy - bez sygnatur- I wojna
Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie