Skocz do zawartości

ostatnie wypady

HARRY

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moze i ja sie pochwale ostatnimi moimi fantami ,część jest wykopana ,czesc jest od kumpla a czesc ( tylko pare rzeczy ) jest kupiona,wszystko prawie jest pokazane przed czyszczeniem) wiec na pierwszej fotce widac : -klamre carska ,- widelec jakis (sa jakies napisy ,jak wyczyszcze to powiem jakie) ,-KVK juz mocno zmeczony ;),-siedem muszkietowek ,-dwie luski (niewiem od czego napisy : SU. 8,15x46,NORM," i druga : 455 8 R "
, - jakis naboi cwiczebny ,chyba pierwsza wojna napisy : P. S* EX. 25" , gwizdek chyba niemiecki napisy : Akah " (nawet jeszcze gwizdze :P ), - jakas plomba z napisami i z dwoma mlotami skrzyzowanymi ,wiec chyba jakas gornicza? -dwa guziki pruskie z korona - jeden guzik napoleonski -dwa guziki niewiem jakie to sa ...- i jeszcze 5 pfeningow ,20 gr z 1923 , i jeszcze 5 reich marek ,

• Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

na pierwszej fotce jest jeszcze wycior chyba od pierwszo wojennego naganta , teraz druga :manierka chyba pruska to wlasnie ta o ktora pytam w dziale konserwacja" ,niesmiertelnik polski czysty niestety, dwa naboie od polskiego mausera (oprocz tego 3 luski od polskiego mausera tez) ,luska ruska od rakietnicy chyba napisy : 176 43r. " ,cztery baczki carskie ( w tym jeden oficerski chyba) i dwie ludki z luskami pierwszo wojennymi , jakas buteleczka znaleziona z innymi pruskimi rzeczami chyba od kalamarza jakeigos ma napisy na dole 26"

No ładnie Mp tylko troche te zapalniki nietego.. :>
Moje znaleziska z weekendu :
-nóż do buraków z 16 wieku
-Siekierka do skrobania datowanie sie wacha miedzy VI - XVI wiekiem
-Kulki muszkietowe
-łuski i łuszeczki :>
-3 monetki pruskie 1918-1919
-Hełmik SS :>

pozdro -=Onyx=-

aha zapomnialem na pierwszej fotce w lewym gornym rogu jest jakis pruski medal ,kto wie co to za medal ,jest na nim WILHELM I i duzo napisow (nie chce mi sie przepisywac ;) wiec nam trzeciej fotce : guziki craskie pare kopiejek ,nity od helmu i jakas mala srubka od pikelhauby ,kupilem taki guzik ( w srodkowym rzedzie po samej prawej stronie ) wydaje mi sie ze jest on austriacki ,i pare jeszcze jakis tam moenetek

narazie tylko tyle :)

pozdrawiam

Łukasz

witajcie !!

ten znaczek jest zwiazku gimnastycznego "
4 razy F po niemiecku frisch, froh, fromm, frei "
po polsku wolne tłumaczenie świeży, wesoły, pobożny, wolny "

harry przestan krecic sie po polach i wykopywac te fanty bo cie dopdadne :) jaki masz wykrywacz, moze pokopiemy razem na tych okolicznych polach :) hehehe
obserwuje Twoje poczynania!!!

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie