yoony Napisano 29 Październik 2002 Autor Napisano 29 Październik 2002 panowie i panie czy ktos zetkna sie z informacja o pojezdzie typu puma sdkfz 234/2 wyposazonym dodatkowo z w urzadzenie UHU ??pozdro wszystkim
Gość Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 UHU byla tylko montowana na Sd.Kfz.251/20
yoony Napisano 30 Październik 2002 Autor Napisano 30 Październik 2002 sten ja byc nie co w temat zaglebiony a o cuda o kturych slysze pierwszy raz pytam
mac Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Sd.Kfz.251/20 na którym montowano UHU był częścią grupy przeznaczonej do niszczenia celów w warunkach nocnych. Sd.Kfz.251/20 psiadał platformę na której znajdował się 600 mm reflektor podczer-wieni Beobach-tungs Gerät 1251 którego zadaniem było oświetlenie" promieniami podczerwieni pola walki. Przewidywano że głównym elementem zespołu byłby czołg Panther" Ausf. F lub Panther" II który posiadał celownik noktowizyjny FG 1250. W skład zespołu miał by także wchodzić cołg eskortujący Falke" również wypozażony w noktowizor. Czołgi bojowo używane były w Ardenach. Istnieje wzmianka z danych wywiadu Armii Czerwonej że jedna grupa miała być używana w walkach o Oksywie.
Gość Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Aby uzupełnić – AFAIK urządzeń podczerwonych Niemcy nigdy nie użyli na froncie zachodnim (z bliżej nie określonych przyczyn), a tylko sporadycznie na froncie wschodnim. Chociaż w Ardenach rzeczywiście znajdowała się grupa bojowa wyposażona w IR w ramach Panzer Lehr. Na froncie wschodnim użyto sprzętu IR w bardzo ograniczonym zakresie w czasie walk na Węgrzech przez I/PzRgt 24 i prawdopodobnie również na Pomorzu i obronie Berlina (dywizja Munchenberg). Wiadomo że wyposażenie IR miało się standardem montowanym od drugiej połowy 45 na Pantherach i Tiger II. Na tych pierwszych zaczęto montować na części pojazdów specjalne tylne zasobniki do przewożenia aparatury już od początku 45, ale wiadomo jednak, że jej przeważnie nie miały zainstalowanej. Liczba tak zmodyfikowanych pojazdów nie jest znana. Oprócz Panther i ich pojazdów pomocniczych – wiadomo, że były też prowadzone testy na Pak40 i Marder II (te ostanie podobno mogły być użyte na Węgrzech).
jotes Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Czy chodzi o te zasobniki z tyłu, po obu stronach wydechu, czy jeszcze jakieś inne?
Gość Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Dokładnie o prawy zasobnik - ten był w Pantherach IR inny. Zdjęcia pokazują 2 warianty - zwykła prostokontne pudło z dzwiczkami otwieranymi do tyłu, albo jakby standardowy zasobnik, jednak trochę mniejszy ale głębszy i również z dzwiczkami.
yoony Napisano 31 Październik 2002 Autor Napisano 31 Październik 2002 bez urazy mac czy ty uwazasz ze ja nie odrozniam 251 od 234??????????chyba ciezko te 2 pojazdy pomylicakagi twoj slowotok mnie powala mozesz to roswinac moze byc na priv
mac Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Do yoony; Żadnej urazy. Sądzę że nie masz żadnego problemu z takimi rzeczami. Problem tkwi w polskich literach + układzie zdania. Jest chyba różnica w zdaniu : sten ja byc nie co w temat zaglebiony", a sten, jestem w temacie nieco zagłębiony" bo chyba o to chodziło.Sorki nie chcę z kolei ja nikogo urażać ale są na Forum zdania które trzeba po prostu rozkodowywać. Tak dochodzi do nieporozumień. Na plus takiej dysputy to że też się czegoś ciekawego dowiedziałem. Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Listopad 2002 Napisano 1 Listopad 2002 Wracając do sprawy - na pumach nie montowano UHU. Przynajmniej żadnego egzemplarza nie znam (a zdjęc jest sporawo)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.