Skocz do zawartości

Pytanie o szrapnel....

yupiter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ponawiam pytanie Gewera:
Witam może trochę z innej beczki a raczej z ciekawości jak odróżnić taki zapalnik czy jest cały czy był wystrzelony ( powiedzmy ze w miarę bezpieczny)".

I pytanie ode mnie - jeśli zapalnik jest po wybuchu to jak go rozkręcić, żeby go nie popsuć (żeby nie było jak w kawale, że Diabeł złapał Niemca, Amerykanina i Polaka dał im dwie kulki i powiedział, że ich wypuści jeśli pokażą coś fajnego.
Niemiec podrzucił jedna kulkę i trafił w nią drugą.
- No, nieźle.
Amerykanin postawił jedna kulkę na ziemi a drugą na pierwszej. Stała!
- No, to mnie trochę zdziwiło, ale zobaczmy co pokaże Polak.
Polak niestety jedną kulkę zepsuł, a drugą zgubił.:D).
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

witam morze rozwińmy temat szarpnela jaki miał zasięg, jaki rozrzut kulek i td ja znalazłem dwa elementy zapalnika pozycja niemiecka 1 wś niedaleko siebie jeden rosyjski drugi niemiecki jak to możliwe?

Napisano
Hej

Jeśli chodzi o donośność szrapnela, to zwykle była trochę mniejsza niż granatu z tego samego działa. Wynikało to z mniejszej prędkości pocz., a zapewne i gorszej nieco stabilności. Mam tu pod ręką pdf-a z amerykańską artylerią z okresu I ws i międzywoj. Np. dla brytyjskiej armaty 75 mm M1917 donośność granatem wynosiła 8100 y (7400 m) zaś szrapnelem - 6464 y (5910 m).
Jeśli chodzi o zasięg samych kulek, prawidłowo ustawiony szrapnel z takich armat (75-76 mm) rozcalał się około 50-100 m przed celem, na wysokości około 10 m. Np. szrapnel z 3-calowej (76,2 mm) amerykańskiej armaty M1902 rozrywając się w odległości 6500 y (5940 m) pokrywał kulkami (210-360 szt.) obszar o wymiarach 250 x 30 y (230 x 27 m).
Napisano
Witam.Czasami udaje mi się znależć na polach całe zapalniki od szrapneli z widocznymi nastawami.Dreczy mnie wtedy pytanie jak można obliczyć na podstawie widocznych nastaw czasowych na zapalniku od wiadomego kalibru pocisku,odległość z jakiej został wystrzelony.Wiadomo że artylerzyści używali odpowiednich tabel do strzelania na daną odleglość danym typem pocisku.Gdyby można było to jakoś obliczyć lub mieć takie tabele,to można by było dość precyzyjnie określić jak daleko stała artryleria.Dało by to obraz praktycznego zastosowania artylerji.To co podają książki o zasięgach armat to jedno,a praktyka to drugie.
Napisano
Wybrane fragmenty z polskiego wydania Francuskiego regulaminu artylerii polowej strzelanie z armaty 75mm wz 97
„Przy odległości mniejszej od 5000 metrów, szrapnel wybuchając na wysokości skutecznej razi skutecznie powierzchnie na przestrzeni 20 metrów wszerz (na 2 rozpryski łącznie przyjmuje się, że szerokość ta wynosi 25 metrów) i około 150 metrów w głąb (z załączonego rysunku wynika, że jest to od 150 do 180m).
Przy odległości większej ok 5000 metrów wstrzeliwanie ognia rozpryskowego staje się trudne, skuteczność jego zmniejsza się skutkiem rozrzutu zapalnika (przypis: A więc skutkiem wielkiej ilości rozprysków zbyt wysokich lub uderzeniowych)”

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie