Skocz do zawartości

Ciekawostki w Serbii i Czarnogórze - pytanie

seemann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,

wybieram się do Serbii i Czarnogóry, czy macie jakieś ciekawe miejsca/muzea/skanseny z militariami do polecenia? po drodze mam Słowację, Węgry i Chorwację

pozdrawiam

seemann
Napisano
To samo pytanie zadałem rok temu i osiągnęłem sukces. Tzn. ludzie mi poradzili gdzie się udać. Najfajniejsze jest muzeum w twierdzy Kalamegdan w Belgradzie, gdzie znajdziesz min. TKSa! Na dziedzińcu stoi też Flak 88, Pzkmpf III (chyba) i parę innych czogłów i dział. W krzakach jak się rozejrzysz zobaczysz też torpedę z Uboota! Wnętrze muzeum też jest warte odwiedzenia. Szczególnie zbiory o kresu II wojny! Chyba z 500 MP 40 tam się wala, są też sztandary rosyjskich jednostek zdobywających Jugosławię. Ciekawe są też zbiory z ostatniej wojny NAT0 - SERBIA. Min. resztki zestrzelonego Predatora, mundur Amerykanina - pilota wziętego do niewoli, szczątki bomb grafitowych. W całym Belgradzie są też zniszczone przez bomby budynki wojskowe i różnych ministerstw..... A co można zwiedzać w głębi kraju, poza stolicą? Poszukaj w sieci!
Napisano
W Chorwacji jest muzeum/skansen ostatniej wojny domowej.
M.in. Sherman, dalej lata 50-te, opancerzony traktor i
opancerzona cieżarówka (taki ich Kubuś). Ekspozycja ulokowana
jest w malowniczych" ruinach jakiegos majątku ziemskiego
tuż przy szosie. Tylko, że jest to w m. Karlować na pd od
Zagrzebia, nie bardzo po drodze do Czarnogóry.
Niestety moje zdjęcia mają średnio 5 MB, więc nie da tutaj rady.
Udanych wakacji.
Napisano
Dopiero teraz zobaczyłem: trochę zdjęć jest we wczorajszym
poście robilem pare fotek pod granicą z Bośnią.."
Napisano
Z moich notatek:
Miszkolc – niewiele ciekawego. Zamek odbudowany za pomoca betonu, w środku tandetne kopie uzbrojenia rycerskiego. W muzeum kolekcje znalezisk archeologicznych, archeologicznych tym ładny zbiór monet ze złotego skarbu. Trochę broni białej i palnej do roku 1850.

Eger – warto zobaczyć zamek. Na jego murach rozmieszczone kopie armat. Dodatkowo można wykupić wycieczkę po podziemiach. W nich znów kopie armat, no i jedna oryginalna 16 wieczna. Pokaźna ilość kul armatnich i odłamków granatów, przewodnik wciska ze z okresu oblężenia 17 wieku, tymczasem są 18/19. Trochę broni białej drzewcowej. Ciężką i szkodliwą dla głowy bronią z którą należy walczyć jest „Egri Bikaver” podawany w licznych winiarniach (ale na zamku 2 razy drożej)

Budapeszt – Muzeum Wojny. Położone na Górze Zamkowej zwiedzanie na 1-1,5 godziny. Liczyłem tam na wystawy: walki w Karpatach 1 w.św, zdobywanie Budapesztu 1945 i walki uliczne w 1956 – ale się przeliczyłem. Zamiast tego były pokazane: historia wojsk powietrzno-desantowych Węgier (4-5 manekinów, trochę broni, fotki) o Węgrach na terenie ZSRR w czasie 2 wojny (znowu manekiny – węgierskie, niemieckie, rosyjskie, kilka gablotek), kilka pokoi na temat 2 wojny światowej – w tym 2 małe dioramy (obsługa km, działko p-panc, walki w górach), wystawa na temat żandarmerii polowej (ciekawe fotki, na jednej była egzekucja –powieszenie w Lublinie 1917 – ale opis po węgiersku), wystawa o rewolucjach węgierskich i walkach w 19 wieku, kolekcja kordzików, broń biała, niewielka wystawa o 1 wojnie (pokazane też wnętrze schronu z frontu włoskiego – armata 37mm), na korytarzu kolekcja pocisków artyleryjskich i gablota przekrojami. Przed wyjazdem warto poczytać nieco o armii węgierskiej, widzi się bowiem często typy broni zupełnie u nas nie spotykane. Dziedziniec – armata skoda 105mm z 1 wojny, warto zwrócić uwagę na jej przeszłość znaczoną licznymi śladami po trafieniach, plus kilka innych egzemplarzy, przed i za budynkiem muzeum lufy armat gładkolufowych i pierwsze wersje odtylcowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie