seemann Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Napisano 15 Wrzesień 2004 witam,wybieram się do Serbii i Czarnogóry, czy macie jakieś ciekawe miejsca/muzea/skanseny z militariami do polecenia? po drodze mam Słowację, Węgry i Chorwacjępozdrawiamseemann
Rumburak Napisano 15 Wrzesień 2004 Napisano 15 Wrzesień 2004 To samo pytanie zadałem rok temu i osiągnęłem sukces. Tzn. ludzie mi poradzili gdzie się udać. Najfajniejsze jest muzeum w twierdzy Kalamegdan w Belgradzie, gdzie znajdziesz min. TKSa! Na dziedzińcu stoi też Flak 88, Pzkmpf III (chyba) i parę innych czogłów i dział. W krzakach jak się rozejrzysz zobaczysz też torpedę z Uboota! Wnętrze muzeum też jest warte odwiedzenia. Szczególnie zbiory o kresu II wojny! Chyba z 500 MP 40 tam się wala, są też sztandary rosyjskich jednostek zdobywających Jugosławię. Ciekawe są też zbiory z ostatniej wojny NAT0 - SERBIA. Min. resztki zestrzelonego Predatora, mundur Amerykanina - pilota wziętego do niewoli, szczątki bomb grafitowych. W całym Belgradzie są też zniszczone przez bomby budynki wojskowe i różnych ministerstw..... A co można zwiedzać w głębi kraju, poza stolicą? Poszukaj w sieci!
seemann Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Napisano 16 Wrzesień 2004 dzięki za porady, a po drodze przez Słowację, Węgry i Bośnię? Jakieś pomysły?Seemann
Gość Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 W Chorwacji jest muzeum/skansen ostatniej wojny domowej.M.in. Sherman, dalej lata 50-te, opancerzony traktor iopancerzona cieżarówka (taki ich Kubuś). Ekspozycja ulokowanajest w malowniczych" ruinach jakiegos majątku ziemskiegotuż przy szosie. Tylko, że jest to w m. Karlować na pd odZagrzebia, nie bardzo po drodze do Czarnogóry.Niestety moje zdjęcia mają średnio 5 MB, więc nie da tutaj rady.Udanych wakacji.
Gość Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Dopiero teraz zobaczyłem: trochę zdjęć jest we wczorajszympoście robilem pare fotek pod granicą z Bośnią.."
feeder Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Na Słowację wjedź przez przełęcz Dukielską (Barwinek), będziesz mógł sobie obejrzeć Dolinę Śmierci.
mietek Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Z moich notatek:Miszkolc – niewiele ciekawego. Zamek odbudowany za pomoca betonu, w środku tandetne kopie uzbrojenia rycerskiego. W muzeum kolekcje znalezisk archeologicznych, archeologicznych tym ładny zbiór monet ze złotego skarbu. Trochę broni białej i palnej do roku 1850.Eger – warto zobaczyć zamek. Na jego murach rozmieszczone kopie armat. Dodatkowo można wykupić wycieczkę po podziemiach. W nich znów kopie armat, no i jedna oryginalna 16 wieczna. Pokaźna ilość kul armatnich i odłamków granatów, przewodnik wciska ze z okresu oblężenia 17 wieku, tymczasem są 18/19. Trochę broni białej drzewcowej. Ciężką i szkodliwą dla głowy bronią z którą należy walczyć jest „Egri Bikaver” podawany w licznych winiarniach (ale na zamku 2 razy drożej)Budapeszt – Muzeum Wojny. Położone na Górze Zamkowej zwiedzanie na 1-1,5 godziny. Liczyłem tam na wystawy: walki w Karpatach 1 w.św, zdobywanie Budapesztu 1945 i walki uliczne w 1956 – ale się przeliczyłem. Zamiast tego były pokazane: historia wojsk powietrzno-desantowych Węgier (4-5 manekinów, trochę broni, fotki) o Węgrach na terenie ZSRR w czasie 2 wojny (znowu manekiny – węgierskie, niemieckie, rosyjskie, kilka gablotek), kilka pokoi na temat 2 wojny światowej – w tym 2 małe dioramy (obsługa km, działko p-panc, walki w górach), wystawa na temat żandarmerii polowej (ciekawe fotki, na jednej była egzekucja –powieszenie w Lublinie 1917 – ale opis po węgiersku), wystawa o rewolucjach węgierskich i walkach w 19 wieku, kolekcja kordzików, broń biała, niewielka wystawa o 1 wojnie (pokazane też wnętrze schronu z frontu włoskiego – armata 37mm), na korytarzu kolekcja pocisków artyleryjskich i gablota przekrojami. Przed wyjazdem warto poczytać nieco o armii węgierskiej, widzi się bowiem często typy broni zupełnie u nas nie spotykane. Dziedziniec – armata skoda 105mm z 1 wojny, warto zwrócić uwagę na jej przeszłość znaczoną licznymi śladami po trafieniach, plus kilka innych egzemplarzy, przed i za budynkiem muzeum lufy armat gładkolufowych i pierwsze wersje odtylcowych.
seemann Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Napisano 17 Wrzesień 2004 dzięki wszystkim za rady, czas więc na mnie!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.