Guest Posted October 25, 2002 Share Posted October 25, 2002 czy ktoś wie kto otrzymywał odznaczenie czołgistów w kolorze czarnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 25, 2002 Share Posted October 25, 2002 A co masz na myśli?Jaki kraj, jaki okres, jakie odznaczenie??? Czy to forum jasnowidzów, czy co?Jeśli chodzi Ci o Panzerkampfabzeichen (jak mógłby sugerować tytuł) w wersji brązowej, bo była tylko srebrna i brązowa, to była ona przyznawana dla załóg i pasażerów samochodów pancernych, wg tych samych kryteriów co srebrna dla czołgistów. Natomiast załogi dział samobieżnych otrzymywały tylko (Allgemeines) Sturmabzeichen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 26, 2002 Share Posted October 26, 2002 przecierz masz zdjęcie wiem kto dostawał srebrną i brązową ale ta ma resztki czarnej farby to wykop na 100% oryginalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2002 Share Posted October 27, 2002 odznaka w farbie czy oksydzie - sprawdż dokłaednie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2002 Share Posted October 27, 2002 Na pewno czarna czy oksydowana na czarno ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2002 Share Posted October 27, 2002 a jeśli oksyda to co Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 28, 2002 Share Posted October 28, 2002 To nic, bo odznaki czarnej nie było, tylko brązowa - polecam literaturę, np. Auszeichnungen des deutschen Reiches" H-J Klietmanna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 28, 2002 Share Posted October 28, 2002 Wtrącę się w tak miłą dyskusję:- długo myślałem, że PanzerkampfAbzeihen którą mam od niepamietnych czasów, posiadała resztki czarnej farby.Logika podpowiada jednak, że czarna warstwa to po prostu patyna, ktora postaje na powierzchni szajsmetalu" z jakiego jest wykonana (w oryginale musiała byc brązowa).- brązowe PzKAbz otrymywali również grenadierzy pancerni i nie jest nieporozumieniem umieszczenie tej odznaki na ich mundurze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.