Gość Napisano 25 Październik 2002 Napisano 25 Październik 2002 czy ktoś wie kto otrzymywał odznaczenie czołgistów w kolorze czarnym
Grzesio Napisano 25 Październik 2002 Napisano 25 Październik 2002 A co masz na myśli?Jaki kraj, jaki okres, jakie odznaczenie??? Czy to forum jasnowidzów, czy co?Jeśli chodzi Ci o Panzerkampfabzeichen (jak mógłby sugerować tytuł) w wersji brązowej, bo była tylko srebrna i brązowa, to była ona przyznawana dla załóg i pasażerów samochodów pancernych, wg tych samych kryteriów co srebrna dla czołgistów. Natomiast załogi dział samobieżnych otrzymywały tylko (Allgemeines) Sturmabzeichen.
Gość Napisano 26 Październik 2002 Napisano 26 Październik 2002 przecierz masz zdjęcie wiem kto dostawał srebrną i brązową ale ta ma resztki czarnej farby to wykop na 100% oryginalny
Gość Napisano 27 Październik 2002 Napisano 27 Październik 2002 odznaka w farbie czy oksydzie - sprawdż dokłaednie ?
Gość Napisano 27 Październik 2002 Napisano 27 Październik 2002 Na pewno czarna czy oksydowana na czarno ?
Grzesio Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 To nic, bo odznaki czarnej nie było, tylko brązowa - polecam literaturę, np. Auszeichnungen des deutschen Reiches" H-J Klietmanna.
Gość Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 Wtrącę się w tak miłą dyskusję:- długo myślałem, że PanzerkampfAbzeihen którą mam od niepamietnych czasów, posiadała resztki czarnej farby.Logika podpowiada jednak, że czarna warstwa to po prostu patyna, ktora postaje na powierzchni szajsmetalu" z jakiego jest wykonana (w oryginale musiała byc brązowa).- brązowe PzKAbz otrymywali również grenadierzy pancerni i nie jest nieporozumieniem umieszczenie tej odznaki na ich mundurze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.