Grendel Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Napisano 12 Wrzesień 2004 Mala zagadka na dobry poczatek dnia.Co to?PozdrownieniaGrendel
Grendel Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Napisano 12 Wrzesień 2004 Drugie zdjecie zagadki.Ciekawostka, prawda?PozdrowieniaGrendel
SLAW 100 Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 A nie jest to przypadkiem Węgierski Nimrod AA"poz Slaw 100
Grendel Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Napisano 12 Wrzesień 2004 40M Nimrod.Nie za wiele ich zbudowano - niewiele ponad setke, o ile dobrze pamietam.Pytanie, ktore mnie dreczy - czy Wegrzy mieli licencje na produkcje Boforsow 40mm?Bo jesli nie, to prawdopodobnie uzbroili je w ex-polskie.PozdrowieniaGrendel
Mi.Der Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 O ile pamiętam, mieli - ale nie mam w tej chwili źródeł do potwierdzenia. Zresztą, zmodyfikowane działka 40mm Boforsa montowali też w Toldi IIa i Turan I.
SLAW 100 Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 Węgrzy produkowali je na licencji w zakładach MAVAGtu link :http://www.wwiitechpubs.info/barrack/inf-svenska/aa-sve-40mm-bofors/aa-sve-40mm-bofors-br.htmlpoz Slaw 100
Mi.Der Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Ładne zdjecie z podobnej beczki: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6120953119
Grendel Napisano 1 Październik 2004 Autor Napisano 1 Październik 2004 Tiaaa.Widzialem - sliczny 39M Csaba.Swoja droga - wegierskie nakrycia glowy sa rownie sliczne - i to nie tylko furazerki wygladajace jak z CK czasow, ale zwlaszcza kepi(???hmmm...czako???sam nie wiem) zandarmerii.Dla mnie bomba!PozdrowieniaGrendel
Mi.Der Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Postanowiłem dać to w zagadce, a nie ciekawostkach: co to jest? :-) (zdjęcie, niestety, zapaćkane z ebaya)
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Opancerzony Komintern?Hmmm...Jak sie to zwalo?PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Naah...Konsomolec, a nie Komintern.SU-45
Mi.Der Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Blisko, ale chyba jednak nie to :-)(a SU-45 zdaje się nie istniał poza kilkoma prototypami, pomimo, że uparcie wstawiano go do serii gier Steel Panthers)
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 To, Michal...To.Jesli sylwetka jest ta sama, podwozie to samo, ksztalt i umiejscowienie wlazow to samo, to w czym lezy roznica?Uzbrojenia niestety nie widac.Nie wim ile ich zrobiono, ale nie za wiele.Co ciekawe - rozne zrodla podaja rozne okresy produkcji i miejsca uzycia...Jedne mowia o latach 1938-39 i Wojnie Zimowej(nie jestem jednak pewny), inne o 1941-42 i uzyciu np. w Stalingradzie.Konwersja jest mocno - ze tak powiem - desperacka.U Milsom'a jest tylko jedno zdjecie.Te znane wszystkim, wiec nie bede go skanowal (jakosc fatalna).PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 A swoją drogą zbudowanie repliki nie byłoby trudne, bo masa spycharek bazujących a oko" na tym samym ciągniku jeździ jeszcze po Polsce w charakterystycznym czerwonym kolorze ;)
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 On Ci!SU-45 (czy jak go tam bolszewicy zwali...).Byl jeszcze SU-57/1 (w odroznieniu od SU-57/2 czyli amerykanskiego T-48 z Lend-Lease'u).Zwyczajnie opancerzony ciagnik artyleryjski Komsomolec z armata p-panc. 57mm na dachu kabiny.Ciekawe jak ja wzmocnili?Chcialbym zobaczyc zdjecia loza.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Jesli chodzi o budowe repliki, to wydaje mi sie , ze to co, jak mowisz do tej pory jezdzi bazuje na podwoziu Stalinca, a nie Komsomolca.Roznica w zawieszeniach wielka.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 O nie, Stalince są zwykle w kolorze szarym ;)
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Hmmm...Juz nie pamietam.Od cholery lat minelo odkad ostatni raz te ustrojstwa widzialem.Teraz raczej rozpoznaje Caterpillary, czy Kuboty(w wiekszosci zolte z obu firm), a i tez niekoniecznie, bo na szczescie w budownictwie nie pracowalem zbyt dlugo...;o)Ale jakos wydaje mi sie, ze te bolszewickie traktory maja bardziej klasyczne zawieszenia ciagnikowe niz mial Komsomolec.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Jak znajdę zdjęcie lub spotkam na ulicy, to zamieszczę. Fakt, że na budowach w dużych miastach coraz trudniej je spotkać, ale na prowincji jest tego jeszcze cała masa. Zresztą na identyfikacji ciągle przewijają się ogniwa od tego wynalazku" :)
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Jeden z nich jest nawet do dzis wbetonowany w fundament jednej z wielkich budow epoki gierkowskiej - na dwa dni przed oddaniem lawy fundamentu pomiedzy szalunki wpadl ciagnik.Ot - wypadek.Wpadl.Nie bylo czasu na rozbiorke szalunku i wyciaganie.Trzeba bylo lac beton, bo polecialyby premie...No i ciagnik komisyjnie skasowano - przeciez sie zepsul i byl nie do naprawienia, a fundament wylano.Sam widzialem.Kiedys ktos sie zdziwi w czasie rozbiorki.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Może wtedy będzie to równie pożądany towar jak dzisiaj np. Pantera :))))
Grendel Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Kto wie?Moze stac sie i tak.Miedzywojenne ciagniki osiagaja dzis na rynku kolekcjonerskim ceny porownywalne do aut z tamtego okresu.Kiedys widzialem katalog z aukcji, na ktorej Bulldog'a w stanie magazynowym wyceniono podobnie do Mercedesa w zblizonym wieku i stanie.Pewnie dlatego, ze jednak Mercedesow zachowalo sie wiecej.PozdrowieniaGrendel
Mi.Der Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Otóż, to nie przebudowany Komsomolec, tylko STZ-3 (czasami Komsomolec był zresztą błędnie oznaczany STZ-3). Opancerzona wersja była opracowana w 1941 na zawodzie ChPZ w Charkowie z udziałem specjalistów z NATI i otrzymała oznaczenie ChTZ-16 (XT3-16 pa russki). Zbudowano zapewne ok. 50-60 w ChPZ i być może do 30 w STZ.Link: http://armor.kiev.ua/Tanks/WWII/tractor/bronetr3.htmlZdjecia zwykłego STZ-3 są tutaj: http://rkkaww2.armchairgeneral.com/galleries/auxiliary_vehicles_2.htmPrzy okazji, ładna stronka o STZ-5 - http://www.autogallery.org.ru/m/stz5.htm - zwłaszcza zdjęcie STZ-5 i RSO, szkoda, że tak małe.Żeby zamknąć temat, te radzieckie traktory na budowach to dety", czyli głównie DT-54 (http://www.autogallery.org.ru/k/t/dt54.jpg) i faktycznie podwozie maą bardzo sposobne do zrobienia repliki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.