dorek Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 zdjęcie nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 to teraz wiem kto mi ją podkupił :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markoniec Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 A to coś nowszego. Od lewej komplet 4 sztuki z armii. Następny komplet (brakuje noża) - prawdopodobnie na rynek cywilny. Poziomo nóż ze stołówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markoniec Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Sygnowanie widelców. Wersja wojskowa 1966 rok syg. Lefama. Obok cały komplet sygnowany Lefana. Czyżby na rynek cywilny Firma zmieniła jedną literkę w nazwie? Brak rocznika. Komplety są identyczne pod względem wymiarów i wyglądu. Nieznaczna różnica w zakończeniu widelcy - widać obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markoniec Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Prawdopodobnie z kasyna lub żołnierskiej stołówki, sygnowany WP. Litery oddzielone zgrubieniem na uchwycie - słabo widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Fajny ten carak pięknie sygnowany". Szkoda, że nie nasz... :D koniec i KROPKA ;) chwalenia cudzych" nabytków. Czas na nasze... Manierka brytyjska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Pieczątka na pokrowcu - 1943 rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Radziecka manierka wz 42 produkowana w Leningradzie. Wymiary prawie identyczne jak magazynka od PPSz-y, dlatego noszona była w pokrowcu na tegoż. Niektóre źródła podają, że jest to wzór produkowany dla wojsk powietrzno-desantowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Kanapczak - prawdopodobnie pamiątka po farncuskich jeńcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Spód tegoż. Pozdro i do za-nie-długo" ;)wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 A to moje ostatnie zdobycze z terenu - francuska menażka (sygn. M.M.T.1939 TOURNUS) i niemiecka Feldflasche 31 z nietypowym sygnowaniem (RSF 11 39) czyżby wyprodukowana w listopadzie 1939 r.? Zakrętka VDNS 37.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Witam macie panowie fajne zbiory, ja mam takie i moge je sprezentowac jesli bedzie ktos chetny to wysle poczta.pozdrawiam .amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 Witam,proszę Was o pomoc w identyfikacji menażki, która jest w rodzinie od zawsze". Nie ma żadnych sygnatur. Dekielek niestety stracił takie uszko - zostały nity - w postaci blaszki z otworkiem. Boczne uchwyty są dorobione z drutu przeze mnie - menażka była w uzyciu czasem jako kociołek :)pozdrawiam i czekam na Wasze opiniejh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 Kolejne ujęcie - widać pozostałość po uszku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 I jeszcze jedno ujęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 29 Marzec 2006 Share Napisano 29 Marzec 2006 a to mój termosik tylko nie wiem czy 1 czy 2 Wś? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 30 Marzec 2006 Share Napisano 30 Marzec 2006 Jhaken podobne menazki były produkowane dla naszych harcerzy , także Czesi produkowali je - to wzór austrowęgierski. NA fotce to właśnie czeska powojenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 3 Kwiecień 2006 Share Napisano 3 Kwiecień 2006 informacja dla chętnych: od 4 kwietnia w Muzeum Armii Krajowej otwarta zostaje wystawa manierek z kolekcji p. Tomasza Otrębskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g.polik Napisano 4 Kwiecień 2006 Share Napisano 4 Kwiecień 2006 Przeleciałem" te dwa lata kuchennego tematu i widzę, że głównie sztućce, bukłaczki i menażki. Grubszego" sprzętu jak na lekarstwo. Może ktoś ma jakąś wiedzę na temat wyposażenia kuchni Krigsmarine - mam jakąś chochlę i cedzak i ciekawi mnie jak wyglądała reszta osprzętu" w okrętowej kuchni ? A może ktoś ma np. informacje o kuchni polowej (oczywiiście polskiej) wz.23 ? Zdjęcia, katalogi, rysunki, wyposażenie itp. Mam kawałek czegopś takiego i nie zabardzo mogę dorobić" brakujące do całości 3/4.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 nie wiem czy to kuchnia wz.23 ale w każdym razie nasza polska-choc stan troszk opłakany...ale myślę że co by si z tego jeszcze zrobiło...http://allegro.pl/item95688046_polska_skrzynia_kuchni_polowej.htmlhttp://allegro.pl/item95695981_przodek_do_polskiej_kuchni_polowej.htmlza 7 baniek można miec kuchni z przodkiem...szoda że ni mam jak tego przewieźć bomoze bym się na co skusił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g.polik Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Dzięki za informację - to na Allegro widziałem już wcześniej, ale przy braku zdjęć czy innych materiałów trudno rozpoznać co to za kuchnia - może być późniejsza. A ja mam akurat przodek, z którego na tych fotkach są smętne resztki ! Ale jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 to prosimy o fotki tego przodka kolego:)))pochwal się troszkę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g.polik Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Prawdę powiedziawszy nie ma się czym chwalić ale może ktoś widział coś podobnego ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g.polik Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 Już ma chyba akcep5towlną wielkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g.polik Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 i kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.