Rumburak Posted October 23, 2002 Author Share Posted October 23, 2002 Hello!Różne tu tematy na tym formu poruszano, a ostanio sporo emocji wzbudziła sprawa polskiego czołgu z 1939 co to ponoć jest w Muzeum w Kubince. A co z samolotami? Przeczytałe dziś na jednej wystawie, którą zwiedzałem, że we wrześniu 39 w ręce sowietów dostał sią salolot PZL 44 Wicher. Co to takiego, może mnie ktoś oświeci, i co się z tym samolotem stało. I czy to prawda chciałbym się dowiedzieć.POZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr J. Bochyński Posted October 23, 2002 Share Posted October 23, 2002 Artukuł na temat tego samolotu znajduje się w najnowszym numerze Militaria i Fakty". Cena czasopisma jednak odstrasza, na gemeli można za nią kupić kilka dobrych ksiażek o II WŚ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 23, 2002 Share Posted October 23, 2002 To prototyp polskiego samolotu komunikacyjnego, który PZL zaprojektował jako samolot dla LOTu.Dwusilnikowy,całkowicie metalowy dolnopłat z podwójnym usterzeniem pionowym ( podobnie jak w PZL 37B Łoś ), konstruktor Wsiewłod Jakimiuk ( ten sam który kończył prace przy PZL P11 i PZL P24 a pózniej pracował przy Jastrzębiu), predkośc około 350 km/h samolot nie zyskał akceptacji LOTu. Przez ten projekt opóźniły się prace przy nowym samolocie mysliwskim dla polskiego lotnictwa. W 1939 roku wpadł w ręce Rosjan. Jak każdy zdobyczny samolot był poddawany testom na wschodzie.Posiadane przeze mnie informację nie mówią nic o tym ,że na Wschodzie znajdują się jakies polskie samoloty z 1939 roku.Z pozdrowieniami: Merlin3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 23, 2002 Share Posted October 23, 2002 Polecam http://www.miramex.com.pl/jwsoft/1939/pzl/index.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.