Robert Długi Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 Panie i Panowie!Mija 65 lat od wybuchu II Wojny Światowej. Waro by było zrobic coś dla upomiętnienia tego faktu. Jak każda okrągła" rocznica i ta ma swoje oficjalne obchody, z wielką pompą i za wielkie pieniądze. Wszyscy będą mówić o pamięci, wdzięczności i bohaterstwie, dbając by jak najlepiej wypaśc przed kamerami. Wieńce jednak szybko zwiędną, a słowa polityków którym i tak nikt nie wierzy ulecą z wiatrem, pozostanie niesmak i żal zmarnowanej szansy. 11 września nad Pawłosiowem koło Jarosławia został zestrzelony Łoś". Nie będę tu opisywał całej tej historii - odsyłam do literatury. 2 członków załogi poległo i zostało pochowanych obok wraku. Jeszcze w 1942 roku zostali mimo oporu Niemców ekshumowani i przeniesieni na inne miejsce. Od Ich mogiły powstał cmentarz w Maleniskach. Po wojnie na odnowionym grobie umieszczono śmigło od Jaka-11. Niestety zostało ono skradzione. Zastąpiono je więc wirnikiem ogonowy od śmigłowca Mi-2. Powstał więc pomysł wykonania reliki śmigła od Łosia" Pomysł został zrealizowany i efekt widać na załączonym zdjęciu. Replika naturalnej wielkości, wykonana z laminatu przez widocznego na zdjęciu Wojtka Klimka z Krakowa zostanie umieszczona w najbliższych dniach na miejsce wirnika. Koszt wykonania repliki wyniósł 2500 zł. Mam więc propozycję dla każdego komu na sercu leży pamięć o Tych którzy polegli w obronie ojczyzny. Zróbmy zbiórkę pieniędzy na ten cel. Pozwoli to wykonac kolejny egzemplarz do pobliskich Charytan lub na inną mogiłę. Planujemy też w niedalekiej przyszłości wykonanie repliki śmigła Karasia". Na koniec chciałbym zaznaczyć, że jest to moja prywatna inicjatywa i nie będzie można traktować wpłat jako darowizny. Każdy kto wspomoże akcje jakąkolwiek kwotą otrzyma specjalne potwierdzenie, a Ci którzy wpłacą powyżej 30 zł otrzmają niespodziankę. Całość akcji zostanie dokładnie rozliczona na Forum. Czekam na opinie o planowanej akcji.Pozdrawiam Robert PanekRobert Długi"
Roch Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Witam !Robercie świetny pomysł pod którym się podpisuję obiema rękoma. Myślę, że nie jest to duża suma i dlatego wielu miłośników polskich skrzydeł powinno sie w Twoją akcję włączyć. W pobliżu Nowego Targu również spadł Karaś z 24 eskadrym, a na mogile jego załogi umieszczone jest śmigło od Zlina. Osobiście deklaruję wpłatę podaj tylko w jaki sposób mam jej dokanać.Pozdrawiam i gratuluje pomysłu.Roch Nowy Targ
Robert Długi Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 Replika śmigła Karasia jest w fazie przygotowania dokumentacji. Wcześniej czy później powstanie, to zależy tylko od zainteresowania Tych którzy oprócz bezroduktywnego gadania zechcą zrobić coś konkretnego.Numer konta w mBanku: 92 1140 2004 0000 3602 3397 9000Prosze o podanie adresu (tylko do mojej wiadomości) do przesłania potwierdzenia.Pozdrawiam!
Roch Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Z ostatnim Twoim stwierdzeniem niestety muszę się zgodzić. Tak już w Polsce bywa, że wiele mówią i krytykują Ci, którzy nic lub niewiele robią by zachowac ślady naszej narodowej tożsamości. Tak jest przykładowo w Orawce, w której spoczywają wspominani wcześniej lotnicy z Krasia. Budynek w którym mozna by było umieścić salę tradycji poświęconą tymże dzielnym lotnikom, będzie prawdopodobnie rozebrany. Potrzebne jest bowiem miejsce na parking. Nic to, że jest pomysł i chęć do pracy po stronie środowiska kiedy wójt jest nieugiety. Liczy się kasa, kasa, kasa ... .Dlatego każdą incjatywę zmierząjącą do utrwalenia śladów naszej przeszłości nalezy wspierać. Dobrych przykładów jest wiele choćby otwarcie w Cieszynie schronu bojowego, czy też Twój pomysł Robercie. Mam nadzieje, że uda Ci się i zrealizujesz swój pomysł. Na Podhalan możesz liczyć.Roch
iglanadon Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 cel faktycznie jest bardzo szczytny i godny naśladowania, tym bardziej że raz wykonana forma do odlania może byc wykożystana ponownie i wielokrotnie a co za tym idzie nawet jakby ktoś i to śmigło zap...ił można zrobić nowe niemalże po cenie materiału, jedno mnie jednak dziwi sposób podejścia do sprawy, oto jest smigło i teraz zrzucajmy się na kwotę 2.500,-a potem zrobimy kolejne śmigło które będzie kosztować (ileś tam....)nie wiem czemu ale pachnie mi to daleko posuniętą komercją, choć byc może się mylę, jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam
Roch Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Roberta Panka znam od kilku lat i wszystko co do tej pory wyszło spod jego ręki lub było jego pomysłem zawsze sprowadzało się do wkładania przez niego osobiście wiele pracy, zaangażowania i zero pieniążków czy splendoru dla siebie. Dlatego wydaje mi się, że pomysł jest szczytny i nie mam powodu by w jego najnowszym pomyśle widzieć jakiś przekręt czy komercję. Muszę się jednak zgodzić z Iglanadonem, że dobrze by było wiedzieć ile będzie kosztować kolejny egzeplarz śmigła i gdzie ma trafić. Prtosba o takie wyjaśnienie oczywiście nie ma absolutnie znamionów braku zaufania, ale wynika z potrzebyą pełnej informacji i przejrzystości działań. Mnie osobiście jest to nie potrzebne z przytoczonych powyżej względów. Jeżeli jednak na forum podała już taka sugestia wypada się do niej ustosunkować. Tak będzie uczciwie.Pozdrawiam.Roch
Robert Długi Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 Jak już wspomniałem kolejny egzemplarz jest planowany do leżących również koło Jarosławia Charytan. Zainteresowanych tą historią odsyłam do Lotnictwa z szachownicą" chyba 1 lub 2 numer. Od wykonawcy repliki wiem, że śmigłem zainteresowane jest Muzeum Lotnictwa. Co dalej - nie wiem, mogił jest wiele. Ale póki życia i pieniędzy starczy ...
iglanadon Napisano 4 Wrzesień 2004 Napisano 4 Wrzesień 2004 wyjaśnię może co jest dokładniej o co mi chodzi. Otóż cel jest SZCZYTNY i co do tego nie ma wątpliwości, zaangażowanie w to przedsiewzięcie współredaktora serii lotnicze dziedzictwo 2003" który wniósł OGROMNY wkład w popularzacje tematyki lotniczej jakiego nikt wcześniej sie nie podjął (zarówno początki lotnictwa w Polsce jak i archeologii lotniczej)jest tego dodatkowym gwarantem, mnie jednak zastanawia co innegowyobraźmy sobie że jestem wykonawcą czegoś tam, chociażby tych śmigieł z laminatu, bodajże 99% nakładu prac przy tego rodzaju przedsięwzięciu to wykonanie formy, jest ona pracochłonna i jest to normalne, wykonuje śmigło, otrzymuje należność dzięki wsparciu wszystkich ludzi dobrej woli, po czym pieczątkuje z tej formy bliźniacze śmigła które juz mnie prawie nic nie kosztują , no materiał ale ten jest tani, jedno sprzedaje do muzeum , pięć następnych do kolekcjonerów w polsce i może jeszcze jedno za granicę .............$$$$$moim skromnym zdaniem było by dobrze gdyby powstała jakachś fundacja czy coś w tym rodzaju - kupujemy śmigło razem z formą do odlewu, moglibyśmy w ten sposób upamiętnić też inne miejscaPS. jeżeli powstało by cos takiego osobiście deklaruje wpłatę pewnej sumy na ten szczytny cel
Robert Długi Napisano 4 Wrzesień 2004 Autor Napisano 4 Wrzesień 2004 Mnie nie interesuje czy wykonawca z formy (w którą włożył przede wszystkim własną pracę i talent) wykona jedno czy sto śmigieł. Interesuje mnie ten konkretny przypadek gdzie na mogile załogi Łosia" wisi jakiś dziwoląg w postaci wirnika od śmigłowca. Pomysłowo (w tym przypadku) wykonana forma nie stanowi znowu tak wielkiego kosztu. Na cenę repliki składają sie więc materiały i ogromny nakład pracy przy wykonaniu. Chcę przypomieć, że jest to replika, a nie atrapa. Dlatego ludziom z Muzeum Lotnictwa na jej widok zaświeciły się oczka i chcą taką mieć u siebie. Jeżeli chodzi o powoływanie do życia jakiejś fundacji to odsyłam do postów o Stowarzyszeniu Poszukiwaczy oraz innych i życzę dużo powodzenia. Może więc tak któryś z kolegów zechce zrobić na tym interes?
polsmol Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Jakto replika? Jeśli jest to odlew to mówimy o atrapie a jeśli w pełni sprawne mwtalowe (jeśli się nie mylę) smigło od łosia to nie jest zadobry patent na mogiłę której nikt nie bedzie pilnował. Taka replika może szybko wyparować :-(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.