dominic Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 cze porzebuje porady jaki cyfrowy aparat kupic abym mogl powiekszac ,monetki i nie tylko'zeby bylo faktycznie cos widac i nie byl z ,najwyszej polki' aby bateria wytrzymala calodniowy wyjazd:} dobre rady mile widziane.pzdr
Piorek Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Witam,moge Ci doradzic, to akurat moja branza:) ale nie na forum! Chcesz info pisz na priva.PozdrawiamPiorek
Maciej G Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Pomyśl o Olympusie . Jak nie z najwyższej pólki to może C 4000 ( powinien być jeszcze w ofercie ) lub jakiś z serii 700 , przy okazji będziesz miał przyzwoity aparat do innych celów. Sam robię Canonem G 5 , ale on ma macro od 5 cm do monet są lepsze m.in. w/w . Jeżeli chodzi o małą energochłonność to Canon jest z najwyższej półki .Pozdrawiam .
Cyrograf15 Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Używam Canona 300D bateria wytrzymuje ponad 200 fotek bez ładowania.Wojtek
IRONRAT Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Szkoda pieniędzy na aparat tylko do zdjęć monetek. Zastanów się do czego będziesz go jeszcze wykorzystywał, np do normalnych zdjęć z wypraw, wakacji, przyjęć. Odradzam Olympusa ze względu na wykorzystywany typ kart pamięci. Pomyśl o canonie serii A: A60, A70, A75, A80, A85. Ceny od ok. 750 PLN do ok 1500PLN za powyższe modele. Na allegro oczywiście dostaniesz jeszcze taniej, ale to już jest indywidualna decyzja czy wolisz kupować w sklepie, czy na allegro.Ironrat
AQUATOR Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Zajmuję się na codzień fotografią i grafika więc mam troche praktyki: do zdjęć monet potrzebujesz dobrego makro - najlepsze moim zdaniem mają Olympus i Nikon. Z Olympusow + zdecydowanie C4000 super jakosc i cena, Nikon np. 2200 lub 3100 itd jesli zalezy Ci na malych rozmiarach aparatu ale w cenie do 1000zl Olympusa Nikon nie przebije.
IRONRAT Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Sam temat makro był wielokrotnie wałkowany na grupie dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa. Przekop archiwum tej grupy.Ironrat
Gość Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 AQUATOR, a co sądzisz o NIKONIE COOLPIX 5400 ? Dodam, że aparatu nie zamierzam wykorzystywać tylko do robienia zdjęć fantom :).
wiciu_r Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Używam Olympusa 740 z kartą 128Mb i akumulatorami. Wchodzi 170 fotek HQ a baterie ładuję co 300 zdjęć.Do tego mini statywik za 15 zeta. Polecam
Gość Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Dzięki, ale chcę kupić kartę pamięci 256, a xd Picture jest prawie 2 razy droższa od Compact Flash, która ma niezłą szybkośc, wiec chyba zostanę przy Nikonie, pomimo tego, że nie otrzymałem odpowiedzi od kolegi AQUATORA.
Piorek Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Witam,moze pomoge, Nikon Coolpix 5400 jest nastepca aparatu Coolpix 5000, w C5400 skorygowano wade obiektywu beczkowania przy dolnych ogniskowych, wyzsze modele Nikona dobrze odwzorowywuja kolory a ich zaleta jest akumulator EN-EL1 ktory wystarcza na dosc dlugo (czas zalezny od uzywania lampy blyskowej, wyswietlacza LCD, na rynku dostepne sa rowniez zamienniki akumulatorow o wiekszej pojemnosci). Zaleta Nikona jest funkcja BSS (Best Shot Selektor) gdzie seria kilkunastu zdjec np. makro jest laczone w jedno ostre zdjecie.Polecam z Nikona aparat Coolpix 4500, jest to najlepszy aparat w swojej klasie, najlepsze makro, obiektyw i super odwzorowanie koloru! Wyglada jak pol cegly ale jest naprawde OK! Ze wzgledu na swoje parametry ten aparat uzywany jest do innych urzadzen optycznych Nikona jak np. mikroskopy medyczne.Sam uzywam Nikona aparatu Coolpix 3100 i jest to g....! W nizszej polce Nikona bije na glowe Sony, Canon, Fuji.Co do Olympusa mam mieszane uczucia (zobaczcie jak wychodzi czerwny kolor:)ale decyzja nalezy do CiebiePozdrawiamPiorek
Edik Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 WITAM!Do Dominic: A dlaczego zamiast cyfrowego nie kupisz tradycyjnej lustrzanki: Canona, Nikona? Zdjęcia będziesz robił na diapozytywach(slajdach) a jak wiadomo tej jakości obrazu nie zapewni ci żaden aparat cyfrowy. Nawet się do niej nie zbliży...Do niej mógłbyś dokupić obiektyw do makrofotografii i robić takie makro monetek i innych fantów, że wszyscy użytkownicy cyfrówek na ich widok zwyczajnie zbledną. Po za tym wszelkie tryby Makro w cyfrówkach to ściema.Minus takiego rozwiązania to oczywiście koszty materiałów fotograficznych, filmów i wywołania w profesjonalnym laboratorium z certyfikatem Qlab(chociaż już teraz niekoniecznie)No i żeby umieścić zdjęcie w komputerze, a później ewentualnie w internacie trzeba dokupić skaner z przystawką do skanowania slajdów. Ceny sknerów poszły jednak ostatnio mocno w dół.Koszty kupienia tych wszystkich rzeczy pokryją się z ceną średniej klasy cyfrówki a jak dobrze zakombinujesz to będą nawet mniejsze.PozdrawiamEdikP.S.1 Podstawowy błąd jaki robią ludzie przy kupowaniu aparatów cyfrowych to kierowanie się argumentacją, że koszty aparatu zwrócą się w najbliższym czasie bo nie muszą kupować żadnych materiałów fotograficznych i płacić za odbitki. Później ich twarde dyski zawalone są taką ilością kiepskich zdjęć, że nie sposób tych wartościowych wśród nich odnalaleźć :-) Jak ktoś chce więcej informacji na ten temat to zapraszam na priva
Piorek Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Edik przesadzasz troche z makro w cyfrowkach:) sa aparaty i APARATY tak jak sa filmy i FILMY, wyposazyc lustrzanke w optyke od makro zakombinowana" tak zeby cena wyszla jak dobrej cyfry mija sie z celem. Do fotografowania naszych fantow wystarczy najprostrzy aparacik (byle nie telefon) a budowanie zestawu makro prz analogu to:- body (korpus lustrzanki)- obiektyw makro lub pierscienie czy soczewki- lampa makro!Powstaje zestaw dajacy jakies tam efekty ktory mozemy wykorzystywac TYLKO do makro, zero szans na fotki u cioci na urodzinach.Kompakt cyfrowy daje uniwersalnosc zastosowan, powtarzam uniwersalnosc!!! a nie profesionalne rozwiazanie, wszystko jasne?Wszyscy sie chwala obyciem w branzy fotograficznej to i ja bede nieskromny:) 9 lat jak handlowiec, najpierw przedstawicielstwo Nikona i pierwsze aparaty cyfrowe teraz duza firma sprzedajaca wszystko co zwiazane z obrazem:)PozdrawiamPiorek
Andreos Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Do EdikWszyscy, a przynajmniej większość tu piszących, wychowała się na tradycyjnych lustrzankach i nie ma potrzeby tłumaczenia co i jak. Pytanie jest jasne: jaka cyfrówka?Posiadam Nikona coolpix 885 zrobiłem nim przeszło 5500 zdjęć przez trzy lata i nie mam problemów z odnalezieniem interesującego mnie zdjęcia.Czy ty uważasz, że jak masz lustrzankę tradycyjną, to automatycznie robisz lepsze zdjęcia od innych? Nie bądź śmieszny.Średni koszt filmów przy tej ilości fotek (152 filmy po 36 klatek x 8 zł) 1200 zł + wywołanie zdjęć (5500 x 0,5 zł) 2750 = 3950 najmniej, bo filmy są droższe i wywołanie na większym formacie też. Przez trzy lata oszczędziłem min. 1000 zł. Jeśli dla kogoś nie ma to znaczenia to przepraszam.Zdjęć makro, też wykonywanych tym aparatem, nie powstydzę się przed nikim.Kiedyś dałbym se rece poucinać żeby cyfrówki nie zawojowały świata fotografii, ale to już przeszłość, bo inna jakość.Nie wspominając o takich potworachhttp://www.maximedia.pl/aparaty_cyfrowe/?cena=canon_eos_1_dsPozdrawiamAndreos
IRONRAT Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Cyfrówka ma jeszcze jedną przewagę. Praktycznie w kazdym miejscu odbitki wyjdą identyczne. Przy zwykłym filmie, co lab to nieco inne zdjęcia. Wszystko zależy od chemii i ustawień automatu. Można oczywiście robić odbitki ze slajdów, ale koszty są już inne. Dodatkowo, jak to napisał już mój przedmówca, w chwili obecnej odbitki z cyfrówek są zdecydowanie tańsze.Dominic:Jeśli chcesz robić zdjęcia takich drobiazgów jak monety, to możesz jeszcze pomyśleć o używanym mikroskopie stereoskopowym. Efekty są niesamowite.Ironrat
Gość Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Piorek, uważasz, że lepiej kupić Nikona 4500 niż 5400 ???
Piorek Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Witam,4500 i pomysl o SL-1 lampie makro:) oczywiscie sprawdz tego sprzeta gdzies w sklepie fotograficznym na monetce. Wazna uwaga - obsluga aparatow Nikona jest zakercona, nim dojdziesz do wszystkich funkcji minie troche czasu...PozdrawiamPiorek
Bocian Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Fotka z Fuji S602Z, robilem na szybko bez ustawien. S602Z umozliwia makro od 1cm i naprawde dziala rewelacyjnie.
Bocian Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Acha fota z Nikona robiona na specjalnym stole bezcieniowym ze specjalnym oswietlieniem bardzo trudnym do uzyskania w warunkach domowych. Fuji strzelona z reki na automacie z lampa.
Piorek Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 i ja sie pochwale:fota z Coolpixa 3100 http://www.odkrywca.pl/picsforum5/dscn9756.jpguwage zwraca beczka na brzegach plytki, wada tanich cyfrowek :/http://www.odkrywca.pl/picsforum6/dscn9616.jpgto moze byc, dobre swiatlo, malo lini prostych i juz sobie radzi:)moja pierwsza cyfrowka, patrzcie na rok - 1997r!http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/nikon_cp300.aspdo Bociana, kiedys pytalem czy bedzie mozna zrobic watek o fotografowaniu odpowiedzi nieotrzymalem a sadzac po ilosci odwiedzin szkoda bo temat jest popularny:(I jeszcze rada, warunki stolu bezcieniowego mozna uzyskac stosujac np. podswietlarke do negatywow/slajdow (takie ustrojstwo z biala mleczna szybka) daje dobre rezultaty:)PozdrawiamPiorek
Andreos Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Zrobiłem jak się bawiłem zaraz po kupieniu. Makro może pokazać jakie świństwa czają się na klawiaturze :-)Ciężko twierdzić, że makro w cyfrowym to lipa nawet bez przystawki lub specjalnego obiektywu.Polecam Nikona, ale (przynajmniej mój) ma jeden mankament....lubi czerwień.Proponuję, aby posiadacze swoich aparatów umieszczali po jednym zjęciu, żeby się przekonać co potrafią ich sprzęty.Pozdrawiam Andreos
wiciu_r Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Dla porównania : mój Olek 740, makro, ręczna ostrość, bez dodatkowego oświetlenia w pokoju
Maciej G Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 A to moje z Canona G5 . Trochę zmieniam tematykę , ale chyba warto ?
Maciej G Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Jeszcze motylek .. . Zdjecia robione raczej w pośpiechu z ręki , przy dobrym południowym oswietleniu .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.