Jump to content
  • 0

Korpus Ochrony Pogranicza - kabura

frost

Question

Posted

Badając rodzinne dzieje dokonałem zaskakującego dla mnie
odkrycia. Okazało się,że mój dziadek służył w KOP-ie
o czym niestety milczą wszystkie przekazy rodzinne. W tej chwili jedynym żródłem informacji jest to słabej jakośći zdjęcie i książeczka wojskowa ( niestety współczesna- wydana w latach 60-tych ).Z wpisów w książeczce wynika,że dziadek był w KOP-ie od 1929 do 1931 r. w stopniu szer.

Moja prośba dotyczy identyfikacji kabury. Po pierwsze: do jakiego typu pistoletu pasuje wam ten krój i czy jest to kabura przepisowa ? Po drugie: skąd broń krótka u szeregowca ?
No i sam pas.. Nie wygląda mi na wzór dla zwykłego strzelca.

3 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Fotka jest zamieszczona w Archeologii Wojskowej nr 2 na stronie 43.

podpis:Zaolzie, jesień 1938. Wartownik Straży Granicznej w hełmie wz. 1931...wartownik uzbrojony w karabin dodatkowo pistolet.

kabura z pistoletem jest na prawym boku za ładownicą. Niestety mam tylko słabe ksero tego numeru i na skanie nic nie widać.
Posted
Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Dotarłem do tego artykułu w Archeologii" i rzeczywiście kabura grzecznie wisi sobie obok ładownic. Specyfika służby na pewno wymuszała
takie niezbyt regulaminowe zestawy;)

A wracając do zawartości kabury. Ciekawe czy oprócz
Browninga 1910 jest jeszcze jakiś podejrzany" ?

I jeszcze pytanie o orła na czapce. Zdjęcie jest
w tym miejscu bardzo uszkodzone ( ktoś kiedyś wbił tam szpilkę ) i zostało wyretuszowane. Mam wrażenie ( bardzo
subiektywne ),że orzełek jest w formie haftowanej.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką formą orzełka ?

Posted

Badając rodzinne dzieje dokonałem zaskakującego dla mnie
odkrycia. Okazało się,że mój dziadek służył w KOP-ie
o czym niestety milczą wszystkie przekazy rodzinne. W tej chwili jedynym żródłem informacji jest to słabej jakośći zdjęcie i książeczka wojskowa ( niestety współczesna- wydana w latach 60-tych ).Z wpisów w książeczce wynika,że dziadek był w KOP-ie od 1929 do 1931 r. w stopniu szer.

Moja prośba dotyczy identyfikacji kabury. Po pierwsze: do jakiego typu pistoletu pasuje wam ten krój i czy jest to kabura przepisowa ? Po drugie: skąd broń krótka u szeregowca ?
No i sam pas.. Nie wygląda mi na wzór dla zwykłego strzelca.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information