waldi550 Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 WitamPoniżej macie troche o Czarnem i podziemia. Jak co to zapraszam na Priwa z miłą chęcią z Wami pochasam a może się przydam??http://www.szczecinek.org/forum/viewtopic.php?t=26&start=150Pozdrawiam Waldek ze Szczecinka.
skarbik Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 to te podziemia są naprawde w Czarnym ? gdzie można szukać aby się do nich dostać ?
słomek von hammerstein Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 hehe to nie sa zadne podziemia tylko zbiorniki wodne p.poż. o pojemnosci 65000litrów a to wymurowane obok było miejscem na pompe całosc słuzyła jako hydrant w razie pozaru magazynów z amunicja które miesciły sie wokół ,, bunkrów ,, czy jak wy to nazywacie ,, podziemii,, niektórzy tworza jakies bzdurne teorie ze niby nawet tam sa korytaze które łacza sie pod obozem. xD
jajcarz57 Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 Witam !!MA moze ktoś plan obozu koncentracyjnego STALAG IIG HAMMERSTEIN lub chodziaz link w którym on sie znajduje .Był bym bardzo wdzięczny z góry dziękuje.Pozdro !
słomek von hammerstein Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 obóz koncentracyjny powstał przed wojna i trwał tylko rok trafiali do niego ludzie sprzeciwiajacy sie poglądom hitlera o tym obozie jest najmniej informacji sam nie wiem w którym miejscu on sie znajdował
słomek von hammerstein Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 laboga przeczytałem z nudów cały temat bo i tak niczego nowego bym sie nie dowiedział ale niektóre głupie teorie trzeba obalic mianowicie: cmentarz- nie pochowano tam tylko włochów i rosjanów tylko kazdego jenca który umarł z głodu z powodu chorób zakaznych czy tez został zameczony lub zastrzelony a w obozie przebywali polacy amerykanie włosi brytyjczycy łotysze dunczycy norwegowie holendrzy czesi słowacy hiszpanie francuzi belgowie i pewnie jeszcze inni których guzików nie odnalazłem kolejna sprawa-szubienica- to był dzwig i tylko dzwig a ze jest swiadek który widział haki to tylko widział haki a mianowicie kołowrotki do lin a ze wieszali to sam sobie ubzdurał nie byłoby czasu na wieszanie jenców za duza ceremonia na cały obóz i za wysoki obiekt na szubienice( dzwig ten miał wysokosc 20-letnich sosen a szerokosc około 5 metrów całosc to taka wysoka betonowa bramka z dwoma kółkami u góry :P tablica z mosiadzu - tego to jeszcze nie słyszałem xD nigdy nie było zadnej tablicy z mosiadzu!!! ta tablica co jest teraz jest z granitu i jest druga w całym zywocie pomnika wczesniejsza była z płyty takiej jak sa robine schody w blokach -takie z białymi kamyczkami :P i tekst był mniejwiecej ten sam. a ten drut kolczasty to nie pamiątki po obozie tylko po cwiczeniach szkółki wojskowej które sie odbywaja do dzisiaj najwieksze nasilenie cwiczen wojskowych było w latach 70-tych kiedy to zołnierzy potrafili w nocy zbudzic i zrobic w ciagu nocy stan wojenny :P
marecki. Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 musieli jeszcze gdzie indziej grzebac zmarłych bo na przestrzeni 5 lat jest niemozliwoscią na takim małym kawałku ziemi zakopac kilka tysięcy ludzi
słomek von hammerstein Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 ;] a co trafiłeś na jakieś groby? ;]
Marcin887 Napisano 23 Grudzień 2007 Napisano 23 Grudzień 2007 Byłem kiedyś w wojsku w Czarnym. Chodziliśmy po pobliskich lasach i pamiętam że była tam taka wielka szubienica. W pobliżu były też jakieś wejścia do podziemia, korciło mnie pozniej żeby tam wrócić ale jakoś czasu zabrakło.
marecki. Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 a co to słyszałem ze wkopali się u was w podziemia ?
marecki. Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 widziałem kiedyś w Czarnym kamień z wyrytą na nim mapą , było to za stadionem jak szło się do lasu kamień był spory i stał po lewej stronie drogi z Czarnego i zarastały już go drzewkao kamieniu tym wspomina nawet Zbigniew Nienacki w Księdze Strachu czy mógłby ktoś zrobić jego fotkę i wkleić we forum
mahon Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Te posty czyta się jak w jakimś innym języku, na pewno nie polskim. Chodziliście do szkoły?
marecki. Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Napisano 8 Styczeń 2010 ja nie chodziłem , jeszcze jakieś pytania ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.