Gość Napisano 17 Październik 2002 Napisano 17 Październik 2002 Witam , wszystkich forumowiczow ... pytam czy udaloby sie ustalic komus namiary ( adres ) czlowieka , ktory w Norwegii ma na sprzedaz wrak tankietki TKS .....Zamierzam z grupa modelarzy kartonowych ze strony http://www.konradus.com zabrac odpowiednia sume na zakup tego wraku dla muzeum w Polsce . Prosze o kontakt e-mail Pzkpfw@chello.nl
akagi Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Właścicielem TKS , formalnie, jest p. Aronsen, ostatnia cena 30 000 $, jakieś 6 tygodni temu p. Aronsen stwierdził w mailu, że TKS został sprzedany jednemu ze stowarzyszeń z Polski , które kupiło go dla Muzeum Wojska Polskiego. I zniknął. Nie odpowiada na mail, ani żaden nr. telefonu.Z kolei w kraju nikt nie przyznaje się do kupna TKS. Pozwolę sobie nie komentować zaistniałej sytuacji.
Gość Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Tylko, że tam jest chyba jeszcze jeden wrak samej wanny z gąsiennicami (nie wiem, czy dobrze doczytałem). Było już na forum. I chynba raczej o ten chodzi?
Gość Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 A trzeba było brać TKS-a z Axvall ze Szwecji - Szwedzi chcieli za to jakiś T-55 czy PT-76 ... Ale MWP-owskie generały uradziły, że nie warto ... Zgroza.TB
akagi Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Jest jeszcze jeden, sama wanna z gasiennicami. Jeszcze nie mamy namairów.TKS z Auxvall naprawdę się nie opłaca. Stan jest tak tragiczny, że nie wiadomo czy dojechałoby to co jest do Polski czy nie rozpadło się po drodze. Poza tym to pusta skorupa, jescze miej elementów niż w tym na Kubince.
Gość Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 No tak, ni ejest to unner", więc się nie opłaca ...Mam jednak inne zdanie, bo - póki co - eksponujemy" na Czerniakowie jarzmo Hotchkissa i pare płyt ... Nie jestem pewien czy się ze mną zgodzisz, ale już chyba lepsza skorupa", prawda? Szczególnie za T-55, który i tak poszedłby na żyletki ...TB
Gość Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Akurat zgadzam się z Anwenoit, głupotą jest taki że MWP nie zrobiło tego dealu. Od przybytku TKS głowa nie boli. A mieli wystawione na tacy.
Gość Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Nie będe pisał, kto im to na tacy wystawił, żeby się zbytnio nie przechwalać ... ;-))TB
Hartmann Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Ja zaś powiem krótko.TKS-a trzeba zrobić i jest to wykonalne.Amen.Leszek
akagi Napisano 18 Październik 2002 Napisano 18 Październik 2002 Nie tak Leszku,TKS'a sie JUŻ ROBI, bo to bliższe prawdy.A co do skandynawskich znalezisk, ja nie kwestionuję bynajmniej zasadności pozyskania TKS'a z Axvall, jedynie zwracam uwagę, na stan w jakim on się znajduje, co czyni go byc może mniej atrakcyjnym. Ale nalezy go sprowadzić do Polski.
Gość Napisano 19 Październik 2002 Napisano 19 Październik 2002 Myślę, żeby dać sobie spokój z Norwegią, a cale siły włożyć w sprowadzenie TKSa z Kubinki pod Moskwą. Co prawda jest wypatroszony, ale w takim stanie,że można go zrekonstruować i ewentualnie uruchomić. Poztym bliżej.
Hartmann Napisano 19 Październik 2002 Napisano 19 Październik 2002 Ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Opamiętajcie się.Rosja nic nam nie odda chyba że wyślemy brygadę spadochronową albo kawalerię powietrzną.A na tzw.zachodzie obowiązują ceny rynkowe i trzeba zapłacić.Niech się nikt nie obraża ale najszlachetniejsze choćby działania klubów modelarskich robiących zbiórki by kupić TKS-a są guzik warte.Nie wyobrażam sobie klubu modelarskiego liczącego 50-100 osób ,który jest w stanie uzbierać chociażby 20.000 USD.Szkoda zdrowia i czasu.Jak sie kto obraża to proszę bardzo - mogę odpierać każdy zarzut.Leszek
Gość Napisano 21 Październik 2002 Napisano 21 Październik 2002 Harmann - jak pisałem powyżej, w Axvall nie chcieli pieniędzy, lecz kupę post-sowieckiego złomu. ;-)) Bóg jeden raczy wiedzieć dlaczego ...Z tego co wiem, staff" w Axvall do najkompetetniejszych nie należy ... Takie jest przynajmniej zdanie szwedzkich kolegów z SPHF.TB
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.