Skocz do zawartości

Pałac Inwalidów Francja - Potrzebuje informacji ...

hawk21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuje jakis namiarow na Pałac Inwalidów we Francji..Nie znam za grosz francuskiego i trudno mi znalezc jakies informacje w necie..Moze ktos pomoze..jakas strona ..mail..
Dziekuje i pozdrawiam

Arek

Napisano
W 1670 r. król Ludwik XIV zatwierdził plany Liberal Bruanta dotyczące wybudowania przytułku dla żołnierzy inwalidów. Przedtem tacy żołnierze kradli lub żebrali aby móc utrzymać się przy życiu.
Budowa zaczęła się w 1671 r. Kościół żołnierzy został otwarty w 1677 r. a koniec prac nastąpił w 1706 r. wraz z poświęceniem kościoła królewskiego znanego ze swej złotej kopuły.
Obecnie Hotel des Invalides to przede wszystkim muzeum wojskowe. Znajdują się tam bogate zbiory broni i mundurów a także makiety fortyfikacji.
Napisano
Witam,
Miałem przyjemnosć zwiedzać to muzeum. Jest tam wiele działów, od średniowiecza (długie rzędy wspaniałych zbroi i uzbrojenia), poprzez epokę napoleońską, aż do I oraz II wojny światowej. Na zwiedzanie zarezerwuj sobie jak najwięcej czasu (miałem na to tylko 3 godziny, a to jest stanowczo zbyt mało). Działy związane z ostatnimi wojnami nie powalają na kolana, niemniej są godne uwagi.
Pozdrawiam, April.
Napisano

Muzeum Inwalidów zostało początkowo pomyślane jako przystań dla weteranów wojen prowadzonych przez Ludwika XIV, a prowadził ich dużo. Finansowano je opodatkowując żołd żołnierzy francuskich przez 5 lat. Cały kompleks został przewidziany dla 4000 weteranów. Budowę rozpoczęto w 1671r. Na życzenie ministra wojny dodano kościół św Ludwika (chodzi o Ludwika XI króla Francji). Jego budowę rozpoczęto w 1676r. Kościów jest potocznie nazywany kościołem żołnierzy. Został otwarty w 1679r. Konstrukcję kopuły kościoła rozpoczęto w 1706r i zakończono w 1708r. Kościół był bezpośrednio połączony z kaplicą królewską. Wysokość kopuły wynosi 107m.
Największy plac kompleksu ma 193m i jest nazywany placem honorowym. W czasie szturmu Bastylii tłum Paryżan wykorzystał broń przechowywaną w kompleksie. Muzeum jest odpowiednikiem naszego MWP. Na terenie kompleksu znajdują się jeszcze muzeum MAP i Miniatur zawierające zbiór map oraz miniatur w skali zamków, fortec oraz ufortyfikowanych miast francuskich (najstarsze z 17w); Muzeum Wyzwolenia poświęcone wyzwoleniu w 1944r oraz postaci generała de Gaulle.
Naprawdę warto. Radzę przewidzieć sporo czasu na zwiedzanie.
Ironrat

Cena wstępu to w tej chwili 7euro, a ulgowy 5euro, bezpłatny dla dzieci poniżej 18 roku życia.

Napisano
Każdy ma swój gust, ale polecam szczególnie kościół i miniatury.
Ironrat
PS. Ze względu na częste prace konserwatorskie/remontowe warto najpierw upewnić się, które działy są w danym momencie dostępne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie