SZZ Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Witam wszystkich!Do Tominewa - gratuluję, piekne znalezisko z 1939 r. Czy cała skrzynia zawiera naboje typu SC do broni maszynowej? Czy mają zieloną obwódkę wokół spłonki? Czy wszystko zachowało się w paczkach? W jakiej okolicy to wyszło z ziemii? Kto walczył w tym rejonie? Oczywiście nie oczekuję podania dokładniejszej lokalizacji.Pozdrawiam:-)SZZ
Tominew Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Witaj SZZ!!!!Z góry dzięki za gratulacje!!! Wiec tak:Skrzynia była pełna po brzegi nie otwierana wogóle, paczki były poukładane 4 na 3 w 7 warstwach. Wokół spłonek kolor zielony.Rok produkcji 1933.Skrzynka w całości była cynkowa włożona w drewnianą skrzynke otwieraną od góry. Znaleziona została na pozycjach 20 dywizji piechoty, więcej nie mogę ujawnić bo teren jest jeszcze nie przeszukany i bede tam powracał. Pozdrawiam wszystkich.P.S. Aha i mam jeszcze pytanko co do przeznaczenia tej skrzynki. To znaczy chodzi mi czy ona była do ckm, rkm,u, czy też do zwykłego karabinu? No i czy w takich skrzynkach wogóle były łódki do mausera?Jak myślicie?
Tominew Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 Pytanie do SZZ!!! Co to znaczy SC? Jaki to typ pocisków z kolorem zielonym na spłonce?
AK77 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Ja bym stawiał na pozycje Mazowieckiej Brygady Kawaleri. 20 dywizja piechoty stała bardziej na zachód.pzdr AK 77
DTH Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 SC, szpiczasty ciezki, to amunicja do KM. Znalazles cala polska konserwe" amunicyjna.Ze wzgledu na ocynkowana blache, paczki zachowaly sie idealnie.Bylem kiedys swiadkiem znalezienia identycznej skrzyni na srodku lesnej drogi.Pewnie spadla z taborow w kaluze, rozjezdzona kolmai taborowych wozow i tak juz zostala.
maxikasek Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 A te bakelitki to korki zabezpieczające otwór na zapalnik. Jaki rozmiar? Wyglądają na duże ale to chyba złudzenie. Od granatu?
SZZ Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Uzupełniając informację DTH o wiedzę nabytą dzięki uprzejmości Ja dodam, że nabój typu SC od zwykłego naboju karabinowego (spłonka otoczona czarną obwódką) różnił się dłuższym i cięższym pociskiem i większym ładunkiem prochowym. Były jeszcze naboje przeciwpancerne (obwódka bodaj czerwona), pancerno-świetlne (obwódka niebieska i niebiesko lub czarno malowana końcówka pocisku) i chyba jeszcze zapalające. Oznaczenia te były zapożyczone od Niemców, co potwierdza m.in. znalezisko znajomego z lasu w okolicy Warszawy - niemiecka amunicja pancerno-świetlna z 1944 r. w mosiężnych łuskach!!!Jeżeli się mylę - proszę lepiej zorientowanych o sprostowanie.Pozdrawiam,SZZ
Tominew Napisano 23 Sierpień 2004 Autor Napisano 23 Sierpień 2004 cześć Maxikasek!!! Co do tych jak twierdzisz zatyczek to nie są bakielitowe tylko z mosiądzu!!!! No i wydaje mi się że raczej nie są to zatyczki, może ktoś wie z was co to jest? No i jeszcze prożba o rozpoznanie tej blaszki i monety!!!!
dominic Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 nad monetka trzeba chwile posiedziec , ja dzis wyskoczylem bez sluchawek zle mi bylo:{
CUinHell Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Gratulacje, cholercia ja szarpałem się przez godzine w wielkim dole bo sygnał był niemiłosierny i.. wyciągnołem dwa ogniwa od gąsiennicy od T34 :( a myślałem, że coś fajnego. Super trafienie
Marti Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 witamzatyczki" to zapalniki od niemieckiego pierwszowojennegogranatu, nie pamietam dokladnie jakiego wzoru;znalezisko skrzyni b. ciekawe,ze swojej strony moge polecic komentarzdo podobnego znaleziska;http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=5781pozdrawiammarti
rondi Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Potwierdzam.atyczki" to zapalniki do pruskich granatów. Powinny być jeszcze druciane pętelki-zawleczki. Zresztą popatrzcie http://allegro.pl/show_item.php?item=29629455Grant wygladał jak F1 tyle tylko, że był kulisty.Kiedyś znalazłem stronę z pierwszowojennym uzbrojeniem i zgubiłem. Może ktoś ją zna i poda namiary...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.