Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to nieśmiertelnik

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam!!!!!

Pomóżcie w identyfikacji tego oto nieśmiertelnika!!!! Znaleziony został wczoraj niedaleko miejscowości Chorzele na polach!!!!

Oznaczenia na tym nieśmiertelniku to:

R.F.A.R.36
1.B.
N. 81

Moje przypuszczenia to:
Jest to niemiecki pierwowojenny nieśmiertelnik żołnierza
1 batalionu 36 pułku artylerii........Reszte nie wiem

Proszę o więcej informacji!!!! Może ktoś z was wie z której dywizji jest ta blaszka i czy można sie dowiedziećkim był ten żołnierz!!!!! Czekam , piszcie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to starszy jeszcze nieśmiertelnik wzór 1879 r., niestety wygląda na to, że nikt się na tym nie zna i nie ma na to jeszcze rynku. Mam podobny XVII Armii z jeszcze bardziej tajemniczym napisem S.(F.)A.M.K.
Napisano
PANOWIE ,HMMM...I PANIE !!!! CZY POTRAFICIE ROZSZYFROWAĆ TĄ BLASZKĘ, BO JA JUŻ NIE MAM POMYSŁU ABY ZIDENTYFIKOWAĆ TEJ BLASZKI. POZOSTAJECIE TYLKO WY!!! CZEKAM NA POSTY!!!POZDRAWIAM
Napisano
Hmmm...to bardzo ciekawe? Szkoda że mało osób zna sie na tych nieśmiertelnikach? A może się myle i koś potrafił by go odczytać, Będe bardzo wdzięczny!!!
Napisano

Witam!!! Znalazłem podobny nieśmiertelnik do tego który znalazłem. Podobieństwo jest w samym kształcie i układu otworów. A jeśli chodzi o bicia, to na moim są one tłoczone w blaszce, a na tym są one nabite puncą.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=38815918

Czy może ktoś dokładnie sprecyzować kod tych nieśmiertelników?

Napisano

Te obok śa typowymi nieśmiertelnikami pierwszo wojennymi, dlatego zastanawia mnie z jakiego okresu pochodzą moje nieśmiertelniki. Czyżby przed pierwszej wojny? Proszę o pomoc!!!

Napisano
Witam Ponownie!!!! Chyba udało mi sie rozszyfrować zagadkę tego nieśmiertelnika. Maxikasek miałeś racje trafiłeś w sedno, dzięki wielkie.

R.F.A.R.36 - Reserve Feld Artillerie Regiment 36

tylko nie wiem co to jest to 1 B - czyżby 1 batalion???

No i co to znaczy Feld?
Napisano
Pozostanie tylko rozszyfrowac z jakiej dywizji jest ta blaszka, podejrzewam że 36 Dywizji Piechoty, ale czy to prawda?
No i pozostaje gdzie walczyła ta dywizja, czekam na wasze posty
Napisano

Witam!!!!!

Pomóżcie w identyfikacji tego oto nieśmiertelnika!!!! Znaleziony został wczoraj niedaleko miejscowości Chorzele na polach!!!!

Oznaczenia na tym nieśmiertelniku to:

R.F.A.R.36
1.B.
N. 81

Moje przypuszczenia to:
Jest to niemiecki pierwowojenny nieśmiertelnik żołnierza
1 batalionu 36 pułku artylerii........Reszte nie wiem

Proszę o więcej informacji!!!! Może ktoś z was wie z której dywizji jest ta blaszka i czy można sie dowiedziećkim był ten żołnierz!!!!! Czekam , piszcie

Napisano
Witam,
36 Feld Art Regt. to 36 zachodniopruski pułk artylerii polowej, niestety nie wiem do jakiej dywizji należał a ,1B to I bateria.
Pozdr.Łukan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie