Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu angielskich/niemieckich skrótów do oznaczania niemieckich jednostek, a mianowcie: S.R. (sonder regiment?), A.A.(anti-aircraft?) Fla (flak?), Pz.Abw.Abt (pojęcia nie mam :) - w nawiasach moje przypuszczenia. Dzięki za wszelką pomoc. Skróty odnoszą się głównie do jednostek niem. dywizji pancernej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Pz.Abw.Abt - panzer abteilung (nie wiem co znaczy Abw) czyli pancerny pulk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 16, 2002 Share Posted October 16, 2002 Fla - Flugabwehr - przeciwlotniczyPz.Abw.Abt - kompania przeciwpancerna (albo batalion, nigdy nie pamiętam co chodzi pod Abteilung - dosł. oddział :-) ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 16, 2002 Share Posted October 16, 2002 A.A. to batalion rozpoznawczy dywizjiOd czego to się skraca, musiałbym sprawdzić w domu.PzdrMarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 16, 2002 Share Posted October 16, 2002 Aufklaerungs Abteilung, czyli znaczenie Abteilung mamy już wyjaśnione :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 16, 2002 Share Posted October 16, 2002 OK, wielkie dzieki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 16, 2002 Share Posted October 16, 2002 Abwehr = obronaAufklärungs = rozpoznanieAbt. = oddział Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.