Gość Napisano 15 Październik 2002 Napisano 15 Październik 2002 potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu angielskich/niemieckich skrótów do oznaczania niemieckich jednostek, a mianowcie: S.R. (sonder regiment?), A.A.(anti-aircraft?) Fla (flak?), Pz.Abw.Abt (pojęcia nie mam :) - w nawiasach moje przypuszczenia. Dzięki za wszelką pomoc. Skróty odnoszą się głównie do jednostek niem. dywizji pancernej.
Frozzer Napisano 15 Październik 2002 Napisano 15 Październik 2002 Pz.Abw.Abt - panzer abteilung (nie wiem co znaczy Abw) czyli pancerny pulk
Grzesio Napisano 16 Październik 2002 Napisano 16 Październik 2002 Fla - Flugabwehr - przeciwlotniczyPz.Abw.Abt - kompania przeciwpancerna (albo batalion, nigdy nie pamiętam co chodzi pod Abteilung - dosł. oddział :-) ).
Gość Napisano 16 Październik 2002 Napisano 16 Październik 2002 A.A. to batalion rozpoznawczy dywizjiOd czego to się skraca, musiałbym sprawdzić w domu.PzdrMarek
Grzesio Napisano 16 Październik 2002 Napisano 16 Październik 2002 Aufklaerungs Abteilung, czyli znaczenie Abteilung mamy już wyjaśnione :-)
Gość Napisano 16 Październik 2002 Napisano 16 Październik 2002 Abwehr = obronaAufklärungs = rozpoznanieAbt. = oddział
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.