IRONRAT Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Ciekawy tekst o historii polskich najemników.http://kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1181598&KAT=241jest to przedruk z miesięcznika Nowe Państwo.Ironrat
mac Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Poczytałem o Zumbachu i się trochę zdziwiłem.
IRONRAT Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 W książce napisanej przez francuskiego generała lotnictwa (był z de Gaulem w Angli) był też fragment o Zumbachu, jak to obaj panowie brali udział w rozróbie w barze ze streaptisem.Co do jego powojennej działalności, też się zdziwiłem.Ironrat
Leuthen Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Jeśli chodzi o losy asa lotnictwa Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie Jana Zumbacha po II wojnie światowej to polecam jego wspomnienia pt. Ostatnia walka", wydane przez Oficynę Wydawniczą ECHO w Warszawie w 2000 r.Natomiast a propo najemników to przypomina mi się tekst piosenki, żeby było ciekawiej śpiewanej przez harcerzy: NAJEMNICYW dżunglach Katangi I w bagnach Konga W piaskach SudanuGdzie śmierć swoje żniwa zbiera codziennieWalczą psy wojnyNajemni żołnierzeCzerwone łuny na niebieCzarna dokoła nocI naprzód wciąż naprzódNajemni żołnierze I viva la queraI viva la mortGdy huczą działa Świszczą pociskiGdy serce wciąż waliJak opętaneBrudni od kurzu Od potu ciemniBiegną w ataku Biegną w nieznane PozdrawiamLeuthen
Leuthen Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Małe uzupełnienieCzerwone łuny na niebieCzarna dokoła nocI naprzód, wciąż naprzód, najemni żołnierzeI vive la que, i vive la more - to jest refren. Druga zwrotka leci tak:Gdy przy ognisku wieczorem siądąI dawne dzieje wspominać zacznąUśmiech rozjaśni zmeczone twarzeGdy z bronią w reku wśród dżungli zasnąDla tych, co w piaskach Zambii i KongaI dla tych, co w bezimiennych grobachDla wszystkich, którzy polegli w walceBóg wojny wieniec niesie laurowy
Leuthen Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Sorry, to są zwrotki 3 i 4 (wszystko mi się miesza :-))) PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.