Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Czytając o niemieckich fortyfikacjach z ostatniej wojny często napotykałem na słowo ,,tobruk''. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co to było? Jakiś szczególny rodzaj bunkra, kopuły pancernej...? Czy ma to jakiś związek z twierdzą Tobruk?Bardzo proszę o info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Niewielki schron bojowy na jeden km umieszczony na obrotnicy w otwartym od góry stanowisku. Obrazowo - tobruk wygląda jak prostopadłościenny żelbetowy klocek całkowicie zagłębiony w ziemi (jakieś 3x4 m w rzucie?) z okrągłą dziurą przy jednym z końców (jak właz do kanału). W bocznej dłuższej ścianie wykonane jest wejście z rowem dobiegowym. Km obsługiwany był przez celowniczego z celownikiem peryskopowym, który nie musiał więc wychylać się na zewnątrz. Tobruki były budowane masowo jako wzmocnienia fortyfikacji polowych, jako stanowiska blokujące ulice (np. w centrum Warszawy) itd., często nawet przubudowywano je do schronów biernych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Cześć słuchaj stary a mógłbyś mi narysować malutki szkic bo chyba to moje znalezisko w 100% odpowiada twojemu opisowi(a może posiadasz jakieś zdjęcie jak by co to rzuć mi to na e-maila bardzo proszę e-mail romo@poczta.onet.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 W dziale Galeria są zdjęcia warszawskich tobruków, nie zawsze zresztą typowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Dzięki wielkie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Na tej stronie http://www.fortykrakow.prv.pl/ w galerii niemieckich umocnien krakowa jest pare ringstandow-tobrukow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 A związek z twierdzą Tobruk jest taki, że - jak mówią źródła - podobny typ bunkra był używany przez Włochów pod Tobrukiem. Rozwiązanie to skopiowali Niemcy i zastosowali je w kilku wersjach i dziesiątkach tysięcy egzemplarzy w całej europie. W każdym razie wśród Aliantów przyjęła się nazwa obruk". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Masz odpowiedz w BUKKRY KOLEJOWE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 15, 2002 Share Posted October 15, 2002 Ponadto zapraszam na wlasnie uaktualniona strone: www.rozan.phg.pl , gdzie dodane sa zdjecia okolicznych Tobrukow".Pozdrawiam Gandalf de Grey Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.