malaszewiczanin Napisano 18 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2004 Szukam wszelkich informacji na temat bazy lotniczej w Malaszewiczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 19 Sierpień 2004 Share Napisano 19 Sierpień 2004 Witam,temat był kilkakrotnie poruszany w audycjach Ocalić od zapomnienia" emitowanych przez TVP Lublin. Niestety nie mam ich nagranych.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 19 Sierpień 2004 Share Napisano 19 Sierpień 2004 Poszukaj ksiażki Jerzego Sroki Brześć nad Bugiem. Dzieje miasta i twierdzy" jest tam opisana wykorzystanie i obrona lotniska w 1939.A ogólnie to fajny teren ze starymi fortami.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 19 Sierpień 2004 Share Napisano 19 Sierpień 2004 Swego czasu mieszkał w Małaszewiczach były pracownik tego lotniska i dysponował sporą ilością zdjęć, wiem to od moje żony ponieważ zapraszano go do szkoły na wszelkie okazje gdzie chętnie opowiadał i pokazywał zdjęcia.Niestety jakiś czas temu wyjechał, ale gdyby tak odnaleźć rodzinę i zeskanować zdjęcia byłoby nieźlePozdrwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2004 Wielkie dzieki za informacje. O ksiazce pana Sroki slyszalem, ale nie czytalem. Znajduje sie prawdopodobnie w bialskiej bibliotece.Sprobje dotrzec do nagran, ale bedzie ciezko. Jak nazywal sie ten mieszkaniec Malaszewicz, ktory posiadal zdjecia?Bardzo prosze jeszcze o dalsze informacje.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2004 Ponawiam wielka prosbe o dalsze informacje na temat bazy lotniczej w Malaszewiczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 Nie mam pojecia, gdzie było to lotnisko, ale skoro w pobliżu Brześcia nad Bugiem, to może jakieś info na jego temat będzie w książce Józefa Geresza pt. Twierdza niepokonana. Obrona cytadeli w Brześciu nad Bugiem we wrzesniu 1939 r.", Biała Podl. - Międzyrzec Podl. 1994.PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 Wysłałem Ci mailaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2004 Moze jeszcze ktos wie cos o tej bazie lotniczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Czy to tam gdzie teraz zakłady dolina ł...Jeśli tak to jak tam budowali to wyszło trochę fantów.Z tego co widziałem jakieś 2 lata wstecz to chyba stoi tam jeszcze wieża kontroli i chyba ze dwa hangary.A z histori to co pamiętam to tam ewakuowali co zostało z wytwórni w białej. A potem nadlecieli niemcy i zrobili wszystkiemu kuku. Po tym lotnisko już nie było używane. Ale daty? muszę poszukać.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 26 Sierpień 2004 Share Napisano 26 Sierpień 2004 Znalazłem ksiązke Biblioteczka Skrzydlatej Polski Tadeusz chwałczyk Andzrej Glass Samoloty PWS. Jest tam i o Małaszewiczach i o Wytwórni w Białej.Znajdz ją w bibliotece a jak nie to moge poprubować ze skanami na priva.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2004 Wielkie dzieki za informacje. Poszukam ta ksiazke. Oczywiscie prosze o kolejne wiadomosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 27 Sierpień 2004 Share Napisano 27 Sierpień 2004 Wysłałem Ci wiadomosć na priva ale nie wiem czy doszła bo mi skrzynka wariuje.jakby co to daj znać.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 31 Sierpień 2004 Share Napisano 31 Sierpień 2004 Czy jeszcze Cię to interesuje? Wyślij mi maila na priva bo nie mam twojego adresu.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 1 Wrzesień 2004 Share Napisano 1 Wrzesień 2004 WitamPrzy okazji Małaszewicz mam pytanko o lotnisko w Białej Podlaskiej, czy ma może ktos jakieś plany lotniska i PWS, albo informacje jak było mnej wiecej położone w stosunku do obecnego i czy w czasie wojny było wykorzystywane przez Niemców.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2004 Lotnisko w Bialej bylo wykorzystywane przez Niemcow, znajdowaly sie tam m.in. sklady amunicji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 1 Wrzesień 2004 Share Napisano 1 Wrzesień 2004 To że bylo wykorzystywane to wiem, chodziło mi o jakies konkretniejsze informacje. W jakimś czasopiśmie(Skrzydlata Polska, Wojska Lądowce lub cos takiego) pare miesiecy temu był artykuł o bialskim lotnisku i był schemat zarysu pasów startowych i wynikało z niego ze pas na którym obecnie obywaja sie imprezy był wybudowany przez Niemców.Ciekawe czy tak było faktycznie czy to był pas PWS zadaptowany przez Niemców. Znałem kiedyś człowieka co pracował w PWS ale niestety dopiero po jego śmierci dowiedziałem sie o tym.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Wrzesień 2004 Share Napisano 1 Wrzesień 2004 Do Berthiego.Artykuł był chyba w Lotnictwie Wojskowym, jeżeli chcesz mogę sprawdzić, bo mam ten artykuł.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 1 Wrzesień 2004 Share Napisano 1 Wrzesień 2004 DZięki bodziu, ale w artykule oprócz schemaciku i historii powojennej nic ciekawego nie ma :((. Ale moze przyda sie innym.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Może jeszcze ktoś wie coś o tej bazie lotniczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Małaszewiczanin kserować?ale co?napisz na skrzynke.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 15 Październik 2004 Autor Share Napisano 15 Październik 2004 Może jeszcze ktoś ma jakies informacje o bazie lotniczej w Małaszewiczach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 Jeszcze pare lat hangar sluzyl kolejarzom jako lokomotywownia. Niestety zostal zburzony. Popytaj kolejarzy/emerytow z Malaszewicz to Ci opowidza gdzie stal hangar a i pare innych ciekawych rzeczy przy okazji.WOJO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spp Napisano 17 Październik 2004 Share Napisano 17 Październik 2004 Polecam odszukać Świat Kolei nr 8/2004, tam duży artykuł na temat Małaszewicz - raczej od strony kolejowej, ale są fotki i inne informacje na ten lotniczy" temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malaszewiczanin Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 Dzięki za informacje. Może jeszcze ktoś wie coś na temat bazy lotniczej w Małaszewiczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.