Skocz do zawartości

gdzie szukać monet???????

Gość kaczmarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Właśnie zacząłem moją przygodę z wykrywaczem i mam pytanie:
W jakich miejscach szukacie monet???? Bo nie wiem gdzie zacząć szukanie. Chodzi mi o to czy jest są to lasy, polany a może jeszcze gdzieś indziej?????
Napisano
Monety są tam gdzie byli ludzie, im więcej ludzi tym może być więcej monet.
Czyli drogi, karczmy, przeprawy promowe, miejsca jarmarków i pikników, pijaństw i hulanek.
Napisano
Trza troche poszperać w domuntach,starych mapach,dla przykładu u mnie w mieście jest takie miejsce gdzie Niemcy pod swoje stanowiska obrony w czasie wojny zrównali część terenu spychając wszystko i formułująć w jeden wileki wał.Obenie gęsto zarośnieta linia brzegowa.Ale czego nie robi,nie trzeba się nawet z amocno wysilać z wykrywką,od czasu do czasu Wisła sama wymyje z brzegu.
PS.Nie licz na to że ktoś Ci wskaże konkretne miejsce poszukiwań
Na pochybel
Napisano
Cześć Ja najczęściej monetki wycinałem na polach.Jest jednak jeden warunek a mianowicie musiało coś tam wcześniej stać .Najlepszym nato dowodem są kawałki gruzu ceglanego na poletku,jednak 70% miejsc znam dzięki mieszkającym tam ludzią. Życze wytrwałości i powodzenia pozdrawiam Bolszewik.
Napisano
witaj mi najlepiej się szuka na ornych polach a jeszcze lepiej gdy miasto się nie zabardzo rozrosło i jak najbliżej budynków(pytaj gospodarzy o zgodę),poszukaj na starych mapach;byłych dróg,stawów,karczm.oj jest takie miasto-prawda mietek ? ty będziesz wiedział.
Napisano
hmmm.....
pytacie gdzie szukać monet ???? już odpowiadam - Mennica Państwowa w Warszawie , ewentualnie bank , kasa w sklepie itp :)
hehehehe
ps. tylko nie zapomnijcie kominiarek i rękawiczek ;)
pozdr
Napisano
Witam
Nie mam jakichś większych doświadczen w szukaniu monet, ale trafiają sie na starych drogach, starych wysypiskach śmieci, aaaaa ostatnio nawet na gnojownikach (starych oczywiście) Jak oporządzano bydlo czesto ludzie gubili drobiazgi a potem z gnojem wyrzucali.
No i oczywiście PLAŻA.... tam tylko raczej nowe monetki
Pozdro
Heruss
Napisano
Sprawdź na starych mapach lub w archiwach którędy maszerowali Szwedzi. Niektóre wioski spalili i tam jest wręcz raj na drobnicę. Jedną taką znam.
Napisano
Jak miałem jakieś 15 lat, to na podwórku przed moim domem robiło sie porządki za pomoca węża z wodą. Podczas któregoś tam z kolei zmywania podwórza znalazłem 10 pfenigów z 1876r.
Co ciekawe, mój dom został wybudowany znacznie później , bo w roku ok 1900, a przedtem w tym miejscu prawdopodobnie nie było innej chałupy. Wniosek - trzeba mieć szczęście, a niekoniecznie wykrywacz, choć nie przeczę, że jest to jakieś niewielkie ułatwienie:)))
Napisano
Zapomniałeś chyba że kiedyś monety potrafiły być bardzo długo w obiegu, a twoje pfennigi w 1900 spewnością nadal były.
A monet najlepiej szukać w starych domach, swoją pierwszą znalazłem na strychu w skrzynce z metalowymi duperelami, a był to miedziany grosz S.A.Poniatowskiego
pozdr
Romel
Napisano
ja swoje dukaciatko wylapalem zaraz kolo wsi MOKRA, gdzie teren zalesiony i dziura na dziurze, w takich chaszczach ze az sie dziwie ze tam wlazlem i to przypadek , bo jak przelazilem pod krzakiem to mi piszczalka opadla i wtedy pisnela na kolor.
inna znalalem pod drzewem w poblizu potyczki rusko- niemieckiej, obok paru lusek, inne (zlom( na polach w poblizu stalagluftu, ale trafialy sie tez niezle guziki, niestety rozpadl sie pozniej sam :(
pozdro td

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie