Skocz do zawartości
  • 0

Z jakiego niemieckiego pojazdu...?

mab1978

Pytanie

Napisano

Czy ktos wie z jakiego to może być pojazdu? Wykonane z jakiegoś stopu aluminium, spora ilość piaskowej farby. Mam takie dwa w tym jedno przestrzelone serią i naprawiane w warunkach frontowych.
Wydaje mi się, że mogą to być koła od jakiegoś wózka amunicyjnego...
Liczę na wypowiedzi specjalistów.

Pozdrawiam, mab1978.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Broszura z serii Barwa i broń" Nr.14 - Artyleria rakietowa Wehrmachtu". Strona 16 fotka z przyczepką o identycznych felgach (koła mają opony a nie lane gumy). Podpisane : Górski Nebelwerfer 35 ,kaliber 100 mm o trakcji konnej".
Jotes napisał o Nebelwerferze i mi się przypomniało! :) jak ktoś ma książeczkę i skaner to nie wrzuci fotkę.

pzdr

bjar_1
Napisano
Ok przewertepowalem cala makulature ,co byscie powiedzieli na Canon legre de 25antichar SA-L mle 37 po niemiecki 2,5cm PAK 113(f) Wg mnie te kola sa bardzo podobne niestety nie mam skanera:( wiec jak ktos ma fotki tej pukawki to niech wstawi

Pzdr.
sten
Napisano
Witam!
Przeanalizowałem ostatnio okoliczności znalezienia kółek i mogę podejrzewać, że są z podwozia Nebelwerfra.
Czy ma ktoś fotki krowy" z kółkami? :P

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano

Czy ktos wie z jakiego to może być pojazdu? Wykonane z jakiegoś stopu aluminium, spora ilość piaskowej farby. Mam takie dwa w tym jedno przestrzelone serią i naprawiane w warunkach frontowych.
Wydaje mi się, że mogą to być koła od jakiegoś wózka amunicyjnego...
Liczę na wypowiedzi specjalistów.

Pozdrawiam, mab1978.

Napisano
Średnica to 52cm. Na feldze znajdowała się lana guma więc wykluczam wresję z przyczepką do motocykla. Tam koła były pompowane...

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Nie moge znaleźć fotki tej sPzB 41 ,ale przypominam sobie jeszcze jedno - widziałem na jakiejś fotce jednoosiową przyczepkę ciągniętą za jakimś samochodem ciężarowym i ona miała takie kółka. Ale gdzie to widziałem - nie wiem :(

bjar_1
Napisano

Bjar ma racje takie kola montowano przy 2,8cm sPzB41 no i przy wozkach Infanteriekarre(If.8)+8,8cm Raketenwerfer43pupchen" na fotce.

Pzdr.
sten

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie