Jadzia Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Napisano 11 Sierpień 2004 Witam, poszukuje informacji na temat karabinu jak w temacie. jedyne co o nim wiem to to, że mial mauserowski magayznek, a lufa byla produkcji austriackiej. Podobno w jakims muzeum w Pradze sa dwie sztuki. z gory dziekuje za informacjeP.S.sorry za bledy ale nie mam chwilowo polskich znakow:(pozdrawiamJadzia
Jadzia Napisano 15 Sierpień 2004 Autor Napisano 15 Sierpień 2004 Panowie nie ma nikt żadnych informacji?pzdrJadzia
JoncaA Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 oj Jadzia, Jadzia - to juz molestowanie!ale z tego co wiem : byla taka firma, co zwala sie V.Ch, Schilling in Suhl, produkowala rozne zelastwo dla armii bawarskiej (bagnety, lance, szable), ale tez karabiny systemu Werder kalibru 11 mm, a pozniej rowniez Mausery M 71 (tez 11 mm, ale to nie taka sama amunicja). Czy robila karabiny kawaleryjskie, nie wiem, ale krotki karabin dla bawarskiego granschutzu owszem.Czy M 71 mial odmiane kawaleryjska? Bo moze chodzic tylko o ten karabin - jako produkowany jeszcze pod marka Schilling. A dzialo sie to przed Iww. W reichu pewnie ,jesli tylko produkowali dalej bron, to pewnie dla Mausera lub Solingena..11 mm karabin Mausera M 71 masz na skanie - to ten najnizej na dole, czy on jest z firmy Schlling nie wiem, ot Mauser jak Mauser..
Grendel Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Adam,Mysle, ze raczej chodzi o Reichs-Commisions-Gewehr Model 1888.Byla wersja kawaleryjska , a karabin stanowil amalgamat Mannlicher'a i Mauser'a.Amunicja 7.92x57mm Gew Patr 88.Dame za MilitarySmall Arms..." Hogg'a.Nie wiem, czy akurat one byly produkowane przez wzmainkowana firme, ale reszta by pasowala.PozdrowieniaGrendel
JoncaA Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 no i mozesz, Grendelu, miec racje - przy niczym sie nie upieram bo rozne strzelby to i tak nie moja domena. Dolaczam skan o tyle ciekawy, ze zestawia kilka kbk uzywanych w WP, w tym wz.88, a pochodzi z polskiego albumu-instrukcji Ilustrowane słownictwo materialu uzbrojenia - cz.I" z 1931 roku.
JoncaA Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Czemu nie sprawdzilem co u Hogga? Firma Schilling jest u niego wymieniona, co prawda jako producent rewolwerow wz.79 i wz.83 i nic na temat kbk. Ale mamy tu inne brzmienie nazwy firmy. U Hogga wystepuje jako V.C.Schilling&Cie.
JoncaA Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Przez przypadek, bom nie szukał specjalnie, wpadl mi w rece wycinek, ktory potwierdza konszachty" firmy Schilling z Paulem Mauserem. Tycza po prawdzie karabinu 71(co nie znaczy, ze nie daje sie przekonac do wz.88)- ale przynajmniej upewnia nas ,ze byl taki producent broni jak Schilling i najmniej od roku 1976 wspolpracowal z Mauserem: w lutym roku 1876 Consortium des armuriers de Suhl (nie wiem jak ta nazwa brzmiała po niemiecku),Spangenberg&Saurer i Schilling&Haenel (zwraca uwage, ze caly czas cos sie dzieje z wlasnoscia f-my i jej nazwa) otrzymało kontrakt na 18000 karabinow 71 i des futurs Reichsrevolvers". A skoro dostali takie zlecenie, to chyba umieli to robic, wiec i ze zrobieniem karabinow z austriackich luf i niemieckich magazynkow pewnie nie mieli klopotow...
Grendel Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Model 88 nie byl konstrukcja firmowa, ale wymyslem Komisji d/s uzbrojenia Armii Rzeszy.Mial przejac to co najlepsze z Mannlicher'a i Mauser'a.Wyszedl wyrob niezbyt udany(powtarzam za Hogg'iem - sam nie mialem w rekach).Choc w sumie - moze po prostu mial pecha, ze Mauser skonstruowal mod.98?PozdrowieniaGrendel
Jadzia Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Wielkie dzięki, czasem trzeba trochę pomolestować:Pserdecznie pozdrawiamJan vel Jadzia
JoncaA Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 a zeby w jakims sensownym stylu zakonczyc ten watek pare skanow kb wz.88 (z opracowania Martina Ehretsmann'a)- w koncu nasi koledzy od łopaty moga to wygrzebac i dobrze bedzie, jak beda wiedzieli co im w rece wpadlo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.