Skocz do zawartości

karabin kawaleryjski Schiling Shul

Jadzia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, poszukuje informacji na temat karabinu jak w temacie. jedyne co o nim wiem to to, że mial mauserowski magayznek, a lufa byla produkcji austriackiej. Podobno w jakims muzeum w Pradze sa dwie sztuki. z gory dziekuje za informacje
P.S.
sorry za bledy ale nie mam chwilowo polskich znakow:(
pozdrawiam
Jadzia
Napisano

oj Jadzia, Jadzia - to juz molestowanie!
ale z tego co wiem : byla taka firma, co zwala sie V.Ch, Schilling in Suhl, produkowala rozne zelastwo dla armii bawarskiej (bagnety, lance, szable), ale tez karabiny systemu Werder kalibru 11 mm, a pozniej rowniez Mausery M 71 (tez 11 mm, ale to nie taka sama amunicja). Czy robila karabiny kawaleryjskie, nie wiem, ale krotki karabin dla bawarskiego granschutzu owszem.Czy M 71 mial odmiane kawaleryjska? Bo moze chodzic tylko o ten karabin - jako produkowany jeszcze pod marka Schilling. A dzialo sie to przed Iww. W reichu pewnie ,jesli tylko produkowali dalej bron, to pewnie dla Mausera lub Solingena..
11 mm karabin Mausera M 71 masz na skanie - to ten najnizej na dole, czy on jest z firmy Schlling nie wiem, ot Mauser jak Mauser..

Napisano
Adam,
Mysle, ze raczej chodzi o Reichs-Commisions-Gewehr Model 1888.Byla wersja kawaleryjska , a karabin stanowil amalgamat Mannlicher'a i Mauser'a.Amunicja 7.92x57mm Gew Patr 88.Dame za MilitarySmall Arms..." Hogg'a.
Nie wiem, czy akurat one byly produkowane przez wzmainkowana firme, ale reszta by pasowala.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

no i mozesz, Grendelu, miec racje - przy niczym sie nie upieram bo rozne strzelby to i tak nie moja domena. Dolaczam skan o tyle ciekawy, ze zestawia kilka kbk uzywanych w WP, w tym wz.88, a pochodzi z polskiego albumu-instrukcji Ilustrowane słownictwo materialu uzbrojenia - cz.I" z 1931 roku.

Napisano
Czemu nie sprawdzilem co u Hogga? Firma Schilling jest u niego wymieniona, co prawda jako producent rewolwerow wz.79 i wz.83 i nic na temat kbk. Ale mamy tu inne brzmienie nazwy firmy. U Hogga wystepuje jako V.C.Schilling&Cie.
Napisano
Przez przypadek, bom nie szukał specjalnie, wpadl mi w rece wycinek, ktory potwierdza konszachty" firmy Schilling z Paulem Mauserem. Tycza po prawdzie karabinu 71(co nie znaczy, ze nie daje sie przekonac do wz.88)- ale przynajmniej upewnia nas ,ze byl taki producent broni jak Schilling i najmniej od roku 1976 wspolpracowal z Mauserem: w lutym roku 1876 Consortium des armuriers de Suhl (nie wiem jak ta nazwa brzmiała po niemiecku),Spangenberg&Saurer i Schilling&Haenel (zwraca uwage, ze caly czas cos sie dzieje z wlasnoscia f-my i jej nazwa) otrzymało kontrakt na 18000 karabinow 71 i des futurs Reichsrevolvers". A skoro dostali takie zlecenie, to chyba umieli to robic, wiec i ze zrobieniem karabinow z austriackich luf i niemieckich magazynkow pewnie nie mieli klopotow...
Napisano
Model 88 nie byl konstrukcja firmowa, ale wymyslem Komisji d/s uzbrojenia Armii Rzeszy.Mial przejac to co najlepsze z Mannlicher'a i Mauser'a.Wyszedl wyrob niezbyt udany(powtarzam za Hogg'iem - sam nie mialem w rekach).Choc w sumie - moze po prostu mial pecha, ze Mauser skonstruowal mod.98?
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

a zeby w jakims sensownym stylu zakonczyc ten watek pare skanow kb wz.88 (z opracowania Martina Ehretsmann'a)- w koncu nasi koledzy od łopaty moga to wygrzebac i dobrze bedzie, jak beda wiedzieli co im w rece wpadlo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie