Skocz do zawartości

Inscenizacja Powstania Warszawskiego - wrażenia?

Grzesio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć, tu braciszek polsmol'a ;)

Po pierwsze: przekonwertowałem AUDIO na WMA, bo niektórzy mogą mieć kłopoty z OGG (teraz już nie trzeba będzie instalować żadnych kodeków).

Po drugie: ponieważ upload z naszego łącza to zaledwie 128kb/s (a zainteresowanie jest spore) to dałem film na emule.
Waży 525 MB (jeśli ktoś chce, to mogę zrobić lżejszą" wersję, oczywiście w gorszej jakości).
Można go znaleźć wpisując np. powstanie na woli" lub klikając tutaj (o ile posty na tym forum obsługują html)

Powstanie Inscenizacja na Woli.avi

• Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Polsmol, daj mi namiary na ftpa, tak żebym mógł wrzucić, mam dobry dobry film super video z dobrym dźwiękiem i waży tylko 330Mb.
Napisano
Dałem wszystkim możliwość uploadowania - więc jeśli macie jakieś fotki, filmy czy cokolwiek związanego z tą inscenizacja, to zapraszam.
Napisano
Mongo, nie daloby sie odebrac nagranej plytki na terenie Warszawy? Powiedz tylko gdzie i kiedy moglbym Cie zlapac i podrzucic nosnik. Moze jeszcze jakies fotki masz, to zgralbys to na jedna plytke.
Napisano
Chcielibyśmy podziekować organizatorom inscenizacji powstania warszawskietgo za zaproszenie naszej grupy na tą
jedyną w swoim rodzaju impreze, szczególne podziękowania dla kolegów z grupy POlski Wrzesień.
za trud jaki włożyli w organizacje tak wielkiego przeciewzięcia, dziękujemy wszystkim uczestnikom rekonstrukcji
za sprawną współpracę i świetną atmosferę.
Pozdrawiamy spadochroniarzy z grupy zielone diabły. Dzięki waszej pomocy mogliśmy być bardziej skuteczni w boju.
Chcielibyśmy też podziękować ludziom z Lubuskiego Towarzystwa Rekonstrukcji Historycznych za
pomoc w ustaleniu torzsamości osoby ukrywającej się pod pseudonimem Anna"
osoba ta prubóje skłucić nasze środowisko agresywnie atakowałą naszą grupę oraz niesprawiedliwie
krytykowałą poziom organizacji imprezy.
Cieszymy się z naszego udziału w tej rekonstrukcji, uważamy że było to ważne wydażenie
nie tylko w wymiaże historyczno,edukacyjno,kulturalnym.
Mamy nadzieje że ta bezprecedensowa akcja w centrum stolicy moze zaprocentować z kożyścią
dla całego ruchu rekonstrukcji historycznej II Wojny Światowej.
Marek i Misza POMERANIA 1945
Napisano
Niech mi nie będzie wzięte za kryptoreklamę, ale pozwolę sobie zaprosić wszystkich uczestników, sympatytyków i widzów Inscenizacji Powstania Warszawskiego na Bzurę 2004.
jeżeli nie czujecie się na siłach bawić w żołnierza kampanii 1939roku jednej badź drugiej strony to zapraszamy towarzysko już od piątku 17 września do Brochowa pod Sochaczewem.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber

Zarząd SRH Polski Wrzesień
GRH Polska Broń Pancerna"
Napisano
Imprezka byla zaj....a. Chociaz nie straczylo dla mnie broni, a mundur byl jak zdziety ze zwlok;), to i tak jestem happy, ze moglem wziasc z tym udzial. Przejechalem sie tylko Blitzem, ale bylem uczestnikiem a nie jednym z widzow za barierka. Poznalem fajnych ludzi - Was. Dziekuje organiazatorom i wszystkim sympatycznym osobom, z ktorymi sie zetkanlem dzieki tej imprezie. Mimo chaosu organizacyjnego, upalu i wielu niedogodnosci, powiem krotko - WARTO BYLO!!!

Pozdrawiam i do zobaczenia. Mam nadzieje, ze wkrotce.
Napisano
Mym oczom nie umknął również jakiś niemiec ,który paradował w mundurze z patkami SS , i nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to że nosił spodnie w kamuflażu WH (może się czepiam , ale mnie to raziło)oraz zwykłe adidasy"

i stało sie ktos mnie przyfilował..... było gorzej niz myslicie bo spodnie było to nasze polskie moro :)))!!!!
normalnie nie wystepuję w takich zabawach, na pierwsza linie wystawiam syna :)), ale nie mogłem sobie odmówic przyjemności walenia z kałacha (prowadziłem ogien z ot 810 od strony zajezdni a amo dostałem duuuzo ... wiec wyszedłem z zalożenia ze jak siedze w transporterze to od dołu i tak nie widac :)))) gratuluje spostrzegawczości
Napisano
Witam

Byłem jednym z organizatorów inscenizacji „ Pałacyk Michla Żytnia Wola…”.
I oczywiście nie omieszkam dodać swoich parę słów.
Na początek do tych, którzy wypowiedzieli się negatywnie o inscenizacji.

Życzę żeby wam się tak wszystko udawało, żebyście byli bez kompleksów, i zawsze pozytywnie nastawieni do ludzi. (Szczególnie pije do pani lub pana Anii.) I tak mądrzy w życiu jak zasługuje na to wasza wiedza.

Jeśli chodzi o szczegóły to niema, o czym już pisać. Nabędę na forum opisywał, jakie były problemy. Wiele rzeczy niebyło dogadanych, ale atmosferę, jaką widziałem była wspaniała. Dziękuję wam za to, kim jesteście. Dziękuję grupom od strony niemieckiej szczególnie Pawłowi i Lohsemu za organizację i przygotowanie. Dziękuję Mariuszowi i jego ludziom, grupie z Trójmiasta, grupie tworzącej się dopiero „Powstania Warszawskiego”, reżyserowi, aktorom i wszystkim tym, o których zapomniałem.

P.S. Panu B.B. też, choć jest butny i nieda sobie nic wytłumaczyć, zjadł wszystkie rozumy i ma w głębokiej d...ie poważanych historyków, i ludzi. (mając zbiory to nie wszystko jeszcze trzeba o nie dbać i szanować a nie wychodzić na miasto w oryginalnej „panterce” i paradować jak „oryginalny powstaniec”), a o opaskach już nie wspomnę bo problem chyba został wyjaśniony. Co do „parasolarzy” jest to moja wina trochę za starzy – faktycznie ale nie wszyscy.
Odmówić ludziom gdzie mają być i gdzie, było bardzo trudne.

Pozdrawiam Jarosław Kuczyński
Napisano
To ja postuluje o odebranie zbiorów osobom które ich nieszanują i przekazanie ich tym którzy będą potrafili o nie odpowiednio zadbać (np mi :] ) bo po tym jak traktuje się broń w MWP nie wierze że tam ktos o to zadba. Prędzej przehandluje... Smutne lecz prawdziwe...
Napisano
Pan panie Panzergrenadier zapewne byłby pierwszą osobą, która by tą broń z M.W.P. przehandlowała! Broń z M.W.P. dostali ludzie odpowiedzialni i sprawdzeni. Po inscenizacij broń wróciła do magazynów M.W.P. gdzie jej miejsce. Ludzie mieli okazję by z bliska popatrzyć na oryginalną broń i się czegoś nauczyć. Co do zbiorów prywatnych (panterki), ilu z was ma oryginalne panterki w swoich zbiorach? To była wspaniała okazja by porównać czym się różnią kopie od oryginałów . Na szczęście nie ma pan wpływu na decyzję innych ludzi o postępowaniu z ich zbiorami. Pan najchętniej schowałby swoje zbiory głęboko w d..szufladzie, a wieczorem oglądałby je pod kocem, a po śmierci( czego panu nie życzę)zabrałby je do grobu.Swoimi kopiami nie zainteresuje pan ludzi by zbierali oryginały, ani też nikogo nie nauczy jak je rozróżniać .Smutne jest to co pan robi, dobrym nauczycielem ani kustoszem to pan nigdy nie będzie, a Polak" w niemieckim mundurze napawa mnię obrzydzeniem.Na inscenizacij miało was nie być. Pozdrawiam .
Napisano
Do kuczora. Ma pan wysokie mniemanie o sobie. Proszę się nie trudzić odmową czego kolwiek, bo i tak pańską odmowę mielibyśmy głęboko w d... . Czy był pan na głównym spotkaniu sponsorów i organizatorów inscenizacij P.W. Jeżli tak, to wie pan że siedział pan jeszcze na nocniku jak my przygotowywaliśmy się do tej inscenizacij (od września ubiegłego roku) Tylko zbieg okoliczności sprawił, że za pięć dwunasta tuzin takich organizatorów dorwał się do głosu i dlatego wiele spraw było niedogadanych , wiele nie wyszło i z wielu trzeba było zrezygnować. Wiele błędów, brak porozumienia, brak zdecydowania, torpedowanie pomysłów, ciągłe zmiany , kłótnie do tego doprowadzili tzw. organizatorzy.Pamiętam wściekłego blondaska z pianą na ustach , który wnerwiony skakał i tupał przy pierwszej lepszej okazij i tylko zbyt duża ilość świadków uchroniła jego przed rozniesieniem go na bagnetach. Nasza gwiazdeczka wlazła nawet na scenę by się pokazać w towarzystwie aktorów. Dobrą zabawę i atmosferę zawdzięczamy tylko zwykłym uczestnikom grup rekonstrukcyjnych. Do diabła z aktorami i reżyserami, my mieliśmy się świetnie bawić, a ludziom miało się podobać i myślę że tak właśnie było . Pozdrawiam wszystkich zwykłych uczestników z grup re.
Napisano
Witam

Do pana….. RADZIORADA

Po pierwsze, jeśli ja mam o sobie wysokie mniemanie to, jakie pan ma????
Po drugie kultura osobista, a chyba takiej panu brak.
Po trzecie, jeśli pan się przygotowywał od roku to trzeba było ciągnąc sprawę to do końca a nie teraz narzekać.
Po czwarte „gwiazdeczką” nazywaj pan siebie, bo chyba masz pan jakieś problemy emocjonalne.
Po piąte, jeśli chodzi o tych świątków to trochę pan przesadził, szkoda, że nie doszło do tego rozniesienia.
Po szuste, jeśli pisze pan takie posty to należy się podpisać imieniem i nazwiskiem.
Po siódme czy ma pan jakieś koszmary, może należy panu pomóc?

I na koniec, jeśli starczy panu odwagi to proponuje powiedzieć mi to w twarz a nie chować się za pseudonimem.

Pozdrawiam Jarosław Kuczyński
Napisano
Panie RADZIORAD niech Pan głośno powie jak sie w MWP traktuje np. broń. Ja też powiem. P08 dekuje sie poprzez freze podłużną na komorze że wygląda jak szkolny model przekrojowy a G43 zostało zdekowane przez przewiercenie lufy wraz z nakładką i kolbą wiertarką stołową. Niech Pan nie mówi że takie są wymogi bo to gówno prawda. To jest zbrodnia!!! Niech pan weźmie do ręki pierwszego lepszego Mausera z puncami BKA a zobaczy pan jak wygląda fachowo zdekowana broń. TEGO NIE WIDAĆ. A WY POPEŁNIACIE ZBRODNIE NA BRONI NIEPRODUKOWANEJ OD 60 LAT!!! Dalej. Czemu wasz SdKfz 251 nie jeździ? Jest w lepszym stanie niż Rosi". Może poczekacie aż zacznie korodować i sprzedacie na zachód z wytłumaczeniem ie stać nas na konserwację". Były już takie przypadki. Co do prywatnych kolekcjonerów. Super pasja. Jako biedny reenactor podziwiam ich za wytrwałość w poszukiwaniu fantow i za to jakie pieniadze potrafią wydać na swoją pasję. Ale u diabła czy pan wie jak wygląda sprawa z kamuflażami SS? Zelt WH i kangurek WH jest sporo. Z SS jest zupełnie inna sprawa. Większość zostala zniszczona jako rzeczy organizacji zbrodniczej. Niech pan zobaczy na zachodnich aukcjach jakie ceny osiągają tam zelty i panterki SS. Gdybm posiadal taką to nie przeczę ze wziąłbym ją na rekonstruikcję zeby sprawdzić w terenie jak sie np. maskuje. ALE NIE CHODZILBYM W NIEJ 2 DNI, NIE JADL W NIEJ I NIE ROBIŁ WIELU INNYCH RZECZY CODZIENNYCH. A TYMBARDZIEJ NIE WZIĄŁBYM JEJ DO WALK W MIEŚCIE. Zdaje pan sobie sprawe jak szybko zużywają sie mundury w czasie walk w mieście? Wystarczy potknięcie sie na kamieniu lub kawałku torowiska (o co w poskutych butach nie jest trudno) i odrazu jedzie sie ślizgiem na kolanach, łokciach i brzuchu. Czy pana wyobraźnia jest w stanie sobie wyprdukować obraz takiej panterki SS po takim starciu z betonem i asfaltem? Mam nadzieje ze tak... Takie słowa:Pan najchętniej schowałby swoje zbiory głęboko w d..szufladzie" a w szczególności d.." niech pan sobie daruje. Świadczy to o Panu. I niech sie pan w końcu zdecyduje czy jest pan wdzieczny zwykłym uczestnikom grup rekonstrukcyjnych (czyli takze mnie) czy też napawamy pana obrzydzeniem. Bo brak panu konsekwencji.

Pozdrawiam.
Tomasz Popławski

P.S. Co do kopii mundurów to są takie że ich pan nie odróżni od oryginalu.
Napisano
RADZIORAD, powinienies przeprosic i podziekowac ludziom, ktorzy jako Polacy, zrobili to, na co ty nie mogles sie zdobyc. Przezwyciezyli obrzydzenie i zalozyli niemieckie mundury. Dali z siebie wszytsko, zeby ta impreza wypadla jak najlepiej. Dzieki nim mogles paradowac w oryginalnej panterce i udawac bohatera strzelajac slepakami ze swojego zabytkowego mausera. Tak, podziekuj za swoje 5 min, bez watpienia byles gwizadeczką". Skoro masz dojscia do MWP, to moze zalatwisz mi jakas fajna zbroje z epoki na Grunwald? Kilka nowych wgniecen doda jej tylko kolorytu. Panzergrenadier masz absolutna racje - miejsce zabytkow, ktore latwo uszkodzic, np. mundurow jest w muzeum.
Napisano
Witam! Z tą agresją to przesada, czasami bywam ostry ale jak się niektóre rzeczy wytknie, to może następnym razem się po prostu nie powtórzą.Do Kuczora . Moje mniemanie nie jest aż tak wysokie jak pańskie, co do kultury osobistej to pan pierwszy użył słowa na d...i pan pierwszy pokazał na inscenizacij na co pana stać! Rozniesienie na bagnetach użyłem w przenośni. Wnerwił nas pan, wyprowadzanie ludzi z równowagi przychodzi panu z łatwością. Moim jedynym koszmarem jest to że taka sytuacja może się powtórzyć. Do panzergrenadiera. Nie mam niestety wpływu na dekowanie broni, która była zdekowana wiele lat temu. Co do B.B. JEST TO JEGO PRYWATNA SPRAWA jeśli chodzi o noszenie panterek SS. Pan się podnieca panterkami SS, a ja drelichami polowymi z II RP, które są żadsze od szmat SS i cenniejsze dla dobra kultury polskiej. Zdaję sobie sprawę z tego że nie ma możliwości by się was pozbyć w tych niemieckich mundurach , więc nie zapominajcie kim jesteście i jakie mundury nosicie. Wśród was są i tacy , którzy mają przekonania faszystowskie, jast ich mało ale są. Odnoszę wrażenie że niemcy lepiej pamiętają jakich zbrodni dokonali w Polsce niż sami Polacy. Nie wyobrażam sobie byście mogli w tych mundurach składać kwiaty na grobach pomordowanych. Z drugiej strony nie ma co jątrzyć kłótni między nami, potrzeba takim jak ja trochę czasu by się do was przekonać( z tego też zdaję sobie sprawę). I jeśli nie zrobicie jakiegoś głópstwa, a wielu będzie wam patrzyć na ręce, to może kiedyś spotkamy się nie na stronach inter. , ale np. na wspólnym piwie. Pozdrawiam Andrzej Radecki (I P.P.Legii Nadwiślańskiej)
Napisano
Bez komentarza!!!!!!!

pozdrawiam i życzę sukcesów
Jarosław Kuczyński
Napisano
Oj oj oj... zaraz wejdzie do akcji wielki inkwizytor.

Czy nawet wątek o Powstaniu musi sie przerodzić w pyskówkę?
Już nawet nie chce sę tego czytać wszystkiego. Klimaty jak z targu przekupek.
Napisano
Pisze a ty wielki inkwizytorze tnij jak będzie potrzeba.

Panie radziorad widzę ze już pan lekko swoje ząbki" spiłował. Pan BB ma prawo nosic a ja mam prawo krytykować. Każdy ma jakiegoś kota". Mnie krecą szmaty" SS a pana brunatne kondomy II RP. Ot każdy woli co innego. Wiem że by sie pan nas najchętniej pozbył ale jak sam pan widzi NIE DA SIE. Mam nadzieje ze nie jest pan jednym z tych ograniczonych ludzi którzy śmią twierdić ze zakladajac mundur kontynuujemy tradycje... bo zdarzaja sie takie oszołomy. Właśnie tacy powodują spiecia w wyniku których nasze próby obrony są uważane za przejawy faszyzmu. W ich mniemaniu mamy siedzieć cichusienko to może oni w przypływie dobrego humoru pozwolą nam sie bawić. Watku ze składaniem kwiatów nawet nie skomentuje bo chce pan tylko na siłę nam cos udowodnić... Fajnie że nie chce pan nic jatrzyć. Przecież już pan zrzucił z watroby to co pan miał na niej. Teraz jak my się odezwiemy to wyjdzie na to że to my wszczybamy awanturę. Co do picia z panem to raczej wątpię... niech pan zmieni podejście i zasłuży na picie ze mną. Bo ja na zlotach pije z reenactorami polskimi, rosyjskimi, amerykańskimi i angielskimi. I oni nie maja żadnych oporów. Jako że wątek MWP pan praktycznie zbył to będę wam patrzył na rączki czy czasem nie zmalujecie czegoś z tym Sdkfz 251. Płacę tak jak Pan podatki i mam prawo kontrolować ich wydawanie. Nie róbcie wiecej głupstw z eksponatami bo ich ubywa z Polski. W Czechach jest wyższa i odpolityczniona kultura techniczna. Dlatego muzeum w Lesanach moze sie pochwalić jedynym w tej cześci Europy Panzer IV który jest na chodzie i bierze udział w pokazach dynamicznych (tam muzealnicy nie nie czują obrzydzenia do reenactorow)

Pozdrawiam.
Tomasz Poplawski
Napisano
co do obrzydzenia muzelniaków... GRH polski wrzesien sekcja niemiecka współpracuje z Muzeum Orła Białego, pand dyr bez problemów udostepnia nam eksponaty, pomaga w organizowaniu niektórych imprez a ostatni odnawiamy armatkie wz 37 na nasze potrzeby. i powiem wam ze na PW mielismy 8 exponatów w pieknych stanach b. inteligentnie i fachowo zdekowane. do naszych G 41 sie chłopaki slinili :)))
Napisano
Nie tylko z Orłem Białym sie dobrze współpracuje.
Wiele muzeów jest wartych zainteresowania, w zasadzie poza ..... Muzeum Wojska Polskiego.

Po najbliższej Bzurze albo zmienie zdanie albo je podtrzymam. Zobaczymy.
Napisano
Widziałem te g41... śliczne :))) Jak widać tylko MWP jest niechlubnym wyjątkiem. Celowo posłużyłem sie czeskim przykładem bo muzeum w Lesanach jest czeskim odpowiednikiem MWP. Jak widzisz Akagi pan muzealnik najchętniej pozbyłby sie nas i wszystkich niemieckich eksponatów (proponuje piorun kulisty :))) więc na jakąś specjalną wspolpracę bym sie raczej nie nastawiał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie