Skocz do zawartości
  • 0

medale i odznaczenia po II Korpusie ...

bolas

Pytanie

Napisano

I kolejna zgaduj zgadula - mam do zidentyfikowania kilka paciorkow i swiecidelek ... nie znam sie na tym zupelnie wiec prosilbym szanownych kolegow o odpowiedz na ponizsze pytania:
- co to za medal/ozdnaczenie/... ?
- za co sie go dostawalo ?

Na pierwszy rzut oka laika widze tu krzyz walecznych 1920, krzyz cassino, jakies brytyjskie odz. za II ws., odnznake pamiatkowa jakiegos oddzialo 5KDP" (czyzby 5 Karpacka DP? ...), odznake radiotelegrafisty (czy moze telegrafisty ...) i jakies inne ... mala pomoc: wszystko po zolnierzu II Korpusu ... z gory dziekuje za pomoc. NIestety nie mam mozliwosci zrobienia lepszych zdjec. Pozostale przedmioty na kolejnych zdjeciach ...

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
acha, co do 5 KDP - 5 Kresowa Dywizja Piechoty.

Sformowana w 1941 roku w ramach Armii Polskiej wZSRR. Po przejściu do Iranu z 5 i 6 Dywizji Piechoty utworzono 5 Kresową Dywizję Piechoty, którą włączono w skład 2 Korpusu Polskiego.

Dowódcy: gen. bryg. Mieczysław Boruta-Spiechowicz, gen. bryg. Zygmunt Szyszko-Bohusz, gen bryg. Nikodem Sulik.

Pozdrawiam
VRILL
Napisano

I kolejna zgaduj zgadula - mam do zidentyfikowania kilka paciorkow i swiecidelek ... nie znam sie na tym zupelnie wiec prosilbym szanownych kolegow o odpowiedz na ponizsze pytania:
- co to za medal/ozdnaczenie/... ?
- za co sie go dostawalo ?

Na pierwszy rzut oka laika widze tu krzyz walecznych 1920, krzyz cassino, jakies brytyjskie odz. za II ws., odnznake pamiatkowa jakiegos oddzialo 5KDP" (czyzby 5 Karpacka DP? ...), odznake radiotelegrafisty (czy moze telegrafisty ...) i jakies inne ... mala pomoc: wszystko po zolnierzu II Korpusu ... z gory dziekuje za pomoc. NIestety nie mam mozliwosci zrobienia lepszych zdjec. Pozostale przedmioty na kolejnych zdjeciach ...

Napisano

Witam,postaram się coś pomóc.
- odznaka rozpoznawcza dowództwa AWP i oddziałów pozadywizyjnych(stosowana od grudnia 1942,póżniejdowództwa 2 KP i oddziałów pozadywizyjnych,następnie jako oznaka ogólna dla wszystkich żołnierzy 2 KP)

Napisano

- Odznaka pamiątkowa 2 KP - 5 Kresowej Dywizji Piechoty
Przydały by się leprze fotki,do rozpoznania reszty.
Pozdr.
VRILL

Napisano
Czesc Bolek !
To nie jest odznake radiotelegrafisty (czy moze telegrafisty ...)"
lecz
Znak Łączności - tak oficjalnie się nazywało

Robert
Napisano
Fajny zestawik
na froto nr 1 od lewej: Krzyż Walecznych ( nadany na zachodzie ) ,Krzyż pamiatkowy Monte Cassino,Star 1939-45( brytyjskie ) , Defence Medal,( brytyjskie) Star Itali(brytyjskie), odznaki pamiatkowa 5 KDP i Znak Łączności(ustanowiony w 1937 roku nadawanie kontynuowano na zachodzie)
fota nr 2 chyba pocztówka pamiątkowa wydana we Włoszech
od lewej : Star Africa(btytyjski) medal SPK( tak odczytałem )czyli medal pamiątkowy Stowarzyszenia Polskich Kombatantów,
Medal Polska Swemu Obroncy "czyli Medal Wojska , Odznaka pamiątkowa 2 Korpusi ostatni medal brytyjski za wojne 1939-45.
naszywki masz opisane wczesniej
poz slaw 100
Napisano
Dzieki wielkie chlopaki za odpowiedz ... dodam tylko ze zolnierz ten zaczal z Andersem u ruskich w 1941 roku i pozniej wraz z nim caly szlak chyba zaliczyl (przynajmniej rodzina tak twierdzi ...)

Jeszcze pytanko co oznacza odznaka rozpoznawcza dowództwa AWP " - co to jest to AWP ? Armia Wojska Polskiego ? Bo mam jakies zacmienie umyslu ... :)

Czym sie rozni Krzyz Walecznych nadawany na Zachodzie od przedwojennego ?
Napisano
A i jeszcze jedno ... moze to glupio zabrzmi ale czy ta %Karpacka DP to jednostka uformowana juz po Wrzesniu czy ma to jakis zwiazek z przedwojenna. Bo tez nie wiem. Kojarzy mi sie tylko ze 11 DP zwano Karpacka ... ale o 5 nie slyszalem takiego okrelenia ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie