Skocz do zawartości
  • 0

Naszywka - pięść.

AK77

Pytanie

Napisano

Jest to znaczek wykonany z metalu kolorowego, wysokości ok. 5 cm. Po bokach widoczne otwory tak jakby to było do czegoś przyszywane. Czy ktos ma pomysł co to może być ?

Pzdr AK77

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
17. SS-Panzergrenadier-Division Götz von Berlichingen"
czy w/w patronem tej formacji jest:
Berlichingen Goetz von (1480–1562), rycerz niemiecki, dowódca chłopów niemieckich w 1525, następnie kondotier w służbie Karola V.
lub na podstawie w dramatu J. W. Goethego Götz von Berlichingen.
jesli juz to moze ktoś za jego herb lub stronke z herbami
z szcunkiem
VJ
Napisano
Spójrz na ten link:
http://www.sibreg.ru/museum/CGI/BROKER.EXE?EL=3677+MODE=VIEW+PARAM=ENGLISH_INTERFACE_STAND

Klamry z bronzu kształtem podobne i otwory tez mają.
Taka ciekawostka.....
Napisano
do Monti:
GÖTZ von BERLICHINGEN(1480-1562)
niemiecki rycerz, dowódca chłopów w wojnie 1525; uczestnik wojen, m.in. w służbie cesarza Karola V; utracił rękę, w zamian za którą otrzymał żelazną - stąd przydomek Żelazna Ręka; bohater dramatu J.W. Goethego.
Możliwe że to symbolika rodowa
z szacunkiem
VJ

Napisano

Jest to znaczek wykonany z metalu kolorowego, wysokości ok. 5 cm. Po bokach widoczne otwory tak jakby to było do czegoś przyszywane. Czy ktos ma pomysł co to może być ?

Pzdr AK77

Napisano
Czyli w dobra strone kombinuję,że to zza Buga :)
Wyżej podałem link do muzeum w Rosji,jest tam sporo takich z bronzu.No może nie takich,ale bardzo podobnych.

ps.strona długo sie ładuje ale w działa.

pozdrawiam
Monti
Napisano
Z tego co potrafie przetłumaczyć to na tej stronie piszą że pochodzenie tych przedmiotów nie jest zbyt znane. Prawdopodobnie południowa syberja. Chyba że coś pokręciłem.

Pzdr AK77
Napisano
Cytat z Dawna Warszawa" Jadwigi Waydel Dmochowskiej:
...pomiędzy podwójnymi oknami, rolety drelichowe na sznurku przytrzymywane specjalną rączką w kształcie zaciśniętej ludzkiej pięści."
Może to właśnie te ączki" do przytrzymywania rolet między oknami?
Napisano
witam !bardzo mi to przypomina część jakiegoś herbu.nie pamiętam jak się nazywa dziedzina zajmująca się takimi sprawami,ale spróbuj poszukać w jakimś katalogu.jak już znajdziesz daj znać na forum.
pozdrawiam
Napisano

witam,po tylu latach może ktoś będzie wiedział więcej dlatedo za namową ak77 postanowiłem odświeżyc temat i rozwinąć ponownie zażarte dyskusje.pozdro.

Napisano

Witam!!! Na zdjęciu dwie rączki o wym.:Większa 45mm x 30mm i mniejsza 30mm x20mm,to jako ciekawostka,a ja prosiłbym o linki związane z tematem,niestety podane w postach nie otwierją się,dziękuję v.N .

Napisano
zgadzam sie z przedmowca i stronka:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PanzergrenadierdivisonenSS/17SSPGD.htm
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/inhaltsverzeichnis1.htm
z szacunkiem
VJ

Napisano
A ja nadal będę się upierał,że to nie symbol 17 SS Panzergrenadierdivision Gotz von Berlechningen.
Pięść jest inna i w przeciwieństwie do Ss ma kciuk na wierzchu.

pozdro
Monti

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie