ubenfurer Posted August 2, 2004 Author Posted August 2, 2004 Znaleziony na polnej drodze.Co to może być?Srednica ok.5cm.pozdr.
janushew Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 Ubenfurer! mówisz- masz! :) średnica-45mm, grubość 3mm.
Barnaba Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 jeśli średnica jest 5cm to teoria z nakładką na klamrę od psa bądź jako sama klamra jest chyba wiarygodna. na guzik to chyba za duża średniaca.pzdrBarnabaaus Deutsch Eylau
ubenfurer Posted April 19, 2005 Author Posted April 19, 2005 Dodam -że ta polna droga na której była trafiona owa odznaka mieściła się w lesie otoczona hektarami terenu pełnego okopów ,ziemianek,lejów w których trafiały się fanty niemieckie i radzieckie.
ubenfurer Posted August 2, 2004 Author Posted August 2, 2004 Znaleziony na polnej drodze.Co to może być?Srednica ok.5cm.pozdr.
mietek Posted August 2, 2004 Posted August 2, 2004 Zgadza się USA, ale nie wiem od czego.Na nasz teren trafiły mundury amerykańskie w wojnie 1920, i częściowo jako pomoc dla Armii Czerwonej, było tez trochę rzeczy jako pomoc po 1945.
ubenfurer Posted August 2, 2004 Author Posted August 2, 2004 Coś o tym słyszałem .Ale co oznaczały i gdzie były mocowane?Może przy zasobniku?
janushew Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 Ubenfurer!! Mam identycznego,w tej chwili nie mogę podać zdjęcia, na moim orzeł jest wypukły ( Twoja starta strona), a z drugiej strony wklęsły, i mam tylko ślad po mocowaniu.Niestety nie znalazłem tego orła, kupiłem a wg. bujnej opowieści został przywieziony przed laty ze Lwowa,miał być podobno na pasach żołnierzy amerykańskich walczących w 1920 z Sowietami w Armii Polskiej.Pasuje na nakładkę do klamry od pasa. pozdrawiam. J.
Question
ubenfurer
Znaleziony na polnej drodze.
Co to może być?
Srednica ok.5cm.
pozdr.
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.