Etam Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28829263.co to za monetka ?
Etam Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 Średnica ok 10/11 mm.Gr. 2mm.Wykonana z ołowiu,cynku,cyny,srebra ?Sam niewiem.Może ktoś coś wie i się wypowie.Pozdrawiam Etam.
Romel79 Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Już kiedyś cos takiego widziałem, jest to srebro, średniowiecze, jak się nie myle to jest to chyba brakteat krzyżowy, czy coś takiego.pozdr
nosfer3 Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 To mi wygląda na denara krzyzowego,co do pochodzenia nie jestem pewien,datowana X-XI w.Jest mnostwo odmian ,rózniących sie do siebie szczególami,w lekturze spotkałem sie z podobnym biciem długo krzyz pomiedzy 4 kulami,tu jest podobnie,przypuszczalnie Polska lub NIemcy
Etam Napisano 3 Sierpień 2004 Autor Napisano 3 Sierpień 2004 Ale ta moneta ma 2 milimetru grubości.Etam
nosfer3 Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 No to zonk,to sie pomyliłem,w takim razie na moje to jakis żeton albo zeton.To na tyle:)
dominic Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 cze raned ma racje ale bmozliwe ze jest bstara .duzo plomb znajduje sie w sred. skarbach ',denar krzyzowy ma bwysoki rant tak jak by np zalozyc obraczke na monetke pzdr
iglanadon Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 a z czego to to jes zrobione nie mógł by to być np stempel ? np do bicia krzyżówek ? teoria b.b. odwazna lecz jeśli by była prawdziwa to REWELACJA
Etam Napisano 4 Sierpień 2004 Autor Napisano 4 Sierpień 2004 Ten fancik jest zbyt miekki .Jak go znalazłem w szufladzie" i drasnąłem przy tym szpadlem to został ślad.Pozdrawiam Etam
marg33 Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Monety z tego okresu (średniowiecze) są bardzo cienkie (krzyżówki),a nazwa brakteat,mocno nadużywana przy różnych okazjach,oznacza bardzo cieniutką monetkę ,bitą jednostronnie,tak że stempel przebijał się na drugą stronę.To co widać na zdjęciach dla mnie jest plombą.
hawk21 Napisano 10 Sierpień 2004 Napisano 10 Sierpień 2004 a nie jest to przypadkiem rodzaj odwaznika do monet?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.