Skocz do zawartości

Karaś w Wiśle

El Camino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
lakoniczna informacja pojawiła sie w latach 90-tych w którymś opracowaniu karasia bodajże wydawnictwa militaria, i rzeczywiście znaleźli ale kółko podwozia głównego z tego co pamiętam
Napisano
Żarty, żartami, ale ja też dotarłem swego czasu do informacji, iż z Wisły wyciągnięto fragment skrzydła z golenią podwozia oraz jakieś detale samolotu, prawdopodobnie PZL 23, tyle, że później zaległa cisza....
Miejsce? Rejon Torunia, Zakroczymia ? Pamięć zawodzi.....
Napisano
Przepraszam zostały zestrzelone nsamoloty z nie doświadczonymi załogami, bezyny napewno im starczyło.
Napisano
Dokładnie Panowie było tak:

Brody 14 wrzesień. Rekonstrukcja wydarzeń:

- w rejonie Brodów przelatuje zgrupowanie maksymalnie 20 samolotów PZL P 23 A z Rezerwowej Eskadry Rozpoznawczej i Eskadry Ćwiczebnej Pilotażu /w tej jednostce część samolotów była nieuzbrojona/, które zostaje zaatakowane przez myśliwce niemieckie, wyniki starcia są niejasne /brak relacji pilotów Eskadry Ćwiczebnej Pilotażu, która poniosła największe straty/, po stronie niemieckiej prawdopodobnie strącony został jeden Me 109 przez pilotów Rezerwowej Eskadry Rozpoznawczej ,

- na lotnisku Brody lotnictwo niemieckie wykryło i zbombardowało lotnisko na którym stacjonowały samoloty 64 i 65 Eskadry Bombowej, samoloty ewakuowane z innych jednostek /w tym Łosie/, zniszczonych zostało 14 samolotów

Poszukiwania w tym rejonie mają specyfikę/urok /niepotrzebne słowo skreślić/-temat ten był poruszany na forum. Trzeba pamiętać, że front był tutaj także w 1941 roku, i w 1944 roku. Jednak obszar wokół Lwowa może być fascynujący dla każdego eksploratora jeśli ktoś zna dobrze historię polskiego września...
Napisano
Ja słyszałem że gdzieś na Żuławach na początku lat 1980-tych znaleziono Ju-87. Wg informacji okoliczna ludność porąbała go siekierami itp. Czy ktoś coś wie na ten temat i może to zweryfikowac??
Napisano
Kaszub potrafi samolot był w miarę kompletny. Strącony nad Kępą Oksywska.Ale co to dla polskiego chłopa. Inna sprawa ze wtedy nie było to w modzie (myślę o tym wstrętnym hitlerowskim zacofanym technicznie produkcie który jakimś cudem utrzymywał się jakoś w powietrzu).No i marnie skończył. Polski chłop odniósł kolejne zwycięstwo nad okupantem.A co do JU-87 to jeden leży na wysokości Baterii Laskowskiego jakies 100 m od brzegu od strony otwartego morza.dokładna lokalizacja najlepsza u ryboli na Helu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie