El Camino Napisano 29 Lipiec 2004 Autor Napisano 29 Lipiec 2004 Ostatnio spotkałem się z informacją , że w 1995 roku znaleziono w Wiśle Karasia - wie może coś ktoś o tym ? :-)
El Camino Napisano 29 Lipiec 2004 Autor Napisano 29 Lipiec 2004 Nie wiem , moze w Tczewie - wiesz cos moze wiecej na ten temat ?
iglanadon Napisano 29 Lipiec 2004 Napisano 29 Lipiec 2004 lakoniczna informacja pojawiła sie w latach 90-tych w którymś opracowaniu karasia bodajże wydawnictwa militaria, i rzeczywiście znaleźli ale kółko podwozia głównego z tego co pamiętam
wilhelm6 Napisano 29 Lipiec 2004 Napisano 29 Lipiec 2004 Witam!Nie... to mały żarcik. Na forum jest jeden Karaś.pozdrawiamwilhelm6
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Żarty, żartami, ale ja też dotarłem swego czasu do informacji, iż z Wisły wyciągnięto fragment skrzydła z golenią podwozia oraz jakieś detale samolotu, prawdopodobnie PZL 23, tyle, że później zaległa cisza....Miejsce? Rejon Torunia, Zakroczymia ? Pamięć zawodzi.....
wilhelm6 Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Witam!Moze benzyna sie skonczyla, a w poblizu nie bylo lotniska?pozdrawiamwilhelm6
Gość Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Przepraszam zostały zestrzelone nsamoloty z nie doświadczonymi załogami, bezyny napewno im starczyło.
Gość Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Dokładnie Panowie było tak:Brody 14 wrzesień. Rekonstrukcja wydarzeń:- w rejonie Brodów przelatuje zgrupowanie maksymalnie 20 samolotów PZL P 23 A z Rezerwowej Eskadry Rozpoznawczej i Eskadry Ćwiczebnej Pilotażu /w tej jednostce część samolotów była nieuzbrojona/, które zostaje zaatakowane przez myśliwce niemieckie, wyniki starcia są niejasne /brak relacji pilotów Eskadry Ćwiczebnej Pilotażu, która poniosła największe straty/, po stronie niemieckiej prawdopodobnie strącony został jeden Me 109 przez pilotów Rezerwowej Eskadry Rozpoznawczej , - na lotnisku Brody lotnictwo niemieckie wykryło i zbombardowało lotnisko na którym stacjonowały samoloty 64 i 65 Eskadry Bombowej, samoloty ewakuowane z innych jednostek /w tym Łosie/, zniszczonych zostało 14 samolotów Poszukiwania w tym rejonie mają specyfikę/urok /niepotrzebne słowo skreślić/-temat ten był poruszany na forum. Trzeba pamiętać, że front był tutaj także w 1941 roku, i w 1944 roku. Jednak obszar wokół Lwowa może być fascynujący dla każdego eksploratora jeśli ktoś zna dobrze historię polskiego września...
Gunship! Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Ja słyszałem że gdzieś na Żuławach na początku lat 1980-tych znaleziono Ju-87. Wg informacji okoliczna ludność porąbała go siekierami itp. Czy ktoś coś wie na ten temat i może to zweryfikowac??
iglanadon Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Ju-87 rąbną czy też we wrześniu 39 i zapadł się w bagnie
jaca2003 Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Czy to chodzi o Rumię i Ju znalezione przy kładzeniu kanalizy czy melioracji?
Gunship! Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Ja słyszałem że na Żuławach - ale Rumia to nie Żuławy :) O tym w Rumii nie słyszałem :)
MieszkoT Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 CIEKAWI MNIE TEN TEMAT Rumi, cs kiedyś słyszałem ,ale nic nie mogę znalesc, ma ktoś więcej info na ten temat?
jaca2003 Napisano 13 Sierpień 2004 Napisano 13 Sierpień 2004 Kaszub potrafi samolot był w miarę kompletny. Strącony nad Kępą Oksywska.Ale co to dla polskiego chłopa. Inna sprawa ze wtedy nie było to w modzie (myślę o tym wstrętnym hitlerowskim zacofanym technicznie produkcie który jakimś cudem utrzymywał się jakoś w powietrzu).No i marnie skończył. Polski chłop odniósł kolejne zwycięstwo nad okupantem.A co do JU-87 to jeden leży na wysokości Baterii Laskowskiego jakies 100 m od brzegu od strony otwartego morza.dokładna lokalizacja najlepsza u ryboli na Helu.
Gunship! Napisano 14 Sierpień 2004 Napisano 14 Sierpień 2004 O tym w wodzie to slyszalem od ryboli ale mowia ze tam pelno smieci i innego syfu sie wala.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.