Skocz do zawartości

Rejestracja pojazdu zabytkowego

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy to prawda, że pojazd zabytkowy można zarejestrować bez papierów i jeździć?
POzdrawiam
Napisano
Czyli przez sąd? Nic takiego nie mam, ale jestem ciekaw, bo słyszałem o takiej możliwości.
Pozdrawiam
Napisano
Niekoniecznie przez sąd. Można załatwić to przez rzeczoznawce uprawnionego do oceny pojazdów zabytkowych. Rzeczoznawca sprawdza zgodność pojazdu z wzorcami (wystarczy samemu pożyczyć rzeczoznawcy stare reklamy i dane techniczne dotyczące pojazdu). Aby mógł tego dokonać należy sporządzić na tzw. brystolu tabele zawierające opis pojazdu, jego dane techniczne i zdjęcia. Po pozytywnym zaopiniowaniu wysyła dokumenty i sporządzony przez siebie wniosek do Warszawy. Po ok. 2 tygodniach powinna być odpowiedź z W-wy i można udać się do wydziału komunikacji. Oni wydadzą dowód rejestracyjny i tablice. Później już tylko wizyta na stacji diagnostycznej i przegląd (jeden jedyny, później ta upierdliwość odpada). Po tym wszystkim (czasochłonne i drogie-motocykl ponad 600zł) można śmigać po drogach i bezdrożach na żółtych tablicach.
Kumpel rejestrował w ten sposób motocykl. Nie miał żadnych kwitów. Jedyne co, to w opinii rzeczoznawcy ma wpisane że motocykl został złożony w 90 kilku % z oryginalnych części, ale w dowodzie rejestracyjnym ma wszystko normalnie (żadnej wzmianki na ten temat)
Pozdr.
Piotrek

PS. Przez sąd też można jako zasiedzenie ruchomości, ale nie wiem jakie są koszty takiego postępowania.
Napisano
Naszło mnie pewne pytanie:
Czy w ten sposób można zalegalizować np czołg lub inny pojazd wojskowy (niekoniecznie uzbrojony) który np. przelażał u chłopa w stodole od wojny?
Napisano
Nie wiem czy czołg można. Na pewno coś co może być dopuszczone do ruchu i posiadać tablice rejestracyjne.
Dla pewności radziłbym zapoznać się z ustawą. Będzie to nowelizacja ustawy ,,Prawo o ruchu drogowym''. Zawiera ona przepisy dotyczące pojazdów zabytkowych.
Pozdr.
Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie