Skocz do zawartości
  • 0

Łuska - Mosin

AK77

Pytanie

Napisano
Mam łuske do mosina z oznaczeniem X 06". 06 to na pewno rok produkcji 1906, ale czy X oznacza konkretnego producenta ? A jeżeli tak to jakiego ?

Pzdr AK 77

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ja mam takie drobne pytanie- wykopałem zmiażdzoną łuskę od Mosina sygnowaną(daje się to tylko przeczytać)T i dalej 12, a na drugiej 20 .Chcę po prostu wiedziec czydobrze myślę że trafiłem na poszukiwane pobojiwisko wojny polsko bolszewickiej i te cyfry to daty??
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Te cyfry to daty. Tuła 1912 rok. Ale ta 20-ka to przyjrzyj sie dobrze, czy to nie liczba 10 ? Ja kiedys tak własnie sie pomyliłem.

Pzdr AK77
Napisano
Mam łuske do mosina z oznaczeniem X 06". 06 to na pewno rok produkcji 1906, ale czy X oznacza konkretnego producenta ? A jeżeli tak to jakiego ?

Pzdr AK 77
Napisano
Jezeli bicia wystepuja z roku 1905 i 1906 moze faktycznie byc to dostawca z poza Rosji. Moglo to byc zamowienie na amunicje zwiazane z wojna z Japonia. Bicia sa dobrze czytelne w przeciwienstwie do wiekszosci rosyjskich i sa wklesle. Jezeli byla to dostawa zwiazana z wojna z Japonia to panstwa zachodnie mozna wylaczyc z kregu dostawcow amunicji, bo jak wiadomo sprzyjaly Japoni. W takim razie faktycznie moga to byc np. Niemcy.

Pzdr AK 77
Napisano
To że Carska Rosja to pewne ( w 1906 roku innej nie było ). Ale ciekawi mnie oznaczenie X. W okresie przejściowym podawano rok produkcji i trymestr ( ale to było w latach 1009-1913). Może oznaczenie X to również jakiś okres przejściowy w wytwórni lub próba uruchomienia produkcji w zakładzie X" ?

Pzdr AK 77
Napisano
'X' czyli rosyjskie 'H'... A może to jakaś zagraniczna produkcja? Wszak fabryki 'Deutsche Waffen u. Munitionfabrik' i 'Polte' produkowały amunicję dla carskiej armii... Sądzę ,że była to większa fabryka ,gdyź łuski z biciem 'X' często się spotyka.

bjar_1
Napisano
Bjar a z których lat są spotykane łuski z biciami X ? Moja jest z 1906 roku . Może w ten sposób do czegoś się dojdzie ?

Pzdr AK 77
Napisano
Poprawka do poprzedniej wypowiedzi co do oznaczenia literki B trafiłem na opis amunicji do rewlwera kal 11,56 prod angielskiej i są tam bicia z dużą literą B na godz 12 a jest to fabryka Birmingham Small Arms. Kiedyś sie spotkałem z łuskami do kb. mosim produkcji angielskiej
Jak będę miał możliwość to zrobie zdiecie i podeśle.
Napisano
Wczoraj wykopałem łuseczkę 7,62 x 25 Tokariew" z biciami

* X * 44

Teraz wychodzi na to (jeśli to ta sama fabryka) ,że łuski z 'X' produkowano w Rosji i Związku Radzieckim a nie za granicą.

pzdr

bjar_1
Napisano
Z biciem 'X' mam łuseczki z roku 1905 i 1906. Innych z 'X' nie widziałem i sądze ,że tylko występują tylko z tymi dwoma datami...

bjar_1
Napisano
Sporo łusek z biciem X spotykałem na okopach ruskich w miejscowości Rawka koło Skierniewic a z tego co pamiętam to podczas pierwszej sporo się tam tłukli (jakieś pół roku).ale ja mam pytanko jakk fabryka nosiła literke B.
poz.wolff
Napisano
witam
spotkałem się z oznaczeniem X" na łuskach amunicji 6,5x53R do holenderskiego kb Mannlicher 1895 i rumuńskiego kb Mannlicher 1893 z lat 1916 i 1926. może to coś pomoże. producent ??? niestety
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
NO to komplkuje sprawe.Tez mam luski z biciami X z dwóch roczników 06 i 05!Mam pytanie co to za producent amunicji z biciami wlasnie B(wklesłe bicie i rok podany jako pełen 1906)oraz DM(wypukłe)!pozdro
Napisano
Dm to będzie Deutsche Munition, było już na forum.
Pozdro
Napisano
mam pytanie co do lusek o mosina. Niedawno kopalem i wyszly wlasnie luseczki z biciem x z05 ale jest rzecz ktora mnie dziwi wszystkie maja o 2-3mm dluzsza szyjke w ktorej zamocowany jest pocisk niez te z ktorymi mialem do tej pory do czynienia. czy ktos wie cos na ten temat.pzdr kaliber
Napisano
Co do bicia 'X' na pierwszowojennej amunicji 7,62 x 54R słyszałem ,że jest to produkcja austriacka dla Rosji w czasie wojny z Japonią. A więc jeśli Austria i 'X' to może jest to 'H' - Hinterberger Patronen-Zundhutchen u. Metallwarenfabrik A.G. Hirtenberg?
Co o tym sądzicie?
pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie