Gość Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 nowu Kalisz" jako że Kalisz ostatnio dość często przewija sie na łamach Odkrywcy" wpadłem na pomysł aby każy zainteresowany tematem napisał o tym bądź co bądź najstarszym mieście Polski, coś ciekawego, troszeczkę zirytowało mnie ostatnio zdanie jednego Pana, który napisał na łamach gazety, że to bardzo mało ciekawe miejsce dla poszukiwaczy (widocznie nigdy niczego nie szukał skoro tak twierdzi, lub jest fanatykiem drugowojennym :-)Powyzszy post nie jest chęcią pozyskania jakiegoś info. na temat ukrytych skarbów,ja na przykład jestem fanatykiem kaliskich podziemi, które są bardzio ciekawym i wcia nie dokończonym tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 Pomijając zabytki w powszechnym tego słowa znaczeniu, z których nie sposób jednak nie wymienić choćby najstarszego kościoła barokowego, jaki istnieje w obecnych granicach Polski (jeszcze starszy pozostał na naszych Ziemiech Utraconych, w Nieświeżu), albo bodaj jedynego w Polsce pomnika spalonych ksiązek, będąc w Kaliszu i okolicach warto zwrócić uwagę na:1. Liczne zespoły koszarowe w mieście - od najstarszych, z okresu Księstwa Warszawskiego, wzniesionych dla Korpusu Kadetów i 8. ppl, przez rosyjskie, po międzywojenne 25. pal i 29. pp;2. Zespół koszarowy straży pogranicznej i zabudowania komory celnej rosyjskiej w Szczypiornie;3. Zespół komory celnej niemieckiej w Skalmierzycach;4. Smętne resztki pomnika Legionistów w Szczypiornie, dawniejszego pomnika ku czci zjazdu Cara i cesarza w 1813 i 1835;5. Linię obronną z 1939 r. wokół miasta (lekkie schrony bojowe);6. Cmentarz internowanych żołnierzy ukraińskich w Szczypiornie;7. Monumentalny poniemiecki dworzec kolejowy i inne zabudowania kolejowe w Skalmierzycach - stacji niegdyś granicznej (zmiana rozstawu szyn!), dziś przelotowej, na której pospieszne nie stają i na której nawet nie ma kasy biletowej...To chyba tyle, co mi się przypomina w pierwszym rzucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 Witam,Cała architektura Kalisza jest swoistym tyglem śladów różnych kultur. W Kaliszu mieszkali: Polacy, Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Żydzi, Grecy oraz Francuzi. To nacje które miały najwięcej reprezentantów, bo oprócz nich w Kaliszu mieszkało wiele innych, pomniejszych grup narodowościowych. Jeżeli chodzi o koszary Pułku Szwolżerów Ks. Józefa Poniatowskiego, to mamy nadzieję, że jak najszybciej Pani Konserwator poweźmie jakieś decyzje (chociażby tak szybko jak w sprawie transportera), bo obiekt popada w ruinę, a i życie jego mieszkańców jest zagrożone.Odnośnie pomnika książki, to jest to jedyny taki pomnik na świecie (o ile mi wiadomo). Jestem co prawda Kaliszaninem od 4 lat, ale jestem nim zachwycony, choć i nieco rozczarowany. Miasto, które stoi historią...w zasadzie nią ... leży. A szkoda.PozdrawiamMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 Masz rację leży i to na całego, wiesz co jest najfajniejsze ? kiedyś zaoferowałem darmową pomocnaszym archeologom w poszukiwaniach, całkiem bezinteresownie niestety nie skorzystali, sam nie wiemczy im sie nie chce czy chodzi całkiem o co innego :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipiec 2004 Share Napisano 21 Lipiec 2004 Witam,Ciekawi mnie wątek kaliskich podziemi, wiecie coś więcej na ten temat?Pozdrowienia,Snayper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Lipiec 2004 Share Napisano 22 Lipiec 2004 Cześć!!Na początek polecam :http://www.infokalisz.internetdsl.pl/ballady/index.htmlpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.