Skocz do zawartości

zatopiony czolg - ktos sprawdzi?

Gość kopacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie zajmuje sie osobscie zatopionym sprzetem. Jednak podam namiar na wioske gdzie ponoc jest zatopiony czolg. Temat dreczy mnie juz pare lat, moze ktos chcialby to sprawdzic. Dodam ze wiem o tym od mojej zony ktora juz pare lat temu opowiadala mi jak to w sasiedniej wiosce swojego czasu po wizycje milicji" nagle w bajorku pojawil sie zakaz kapieli z w/w powodow. Jesli ktos by to potwierdzil to chcialbym tylko o tym sie dowiedziec. Wiadomosc na priva.
Napisano
Daj znac choc w przyblizeniu gdzie, a moze daloby sie ze sprzetem wybrac (mam na mysli sprzet nurkowy a nie spawarki - tak zeby bylo jasne)
Pozdrawiam
Napisano
Pochodze z Podlasia i sporo czasu spędzam nad wodą(głównie wędkując).A więc jestem za panbrat z Biebrzą,Narwią itp.Aktualnie jest bardzo niski stan wody i dosyć dobra przejrzystość.Myśle,że to najkorzystniejsze warunki do eksploracji od kilku lat.

I jeszcze jedno pytanie.Bodajże w ostatnim numerze Odkrywcy(musze sprawdzić czy to tam czy z innego źródła)ktoś powiedział,że w Tykocinie w Nerwi leży jakiś czołg.

Ciekawe gdzie ???Narew tam ma średnio 1,5-2m.Wyjątkowo więcej.Jest uregulowana i aktualnie ma niski stan.Jesli by to miała być prawda to chyba ten czołg wypadł z samolotu i wbił się 10 metrów w dno bo innej możliwości nie widzę.

Życzliwych proszę o informacje.
Napisano
a wies zapewne o tym ze rzeki zmieniaja wyglad swego koryta i jest to proces naturalny w zwiazu z czym moze go nie byc widac i nic w tym dziwnego
Napisano
Witam grono zainteresowanych, oczywiscie podaje: jest to nieopodal Legnicy (dln.sl.). Nie jest to rzeka tylko jeziorko (bajorko), kiedys mialo to cos wspolnego z wyrobem cegiel. Dodatkowo slyszalem jeszcze ale to juz nie jest takie pewne, o skrzydlach samolotu. Pozdrawiam K.
Napisano
Yoony-wiem,że rzeki zmieniają bieg.Co do Biebrzy i np.Bugu.Ale dzieje się to zwykle w ten sposób,że przedmiot taki jak czołg jest omywany i raczej nie zostanie zakopany po zmianie biegu rzeki.

Natomiast Narew jest w znacznym odcinku uregulowowana i igerencja człowieka sprawiła,że zapewne takie znaleziska jak czołgi zostały zewidencjonowane i/lub zakopane/wysadzone/wyciągnięte.

Jeśli ktoś ma wątpliwości,że coś gdzieś jest a niechce mu się jechać bo ma daleko to mogę to przy okazji sprawdzić.

A czy ktoś coś wie o tym Tykocinie ???Bo ja w to za bardzo nie wierzę.
Napisano
Hej Łukasz.
Mówisz koło Tykocina ale nie Narew ???To niby co ?Tam jest trochę bagien a przy obecnej aurze to raczej nieszkodliwego błocka i rzeczka Nereśl którą można przeskoczyć.

Jakby mi ktoś dawał 1 000 000$ abym coś wielkości czołgu ukrył w wodzie w pobliżu Tykocina to poddał bym się po 5 sekundach przemyśleń.

Może i coś tam jest ale chyba nie w wodzie.Co innego Biebrza i okalające je bagna.Albo Narew w dolnym odcinnku.Bo Bug to też raczej płytka rzeka chyba ,że znowu we wschodnim odcinku.

Łukasz możesz napisac gdzie można natknąć się na ten czołg czy też jest to Twoja słodka tajemnica ??
Napisano
Kolego OKO nie powiem co, gdzie, jak, ale znam miejsce gdzie po wojnie z pobliskich pól ściągnięto całe żelastwo, wraki. Niedaleko stał rozbity TANK (nie wiem jaki), stał, stał aż tu nagle BOOM i nie ma! Były też jakieś armaty, ale te były w stanie opłakanym. Czołg był na 100%, działa też bo to było miejsce zabaw tamtejszych dzieci w tym mego dziadka, ale potem ktoś je zabrał, możliwe, że właśnie TAM"... Jeśli tych rzeczy tam, by nie było to dziadek mówił, że znajdzie się mnóstwo innego sprzętu...
Napisano
Hej Łukasz.
Wcale mnie to nieoburza ,że chcesz namiary pozostawić własnej wiadomości.Z różnych powodów.

Mnie zastanawia tylko jedno ?I nawet nie z tego powodu,że chcę namierzyć znalezisko tylko z technicznego powodu.
Czy miejsce o którym mówisz znajduje się w wodzie ???Tzn.że sprzęt jest zatopiony ???Czy też raczej znajduje się to w okolicznych lasach ???

Bo Narew w Tykocinie zapewne nic nie kryje.I służy okolicznym mieszkańcom jako wysypisko śmieci.
Napisano
Oko - nurkujesz na podlasiu? może odezwij się do mnie na prv? mam o czym pogadać. A Biebrza - fajna rzeka, problem z tym, że tam nie jeździły czołgi.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Hej Krzysiek.
Odpowiadam na pytanie.Nie nurkuję co najwyżej pływam.ALe nad rzekami i jeziorami jestem bardzo często bo często wędkuję.To też nieżle znam wody Podlasia i nie tylko.

Przy tej okazji(wędkowania) sporo jeżdze po podlasiu.W okolicy zbiorników wodnych tego regionu jest bardzo dużo militarnych obiektów typu bunkry itp.Ostanio duże taki zbiorowisko znalazłem w okolicach Bugu.

Kilka łatwo dostepnych obiektów jest po drodze do Pisza.Włącznie z czołkiem na polu.Ale czołg to chyba nic ciekawego bo nie stoi tam od wojny tylko został kupiony przez rolnika i postawiony na jego polu.

A co do ruchu czołgów w okolicy Biebrzy.Nie wiem jak tam było w czasie wojny .Ale chyba coś się jednak tam działo skoro sam Ossowiec to Biebrza.A już co najwyżej nie jeździły tam czołgi od dawna bo aktualnie na pewno jeździły.Jadąc wzdłuż twierdzy bita dróżka jest przeorana gąsiennicami aż samochód trzesię sie jak w febrze,hihihi.

A przy okazji.W torbie wędkarskiej noszę aparat(do fotografowania ryb) .Nic nie szkodzi na przeszkodzie kiedy znajdę jakiś bunkierek abym go sfotografował i posłał na forum.Pozdro
Napisano
Łukasz, jak chcesz to daj namiar - Można to sprawdzić. Najlepiej będzie się umówić i pojechać razem. Jak jesteś zainteresowany daj znać na prv.

Oko - Narew to bardzo fajna rzeka - są tam bardzo ciekawe rzeczy, a i kilka dobrych bitew miało tam miejsce. Osowiec to twierdza z pierwszej wojny światowej i w dodatku nigdy nie była szturmowana bezpośrednio (tj. Niemcy nigdy nie forsowali rzeki). Jeśli chodzi o czołgi to w 1920 roku Polacy wysadzili most na którym były trzy sowieckie wozy pancerne. Samochody zostały wydobyte w okresie międzywojennym. Sprawdzone. Potem czołgów tam nie było - 12.08.1944 na drugi brzeg Biebrzy przeprawiała się niemiecka 12 Dywizja Pancerna, ale przejechali po moście i pojechali. I to wszystko.

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Napisano
Łukasz
To aby to zbadać wcale nie potrzeba wielkiego nurkowania.

Ot maska ,może płetwy.Jakie głebokie może być starorzecze albo bajoro ???Minimalna ilość sprzętu wystarczy aby sprawdzić czy coś tam rzeczywiście jest a i odrózni się czołg od pługa.

Im później tym lepiej-większa przejrzystość wody !!!

No a jeśli chodzi o wyciąganie to i tak potrzeba ciężkiego sprzętu-powiedziałbym bardzo ciężkiego.
Napisano
Nie jestem pewien czy jest tak prosto. W starorzeczach i stawach jest bardzo ciężko nurkować - zamulenie jest olbrzymie, glony, rzęsa u góry. Dużo nie widać, a i samo zanurzenie nie jest jakieś szczególnie przyjemne.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Narew na przełomie lat70/80 została skanałowana tzn. przekopano nowe koryto na odcinku Góra Strękowa -Rzędziany, odcinając stare koryta. Spowodowało to obniżenie wód gruntowych i zarastanie i wysychanie starorzeczy. Ponadto na wiekszości odcinka teren jest torfowy tak że fant jeżeli jest może znajdować się nawet do kilku metrów (1-2m),pod wierzchnią gruntu. O takim fancie w tych okolicach nie słyszałem, za to zdarzały się samoloty. Kilka lat temu wydobyto isszaka z 1941 r z okolic wsi Łazy, a dwa lata temu ił2 z 1944 z rejonu wsi Góra. Ale wszystko jest możliwe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie