Skocz do zawartości

wieża 7TP zachowana koło Brześcia?

Gość Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli informacja o zakupie TKS'a dla MWP potwierdzi się, to raczej byłbym spokojny o jego los. Nie po to stowarzyszenie (czy inna fundacja) wykłada taką sumę, żeby wrzucić potem wrak w krzaki na Czerniakowie (będzie np. jakiś patronat). Na pewno TKS znajdzie odpowiednie miejsce w ekspozycji pod dachem. Oczywiście osobną kwestią jest stopień restauracji (czy będzie np. jezdził). Pomiędzy TKS-em a takim np. sdkfz 7 jest jednak szalona różnica. W sposobie pozyskania, wartości historycznej etc. Wiadomo, że niemieckie wraki wszyscy wyciągają na zasadzie wyścigu, bo zrobi to kto inny. A potem i tak gniją szybciej na powietrzu niż w ziemi, bo pieniędzy i pomysłu na ich restaurację nie mają ani muzea ani prywatni kolekcjonerzy (są na szczęście wyjątki).

Pa,

jotes
  • Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No jasne ze niewykluczone ze mają przeciez Lwów i Wilno było okregami lotniczymi.A u nas jest tylko lopata śmigła Łosiai dlatego trzeba dobrze życ z muzeami na Wschodzie
Napisano
Będę złośliwy .. Anders na białej kasztance dokona przecięcia wstęgi w MWP pewnie nie ?
Napisano
Wybaczcie upierdliwosc...
Szukam - powinienes sie zdecydowac , czy na ialej" , czy a kasztance"...
Byc moze po pietnastu latach emigracji ie lapie" juz polskiego dowcipu.
Napisano
Jeżeli z o mnie chodzi to nie zawiść :-) ani złość .. Kilka pytań podam Kolegom pod rozważenie co do dywagacji czy pod Brześciem jest 7 TP czy nie.
1. Ile czołgów zdobyli i wywieźli do Sojuza Rosjanie ?
2. Ile z tych czołgów przeznaczono do badań czyli je poprostu rozebrano na części ?
3. Ile z tych czołgów wywieziono na poligon a potem do nich strzelano ze wszystkiego co tylko wymyśliła radziecka myśl techniczna żeby spawdzić jakość owej myśli?
4. Nawet jeśli zostałby im się jeden czy dwa które mogliby wkopać jako stały punt oporu .. CAŁY CZOŁG .. a nie wieżę !!! to czy wkopywali by coś do czego nie mieli amunicji ???? na polskich 37-kach przejechali się Niemcy we Francji bo ich amunicja 37 NIE PASOWAŁA do 7 TP. Widzieli Koledzy naboje czy łuski choćby do armaty w 7 TP ?
Może naprawdę czeka nas sesnacja sezonu .. czego wszystkim zainteresowanym .. a przede wszyskim polskiej Historii życzę.
Pamiętajmy jednak jak wcześniej ktoś wspomniał w tej dyskusji że soviecimieli swoje T26 a my 7 TP na bazeie tego samego francuskiego wozu. Wanny były te same.. bardzo podobny kształt wieży .. itd itp ..
Na koniec powiem jedno .. wyjmijcie to 7TP .. byleby to było ono :-) Trzymam kciuki
SZUKAM
Napisano
7TP oraz T-26 wyodzily sie od brytyjskiego Vickers'a , a nie od jakiejs konstrukcji francuskiej.
Co zas do prawdopodobienstwa , ze w ex-sowieckich muzeach przetrwaly jakies cale egzemplarze tegoz pierwszego - prywatnie nie bardzo w to wierze...
Pozostaje nam skrzyzowac" palce , zeby nie zapeszyc;o)
Pozdrowienia z Chicago
Napisano
Wszystko fajnie, ale Kubinka jest obiektem wojskowym, a tego pojazdu nie ma w ekspozycji - wniosek nie istnieje. Przynajmniej od strony formalnej :-(((
Obawian się ze trzebaby to zdjęcie opublikować, aby mieć 'dowodowy' dowód istnienia tego pojazdu.
Przecież wiadomo, że na Kubince 'nie ma' jeszcze ich pojazdów, z bardziej znanych przykładów M1 Abrams :-)))
Niestety jestem bardzo sceptyczny co do mozliwości odzyskania tego wozu , chociaż jestem optymistą bo sądze,że jednak istnieje.
Napisano
Bez przesady z tym pesymizmem - w koncu mamy troche czasu... Rosja sie cywilizuje, moze za jakies 5 lub wiecej lat, kiedy Kubinka przejdzie na zasady komercyjne, wyciagna wiecej sprzetu z magazynow. Byc moze z czasem bedzie im bardziej zalezec na dostaniu sie do klubu europejsko-NATO. A kiedy beda Niemcom oddawac skarby Priama ;-)), to moze nam oddadza 7TP - zwlaszcza, ze z prawnomiedzynarodowego punktu widzenia, mielibysmy pelne prawa sie upominac (ale co tam kogos z naszych rzadzacych obchodzi jakistam 7TP...) A co do kwestii jego istnienia - dlaczego by go mieli nie miec, w koncu to narod z bardzo wysoka kultura muzealna ;-)

Pozdrowienia!
Michal Derela
Napisano
A wracając do tematu. Co robimy z tą hipotetyczną wieżą? Niestety przez najbliższe pół roku z okładem nie wybieram się do Brześcia :-(. Czy kolega z ML odpowiedział, w którym to jest muzeum? W Brześciu jest przede wszystkim Muzeum Twierdzy, ale śmiem wątpić czy o nie chodzi. Spróbuję zapytać na jakiejś liście dyskusyjnej.

Na razie tyle,

jotes
Napisano
Niestety, kolega z Brześcia nie odpowiedział (przynajmniej mi, może Yoonemu?), a niestety nie podał swojego e-maila na ML coby go złapać na priv.
Pozostaje sprawdzenie okolic Brześcia w zakresie zbiorów lokalnych muzeów :-(
Napisano
Panowie - więcej szczegółów - jak trzeba będzie mogę się wybrać do Brześcia. Osobiście nie wydaje mi się, żeby Rosjanie montowali 7TP na umocnieniach z 1940-1941 roku. Co więcej jest bardzo dobra książka o 62 Brzeskim rejonie umocnionym i jedyne czołgi jakie tam zamontowano to T-18. Zakopywano je w całości, po stwierdzeniu luk w systemie ogni.
7TP teoretycznie mógłby być przywieziony przez Muzeum i zamontowany ostatnio, ale też słabo to widzę. Ile sztuk 7TP wpadło w ręce radzieckie? 2? 3? Nie więcej chyba. Najszybciej jest to wieża od t-26, albo od Ba-10.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
7 TP owszem był na Kubince, ale od kilkudziesięciu lat już go tam nie ma. Został pocięty na złom na przełomie lat 50 i 60. Wtedy robiono tzw. porządki w muzuem i oprócz 7 TP na żyletki pocięto m. in. czesko-niemiecki PzKpfw 35 (t) oraz masę radzieckich wozów bojowych (prototypy itp).Tak więc powody do smutku opócz nas mają również nasi południowi sąsiedzi i sami rosyjscy miłośnicy broni pancernej. Informacja o zezłomowaniu 7 TP jest sprawdzona. Rozmawiałem z kilkoma osobami, które odwiedziły Kubinkę i nikt tam nie widział 7 TP. Zdjęcie o którym wspominał Hartmann musiało więc być wykonane przed ową czystką w muzeum
Napisano
Krzysztofie - facet literalnie napisał, że wieża 7TP jest wystawiana/ustawiona, w jakimś muzeum zorganizowanym w umocnieniach nadgranicznych w okolicach Brześcia i to by było na tyle :-(((

Napisano
Marku - czy ten gość odpowiedział Ci cokolwiek ze szczegółami? Mam dość dobre kontakty w Brześciu - z tego co wiem to w rachubę wchodzi tylko i wyłącznie Muzeum Twierdzy. Jeśli będę miał jakieś potwierdzenie, mogę pojechać i zobaczyć coś więcej. Oczywiście zrobiłbym też jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Krzysztofie -niestety nie odpowiedział. Jeżeli coś odpiszę - w co wątpie bo by to zrobił odrazu, jakby co to dam znać.
Czy w okolicach Brześcia nie ma innych ekspozycji plenerowych oprócz twierdzy ? Moze jakiś kompleks z linii Stalina?
Napisano
Dokładnie tak. Raczej trudno wyobrazić sobie czołgową wieżę na murach XIX-wiecznej twierdzy :-) To będzie raczej fragment jakiejś linii pewnego radzieckiego herosa...

jotes
Napisano
yoony tez nie otrzymal rzadnych informacji wiecej
poza stwierdzeniem ze aprzedwojenny czolg polski znajduje sie w lodzkim muzeum a on jako rodowity lodzianin w 3 pokoleniu nic o ty nie wie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie