Domino(*) Napisano 11 Lipiec 2004 Autor Napisano 11 Lipiec 2004 Witam!Wykopałem aluminiową łuskę od rakietnicy, proszę o identyfikację.Co oznaczał czerwony sygnał?Oto bicia:Signalpatrone E rotl d c 11.44Z góry dziękuje...Pzdr
jerzyk Napisano 12 Lipiec 2004 Napisano 12 Lipiec 2004 witamtłumaczyłem kiedyś fragment niemieckiej instrukcji (z 1941 roku) w której podano standardowo przyjęte zastosowanie kolorów naboi sygnałowych (niestety dalszego ciągu nie było):biały – oświetleniowe lub sygnalizacyjnie - wskazanie przedniej linii npla;biały na spadochronie – oświetleniowy;czerwony (pojedyncza albo podwójna gwiazdka) – wskazanie - tu nieprzyjaciel;zielony (pojedyncza albo podwójna gwiazdka) - przenieść ogień – wskazanie kierunku przeniesienia;fioletowy dym - uwaga czołgi;nabój dźwiękowy (gwiżdżący) - alarm gazowy;oczywiście można było dowolnie ustalać kolory znaków lub ich system na szczeblu lokalnym ale mogło to prowadzić do nieporozumień zwłaszcza w pobliżu linii rozgraniczenia jednostek.pozdrawiam - jerzyk
Domino(*) Napisano 12 Lipiec 2004 Autor Napisano 12 Lipiec 2004 No i oto mi chodziło, wielkie dzięki jerzyk:DDPzdr
Domino(*) Napisano 11 Lipiec 2004 Autor Napisano 11 Lipiec 2004 Aha jeszcze podam wymiary:Dł.= 8.2cm.Kaliber 25mm.Kryza jest cała ząbkowana.
Speedy Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 eee... nie bardzo rozumiem, jak to co oznaczał?Signalpatrone Rot to nabój sygnałowy czerwony, wystrzeliwany z niego ładunek pirotechniczny (tzw.gwiazdka) leci i pali się wyraźnym czerwonym płomieniem. Co oznacza dany kolor to goście ustalali sobie na bieżąco.
Pytanie
Domino(*)
Wykopałem aluminiową łuskę od rakietnicy, proszę o identyfikację.Co oznaczał czerwony sygnał?Oto bicia:
Signalpatrone E rot
l d c 11.44
Z góry dziękuje...
Pzdr
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.