Gość Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 Witajcie,przejeżdżałem ostatnio nocą przez Zawiercie w kierunku na Ogrodzieniec i zauważyłem na jednej z posesji armatę plot. Za to, że był to PAK 88 nie dałbym złamanego grosza, ale właśnie tak mi się wydawało. Czy ktoś może coś w tej sprawie dopowiedzieć? Jestem z zupełnie innej części kraju, ale za kilka tygodni będę znowu tam przejeżdżać. Jeśli warto, to będę chciał podjechać tam za dnia i obejrzeć dokładnie.Dzięki,jotes
Gość Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 jesli armata plot to nie pak tylko flak i podejrzewam ze to niestety nie niemiecka 88 a ruska 85 , która była bardzo podobna do 88
Gość Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 Oczywiście, że flak. Jeszcze się dobrze nie obudziłem ;-) Co do radzieckiej 85 mm: całkiem możliwe, ale tak mi się jakoś skojarzyło jednak z tym Flakiem. Pewnie dlatego, że nie była na podwoziu kołowym? Była noc, a mnie się b. spieszyło. Nie zdziwię się, nawet jeśli było to coś jeszcze innego. Po prostu oczekuję informacji od kogoś, kto widział i wie dokładnie co to jest, wtedy zainteresuję się blizej.Pozdro,jotes
Gość Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 85mm są do kupienia w Agencji Mienia Wojskowego , po unieszkodliwieniu oczywiście.
akagi Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 Do Peter'a.Ale jak unieszkodliwione?Ostatnio widziałem Boforsa wz.36 37 mm mało, że z zaczopowaną lufą to z zaspawanym na chama" zamkiem. Czyste bestialsto.
Peter Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 Siemka Aka. Z tym unieszkodliwieniem to jest dziwna sprawa. Wygląda na to , że MUSI to być dewastacja. W haubicach 122 w WITU (przed instytutem) widziałem zaspawany zamek, przewierconą 2 razy lufę i dodatkowo wbity w wylot lufy kołek" z drewna (powiedzmy, żeby nie leciała woda ). Walory dekoracyjne zachowane a kolekcjonerskie ? Nie każdy może mieć prywatne muzeum.
Gość Napisano 27 Wrzesień 2002 Napisano 27 Wrzesień 2002 Na prawdę nie ma na forum żadnej osoby, która widziała tą pukawkę i potrafi odpowiedzieć na moje pytanie? Oj, będę musiał sam sie tym zająć ;-)Pozdrawiam,jotes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.